2ο Reborn in Athens

Στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες

1-15 Ιουλίου

Μετά την επιτυχία που σημείωσε την πρώτη χρονιά, το Reborn in Athens επιστρέφει στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, και παρουσιάζει ξεχωριστές παραστάσεις θεάτρου και χορού της περιφέρειας από 1 έως 15 Ιουλίου ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας και καλλιτεχνικής συνδιαλλαγής μεταξύ της Αθήνας και των άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Παραστάσεις θεάτρου και χορού από τη Θεσσαλονίκη, τη Θήβα, το Ναύπλιο και την Κέρκυρα δίνουν το παρόν στο 2ο Reborn in Athens καταδεικνύοντας ότι η καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν σταματά στην Αθήνα.

Ένα εναλλακτικό φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης, που φιλοδοξεί να γίνει σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Πρόγραμμα του 2ου Reborn in Athens:

  • 1 και 2 Ιουλίου
    Θέατρο

«Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη

Από το Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο:

Δύο άγνωστοι μεταξύ τους επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου. Ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας) και μια γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας της νεότερης ιστορίας). Νυχτερινό δρομολόγιο. Μια ξαφνική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μετατρέψει μια τυπική συζήτηση σε ένα παιδικό παιχνίδι ρόλων. Ο άντρας θα παραστήσει τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον αρχιβασανιστή γιατρό του Άουσβιτς, και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μιας Εβραίας που επέζησε. Πού μπορούν να φτάσουν τα πρόσωπα αυτά παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι;

Το ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο) συγκροτήθηκε το 1993 κι έχει παρουσιάσει παραστάσεις όχι μόνο στη Θήβα, αλλά και σε άλλες περιοχές τη Ελλάδας.

Το θεατρικό έργο «Μένγκελε» παρουσιάστηκε στη Θήβα και στη Θεσσαλονίκη, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Παπαδόπουλος

  • 3 Ιουλίου
    Θέατρο

«Απόκοπος» του Μπεργαδή (15ος αιώνας)

Μια αφήγηση ενός ονείρου, ενός ταξιδιού στον Άδη, τον Άδη των δημοτικών τραγουδιών, όπου ο αφηγητής συναντά δύο νεκρούς και συνομιλεί μαζί τους. Ένα παιχνίδι αφηγηματικής δράσης που κινείται ανάμεσα στο τότε και το τώρα, στον θάνατο και τη ζωή, στο άχρονο και το σύγχρονο. Ένας ύμνος για τις απλές καθημερινές χαρές της ζωής.

Ο «Απόκοπος» γράφτηκε από τον Ενετοκρητικό Μπεργαδή το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα. Εκδόθηκε το 1509 και είναι η πρώτη γνωστή έντυπη έκδοση ελληνικού βιβλίου σε δημοτική γλώσσα. Είναι ένα ποίημα γραμμένο σε μεσαιωνικά ελληνικά. Το μέτρο του είναι ο δεκαπεντασύλλαβος της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και του δημοτικού τραγουδιού σε ομοιοκατάληκτα δίστιχα.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2017.

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Κακκουλή

7 Ιουλίου
Θέατρο

«Οιδίπους»
Βασισμένο στον μύθο του Οιδίποδα

Θέατρο Πλαστελίνης, Ναύπλιο

Ο Οιδίποδας παρουσιάζεται μέσα από μια σύγχρονη ματιά, όπου ο παντοδύναμος Θεός ποδηγετεί και μεταχειρίζεται τους πολίτες ως μια πολυμορφική έννοια που πηγάζει από τις εξελίξεις της κάθε εποχής, καθώς και τις εσωτερικές αξίες των ανθρώπων.

Το καλλιτεχνικό σύνολο Θέατρο Πλαστελίνης δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου. Μέρος της παράστασης παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2017 στο Φουγάρο στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο St. Mark amp; St. John, Plymouth Αγγλίας, και η τελική της μορφή, τον Ιούνιο του 2017 στον ίδιο χώρο, ως παράλληλη δράση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και τον Ιούλιο του 2017 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Διασκευή, σκηνοθεσία: Σίμος Τζίτζης

  • 10 Ιουλίου

Θέατρο

«Ο Βίος του Ευστρατίου» του Θωμά Βελισσάρη

Από το Studio του Θεάτρου Εταιρότητα, Θεσσαλονίκη

Ο Ευστράτιος πεθαίνει, και με αφορμή αυτό το γεγονός, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η άγνωστη έως τότε στις λεπτομέρειές της ζωή του από τα κοντινά και οικεία του πρόσωπα. Η κόρη του Σωσάννα, θέλοντας να μάθει ακόμη περισσότερα για τις κρυμμένες πτυχές της ζωής του πατέρα της, ξεκινάει ένα οδοιπορικό στη γενέτειρα του Ευστρατίου, ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας. Για να ανακαλύψει εκεί ότι ο πατέρας της, για να μπορέσει από την αθωότητα της νιότης να περάσει στη σκληρότητα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας της χώρας, έπρεπε να διαγράψει πλήρως το παρελθόν του και να ξεκληρίσει όλους όσοι γνώριζαν κάτι γι’ αυτόν. Πρόκειται για μία ιλαροτραγωδία της νεοελληνικής πραγματικότητας με σχόλια πάνω στην παιδεία και στον πολιτισμό της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια.

Το Θέατρο Εταιρότητα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2014 ως οργανική και καλλιτεχνική συνέχεια του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» με τον Νίκο Σακαλίδη και τον Θωμά Βελισσάρη στην καλλιτεχνική διεύθυνση. «Ο Βίος του Ευστρατίου» είναι ένα νέο ελληνικό έργο που γράφτηκε στη διάρκεια του Studio Υποκριτικής, στο οποίο συμμετείχαν νέοι απόφοιτοι της ανωτέρας δραματικής σχολής Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν και μέλη της ομάδας καλλιτεχνών Θέατρο Εταιρότητα.

Σύλληψη, συγγραφή, σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

  • 12 και 13 Ιουλίου

Χορός

«Feral»

Η παράσταση χορού με τίτλο «Feral» παρουσιάζει επί σκηνής μια χορεύτρια και έναν μουσικό.

Η έννοια «feral» δεν έχει ακριβή μετάφραση στα ελληνικά. Λέξη συγγενής με την έννοια «άγριο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ύπαρξη στη φυσική της κατάσταση, δηλ. μη εξημερωμένη, μη εκπολιτισμένη.

Το «Feral» στοχεύει στο να παράγει ένα σώμα που συμπεριφέρεται με τις ποιότητες της φύσης, δηλαδή τον αυτοματισμό με τον οποίο τα στοιχεία που την αποτελούν μεταμορφώνονται διαρκώς. Πραγματεύεται έτσι την ισχυρή του συγγένεια με τον κόσμο των φυτών και των ζώων, καθώς και την ανάγκη επανασύνδεσής του με την πρωτόλεια μορφή της ύπαρξής του. Στόχος είναι να γευτεί την αίσθηση του να μην υπάρχει ως το σύνολο των πραγμάτων που το καθορίζουν ως ανθρώπινο ον, αλλά ως αυτόνομη οντότητα, ως μάζα που αλλάζει συνεχώς μορφές, ως ζώο οδηγημένο από την ορμή του να υπάρχει.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2016 στο Garage Performing Arts Center στην Κέρκυρα.

Χορογραφία, εκτέλεση: Ναταλί Μάνδηλα

Μουσική σύνθεση, live performance: Ανδρέας Μονόπωλης

  • 14 και 15 Ιουλίου

Θέατρο

«Rendez-vous? Meet me on Facebook»

Νέοι άνθρωποι, οι ζωές τους, τα προβλήματα της καθημερινότητας, ένα πάρτi και τα social media. Πολύ προσωπικές ιστορίες – πραγματικές μαρτυρίες από ραντεβού δικά μας ή άλλων που συνέβησαν στο παρελθόν. Ιστορίες για ανθρώπους νέους που θέλουν να συνάψουν σχέσεις. Ψάχνουν να μην είναι μόνοι.

Με όχημα την αφήγηση και τις μαρτυρίες νέων ανθρώπων από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές εμπειρίες, στήνεται ένα όχι και τόσο συνηθισμένο πάρτi, όπου το internet και το Facebook παίζουν κυρίαρχο ρόλο, καθώς ό,τι ανεβαίνει στις οθόνες συμβαίνει απευθείας στο πάρτi.

Τo έργο πραγματεύεται τα διαχρονικά προβλήματα της νέας γενιάς στις σημερινές συνθήκες, όπου τα γεγονότα της ζωής είναι μικρά, οι γνωριμίες εύκολες, οι αναρτήσεις άπειρες, τα λόγια λίγα για να περιγράψουν τα συναισθήματα, ο χρόνος πάντα λίγος, αλλά την ίδια στιγμή τόσο αφόρητα πολύς.

Το «Rendez-vous? Meet me on Facebook» είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη Ensemble 23 και αρχικά παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Σχολής Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Κοσμίδης

Info:
Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7

τηλ.: 210 3235351

info@pro4.gr

www.pro4.gr

www.facebook.com/theseumtheatre/?fref=ts

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ

Προπώληση: www.ticketservices.gr

Οργάνωση – παραγωγή:

Μανόλης Σάρδης, PRO4

Επικοινωνία – προβολή στα Μ.Μ.Ε.

Ανζελίκα Καψαμπέλη | t.: 694 5798883 |akapsamb@gmail.com

Έλενα Γρίβα |t.: 697 7443343 | elena_griva@yahoo.com

Λέξεις κλειδιά: 

Θησείοθέατροreborn
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2022 skywalker.gr