Το Βιογραφικό Σημείωμα σας απεικονίζει, είναι ο καθρέπτης της μέχρι τώρα πορεία σας και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλετε τον εαυτό σας και να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό. Για αυτό το λόγο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό οι πληροφορίες που αναγράφετε να είναι ξεκάθαρες, έγκυρες, σωστές, ρεαλιστικές και θετικές. Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει στο σχεδιασμό του βιογραφικού σας σημειώματος. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε προτού στείλετε το βιογραφικό σας σε κάποια εταιρεία για μια θέση εργασίας.

1. Η Εμφάνιση Έχει Σημασία

Για να είναι ελκυστικό και ευανάγνωστο το βιογραφικό σας σημείωμα επιλέξτε απλά fonts και κατάλληλες γραμματοσειρές (10-14). Περιοριστείτε σε 1-2 σελίδες. Ένα βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο σελίδες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μειώνετε το μέγεθος της γραμματοσειράς καθιστώντας το βιογραφικό σας δυσανάγνωστο. Αναλογιστείτε το βιογραφικό σας σημείωμα από τη οπτική γωνία του εργοδότη και σκεφτείτε πόσες πληροφορίες θέλετε να δώσετε για κάθε θέση εργασίας και αν έχει νόημα να δώσετε για όλες ή τις πιο πρόσφατες θέσεις τις οποίες είχατε αναλάβει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Ο Τρόπος Γραφής Επηρεάζει τον Αναγνώστη

Δώστε έμφαση σε λέξεις-κλειδιά με τη χρήση σημείων (bullets) ή έντονων γραμμάτων (boldface). Προτιμήστε σύντομες προτάσεις, με κενά ανάμεσα από τις επιμέρους ενότητες, καθώς και προτάσεις ή λέξεις που φανερώνουν δυναμισμό. Είναι σημαντικό το βιογραφικό σας σημείωμα να είναι συνταγμένο σε απλή και ξεκάθαρη γλώσσα, χωρίς περιττές λέξεις ή εκφράσεις και να μην έχει κανένα γραμματικό, ορθογραφικό ή συνταχτικό λάθος. Ελέγξτε οι ίδιοι για τυχόν λάθη και ζητήστε και από κάποιον άλλον να διαβάσει το βιογραφικό σας.

3. Απαιτείται Προσαρμογή του Βιογραφικού στη Θέση Εργασίας

Δεν αρκεί να έχετε ένα βιογραφικό σημείωμα αλλά ένα βιογραφικό για την κάθε θέση εργασίας όπου αποφασίζετε να κάνετε αίτηση. Κάθε εταιρία είναι διαφορετική, κάθε θέση εργασίας είναι διαφορετική, επομένως και το βιογραφικό σας πρέπει να διαφοροποιείται. Προτού στείλετε το βιογραφικό σας κάντε τις απαραίτητες αλλαγές προβάλλοντας είτε τις θέσεις εργασίας που κατείχατε στο παρελθόν και ταιριάζουν με τη θέση εργασίας-στόχο είτε εστιάζοντας σε συγκεκριμένες δεξιότητες που ταιριάζουν με το προφίλ του υποψηφίου που αναζητούν όπως προκύπτει από την αγγελία. Παρουσιάστε πρώτα τις πιο σημαντικές ικανότητες/εμπειρίες.

4. Παρουσιάζουμε την Αλήθεια

Μην παρουσιάζετε ψευδή στοιχεία όσον αφορά στις ημερομηνίες και τις θέσεις σας για να αποκρύψετε το γεγονός ότι αλλάζατε εταιρείες συχνά, ότι ήσαστε άνεργος για κάποιο διάστημα, ή για να παρουσιάσετε περισσότερη επαγγελματική εμπειρία / εκπαίδευση από ότι πράγματι έχετε λάβει. Η παρουσίαση ψευδών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο σας από τη διαδικασία επιλογής προσωπικού και την απόρριψή σας από έναν μελλοντικό εργοδότη σε περίπτωση που θελήσει να ερευνήσει το παρελθόν σας.

5. Τονίζουμε τα Πλεονεκτήματά μας

Μην αντιγράφετε απλώς την περιγραφή της θέσης που αναφέρεται στην αγγελία. Για να αποδείξετε ότι έχετε την ικανότητα να αναλάβετε τη θέση αναλύστε τα καθήκοντα σας κάτω από κάθε θέση εργασίας που είχατε. Η απλή παράθεση των τίτλων θέσεων που κατείχατε δεν αρκεί. Δώστε έμφαση με τη χρήση σημείων ή έντονων γραμμάτων στα καθήκοντα και τις ευθύνες που είχατε αναλάβει για κάθε θέση εργασίας και παρουσιάστε τις σημαντικότερες επιτυχίες σας: ποσοστιαίες αυξήσεις, διευρύνσεις πελατολογίου, βραβεύσεις, κλπ.

 Κωνσταντίνα Γεωργίου
Υπ. Διδάκτωρ Οργανωσιακής Συμπεριφοράς,
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework