...

Σύμπραξη ΕΚΚΑ, ΑΚΤΟ και ΜΕΤΑδρασης | Διαγωνισμός κόμικ: «Covid-19 και ασυνόδευτοι ανήλικοι»

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) αποτελεί ΝΠΔΔ και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ). Σκοπός του είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και ομάδες πληθυσμού που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τον Ν. 4554/2018 ανατέθηκε στο ΕΚΚΑ η επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής της ευάλωτης ομάδας πληθυσμού αναφορικά με την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορονοϊό (Covid-19), η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΕΚΚΑ ετοίμασε ένα έντυπο που εξηγεί στα παιδιά που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας τι είναι ο κορονοϊός και τα ενημερώνει για τα μέτρα προφύλαξης στη μητρική τους γλώσσα.

...

Το ΕΚΚΑ συνέπραξε με τον ΑΚΤΟ, τον γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο τέχνης, design και media, με σκοπό τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού κόμικ με τίτλο «Covid-19 και ασυνόδευτοι ανήλικοι». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του προπτυχιακού προγράμματος Bachelor of Arts (Hons) Degree in Sketch-Comics-Cartoon, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Middlesex University, London. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ενός/μιας ήρωα/ηρωίδας ο/η οποίος-α θα πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία που θα αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τον Covid-19.

Τα έργα που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τον πρόεδρο του ΕΚΚΑ κ. Χρυσοβαλάντη Παπαθανασίου, τον κομίστα-εικονογράφο κ. Τόμεκ Γιοβάνη και τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κα Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή.

Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε ομόφωνα η κα Μαρία Καλαμπαλίκα. Η κα Καλαμπαλίκα αποφοίτησε το 2018 από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα είναι τελειόφοιτη στο τριετές πρόγραμμα Bachelor of Arts (Hons) Degree in Sketch-Comics-Cartoon του ΑΚΤΟ. Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στις κ.κ. Θάλεια Πομελέ-Παπαδάκη και Χρύσα Χαρτσά αντίστοιχα.

Το έντυπο μεταφράστηκε σε 6 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ουρντού, μπενγκάλι, αγγλικά και γαλλικά) από τη ΜΕΤΑδραση. Συνολικά τυπώθηκαν 2.500 κόμικ, τα οποία διανεμήθηκαν σε όλες τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα.

...

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο πρόεδρος του ΕΚΚΑ υποδέχτηκε στις κεντρικές υπηρεσίες του φορέα την κα Καλαμπαλίκα, καθώς επίσης σπουδαστές, καθηγητές και μέλη της διοίκησης του ΑΚΤΟ. Η νικήτρια του διαγωνισμού μίλησε για τους ήρωες του κόμικ που δημιούργησε και την πηγή έμπνευσής της. Ο κ. Παπαθανασίου συνεχάρη την κα Καλαμπαλίκα και ευχήθηκε η βράβευσή της να αποτελέσει εφαλτήριο για μια επιτυχημένη πορεία στον απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο της εικονογράφησης του παιδικού βιβλίου, όπου η κα Καλαμπαλίκα επιθυμεί να σταδιοδρομήσει.

Ο πρόεδρος του ΕΚΚΑ ευχαρίστησε τον ΑΚΤΟ, ιδιαιτέρως δε τον καθηγητή κ. Γιώργο Μπότσο και την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Εύα Μαυρίδου, για την εξαιρετική συνεργασία και σημείωσε ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιούργησαν τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και των μετακινήσεων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα.

Τέλος, επεσήμανε ότι η συνέργεια αυτή αποτελεί καλή πρακτική, καθώς έδειξε πώς οι κοινές αξίες μπορούν να αποτελέσουν τη συνεκτική ουσία μεταξύ οργανισμών με διαφορετική νομική υπόσταση και στοχοθεσία, ώστε να συμπράξουν με επιτυχία για το κοινό καλό και τόνισε τον σημαντικό ρόλο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework