ΙΟΑΣ ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Ταυτότητα

Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» συστάθηκε  στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου.

Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα.

Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά ενός νέου, με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της  τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

«Στόχος του Ινστιτούτου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη των οποίων, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα θύματα είναι νέοι άνθρωποι», δήλωσε το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου με την ανάληψη των δραστηριοτήτων του.

Ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου αποτελούν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, επιλεγμένοι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και ευαισθητοποιημένοι πολίτες και στα νέα μέλη συγκαταλέγονται φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Συνεργαζόμενους φορείς αποτελούν ενώσεις και Οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ το Ινστιτούτο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Η πρωτοβουλία και προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε από ένα τραγικό γεγονός ελπίζουμε να γίνει ένα μέσο καλυτέρευσης των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας.

Ας σημάνει ο άδικος χαμός ενός νέου με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή, την έναρξη της ενεργού συμμετοχής. Ας γίνει η απώλεια του Πάνου αφορμή για λιγότερους θανάτους στους δρόμους.

Διοργανώσεις

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" κατόπιν πρόσκλησης από το Κέντρο Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.), πραγματοποίησε μαζί με αξιωματικούς της αεροπορίας διήμερο εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Περισσότεροι από 700 νεαροί άνδρες και γυναίκες της πολεμικής αεροπορίας, Ίκαροι και Δόκιμοι Υπαξιωματικοί (Ιπτάμενοι Ραδιοναυτίλοι) ενημερώθηκαν, συζήτησαν με τους συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. και βίωσαν τους κινδύνους και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στους χρήστες του δρόμου. Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από το Ι.Ο.ΑΣ. και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στη μονάδα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μέσω δραστηριοτήτων και ειδικών προσομοιωτών, πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να φέρει εις πέρας πολλές διαδικασίες την ίδια στιγμή, την επικινδυνότητα να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, το αίσθημα του κινδύνου και τη σημαντικότητα της ζώνης κατά τη διάρκεια ανατροπής (προσομοιωτής ανατροπής) και πρόσκρουσης (προσομοιωτής πρόσκρουσης), καθώς και πολλές άλλες συνθήκες προσομοίωσης (από ελεύθερη οδήγηση έως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε επαρχιακό δρόμο καλυμμένο με χιόνι κ.ο.κ.) με τη βοήθεια του ειδικού προσομοιωτή οδήγησης. Όλες αυτές οι εκπαιδεύσεις μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μουσείου της Αεροπορίας, ανάμεσα σε παλαιά και νεότερα μαχητικά αεροσκάφη. Η δράση ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα και πολύ θετικά σχόλια από όλους όσους παρακολούθησαν το διήμερο πρόγραμμα. Οι νέοι της χώρας μας αποτελούν το πλέον σημαντικό κεφάλαιο πάνω στο οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" συνεχίζει ακόμα πιο ενεργά την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας με τη βοήθεια των συνεργατών και των νέων προσομοιωτών που απέκτησε από το εξωτερικό για τη μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση όσων παρακολουθούν τα προσφερόμενα σεμινάρια οδικής ασφάλειας. Τέλος είναι σίγουρο πως με συνέργειες όπως η συγκεκριμένη μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν για τη βελτίωση της ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις (15 & 16 Δεκεμβρίου).

...  ...  ...


...  ...

... ...

Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, η οποία δυστυχώς συχνά συνοδεύεται από απροσεξία. Στο πλαίσιο των ενημερώσεων που πραγματοποιεί, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Porto Hydra Village στην περιοχή της Ερμιόνης διήμερο ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια. Ο συνεργάτης του Ι.Ο.ΑΣ. κ. Ευγένιος Πετούμενος μίλησε σε ανοιχτό χώρο σε γονείς και νέους για τους κινδύνους του αλκοόλ πριν την οδήγηση καθώς και για λανθασμένες συμπεριφορές που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση δυστυχημάτων. Παράλληλα, η κα Ιωάννα Λούβη, εμψυχώτρια και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου πραγματοποίησε διαδραστικό μάθημα οδικής ασφάλειας, για παιδιά Δημοτικού (Πέμπτη & Παρασκευή 18, 19/8/2011).

Σε μια περιοχή που ταλανίζεται από τα τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.ΤΑ.), η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Νευροχειρουργική Κλινική Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, διοργάνωσαν εσπερίδα για το αλκοόλ και την οδήγηση. Στο παλιό λιμάνι των Χανίων, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) τέσσερις εισηγητές ενημέρωσαν και συζήτησαν με το κοινό πλείστα θέματα σχετικά με τη σωστή οδική συμπεριφορά και ασφάλεια. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον κ. Σταμάτη Μπελιβάνη Ιατροδικαστή Χανίων. Ο κ. Μπελιβάνης αναφέρθηκε στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ όταν οδηγούμε και μίλησε για προσωπικές εμπειρίες μέσα από τη δουλειά του ως Ιατροδικαστής. Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Δρ. Γιώργος Νάκος, Ψυχολόγος από τη Γενική Αστυνομική Περιφέρεια Κρήτης, του οποίου η εισήγηση ήταν πάνω σε θέματα Ψυχολογίας Οδικής Συμπεριφοράς και Κατάχρησης Αλκοόλ. Για το Ι.Ο.ΑΣ. στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Ευγένιος Πετούμενος Δημοσιογράφος Ειδικού Τύπου Αυτοκινήτου και Συνεργάτης του Ινστιτούτου. Ο κ. Πετούμενος αναφέρθηκε σε δράσεις του Ινστιτούτου και κυρίως σε συμπεριφορές που προκαλούν προβλήματα στους δρόμους της χώρας και κυρίως της Κρήτης. Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε από τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την εισήγησή του να τιτλοφορείται: «Όταν η αλκοόλη γίνεται πρόβλημα». Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Ευτύχης Μαυρογένης του Συλλόγου ΠΡΟ.ΤΑ. Η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία και πολύ σημαντική η παρουσία του νεαρού Πρωταθλητή Κολύμβησης ΑμΕΑ κ. Αντώνη Τσαπατάκη που στο παρελθόν ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (Τετάρτη 13/7/2011).

Το Όραμά Μας

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στα τροχαία ατυχήματα, τα οποία αποτελούν δυστυχώς και την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η τραγική, άδικη απώλεια ενός νέου, πολλά υποσχόμενου στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, χαρισματικού ανθρώπου.

Ο Πάνος Μυλωνάς, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτης του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του αποτέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

Ας σημάνει ο άδικος χαμός ενός νέου με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή, την έναρξη της ενεργού συμμετοχής. Ας γίνει η απώλεια του Πάνου Μυλωνά αφορμή για λιγότερους θανάτους στους δρόμους.

Αγγελίες

Κλάδος: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-Θεσμικοί Φορείς
Έτος ίδρυσης:
Αριθμός εργαζομένων:
Ιστοσελίδα: http://www.ioas.gr
Εμφάνισε ανά σελίδα
Ταξινόμηση ανά
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework