Transforming Greece: The 5G and fiber enablers – The future is now!
Τετάρτη 4/11-Πέμπτη 5/11 & Παρασκευή 6/11, Divani Caravel

Το ετήσιο ραντεβού για τις αγορές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και media είναι και πάλι εδώ.

Φέτος είναι αφιερωμένο στο επερχόμενο 5G, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν το τοπίο!

Από την εποχή που η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της, κάθε δεκαετία υπάρχει μια νέα γενιά που τη χαρακτηρίζει. Τη δεκαετία του ’80 είχαμε το 1G, τη δεκαετία του ’90 το 2G, την πρώτη δεκαετία του 21ού αιώνα το 3G, εκείνη των ’10s προέκυψε το 4G, τώρα ήρθε η ώρα για το 5G.

Η 5η γενιά χαρακτηρίζεται ως μια πραγματική επανάσταση, καθώς οι αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το 5G δημιουργούν καινούρια δεδομένα και δίνουν την ευκαιρία για το λανσάρισμα λύσεων και εφαρμογών τις οποίες αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να μην έχουμε καν σκεφτεί, έστω κι αν η χώρα μας έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της ανάπτυξης του σχετικού οικοσυστήματος.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει στην εποχή του 5G. Η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν στα δίκτυα 5ης γενιάς θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020, και στις αρχές του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία των 5G δικτύων από τους Έλληνες παρόχους.

Η έλευση του 5G, με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τις αλλαγές που θα φέρει, είναι το βασικό θέμα συζήτησης του Infocom World 2020, του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνει η Smart Press.

Με ένα διαφοροποιημένο phygital format λόγω της πανδημίας του Covid-19, το φετινό ICW έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και το πώς θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητές τους προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να κάνει τα επόμενα βήματά της στην ψηφιακή εποχή.

Στα θέματα του ICW 2020 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, τη δημιουργία του οικοσυστήματος εφαρμογών και λύσεων που θα αξιοποιούν το 5G αλλά και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα προκειμένου να βρεθεί μεταξύ των κρατών που θα έχουν διευρυμένο ρόλο σε μια νέα εποχή, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν το 5G και η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Είναι γεγονός ότι αν το 4G επηρέασε τις αντίληψή μας για τις τηλεπικοινωνίες, το 5G θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας (εργασία, εκπαίδευση, ενημέρωση, διασκέδαση, παραγωγικότητα) και με αυτή την έννοια αφορά όλους όσοι ασχολούνται με την ψηφιακή τεχνολογία. Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Ενότητα 1η

Αναπτύσσοντας τις υποδομές!

Οι future-ready επιχειρήσεις έχουν ανάγκη και future-ready υποδομές! Ένα από τα βασικά βήματα πριν από την εμπορική λειτουργία των δικτύων 5G είναι προφανώς η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Η ανάπτυξη των δικτύων αναμένεται να είναι πιο γρήγορη σε σχέση με προηγούμενες γενιές και η κάλυψη εκτιμάται ότι θα φτάσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα μέσα σε μια τριετία λόγω και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που δίνονται στους παρόχους, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν κίνητρα για την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας από τους χρήστες.

Η δημιουργία των υποδομών εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις. Το 5G είναι μια τεχνολογία με αρκετές αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στην αρχιτεκτονική των δικτύων. Τα ζητήματα που θα υπάρξουν, οι παράπλευρες τεχνολογίες (fiber κ.λπ.) αλλά και οι ευκαιρίες και οι νέες δυνατότητες θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης της πρώτης ενότητας του φετινού Infocom World 2020, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τους κορυφαίους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ειδικοί επιστήμονες, καθώς και τα δίκτυα.

Οι ομιλητές πρόκειται να μεταφέρουν στο κοινό του ICW 2020 τις εμπειρίες τους από τις μέχρι τώρα υλοποιήσεις δικτύων 5G στο εξωτερικό και τις βέλτιστες πρακτικές, όπως και να μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουν τη νέα τεχνολογία σύντομα στους Έλληνες καταναλωτές και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενότητα 2η

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το επόμενο βήμα της οικονομίας!

O ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια έννοια για την οποία έχουν πολλά γραφτεί και ειπωθεί. Και σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα υποδομών και υπηρεσιών αλλά κυρίως αλλαγής κουλτούρας προκειμένου να υιοθετηθούν οι αναγκαίες καινοτομίες.

Είναι βέβαιο ότι με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την 4η βιομηχανική επανάσταση ξεκινά μια νέα εποχή όπου τα όρια ανάμεσα στον φυσικό, στον ψηφιακό και στον βιολογικό μας κόσμο θα είναι δυσδιάκριτα. Μια εποχή όπου θα αλλάξουν τα καθιερωμένα πρότυπα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και επιχειρήσεων.

Είναι επίσης βέβαιο ότι όποιος δεν παρακολουθήσει τις εξελίξεις θα απωλέσει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελούν αδήριτη ανάγκη για κάθε μεγέθους επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κάνουν σημαντικά βήματα και να επιταχύνουν τον ρυθμό μετάβασης σε αυτή την καινούργια εποχή. Είναι μια καλή αρχή και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Ποιες όμως πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους; Ποιες είναι οι λύσεις εκείνες που θα τους βοηθήσουν στο επόμενο στάδιο; Και ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι που πρέπει να προσέξουν περισσότερο; Πώς θα υλοποιηθεί η μετάβαση, και στη συνέχεια η λειτουργία με ασφάλεια; Ποιες διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν; Τι εργαλεία υπάρχουν και σε ποιο βαθμό χρειάζονται εξειδικευμένους συμβούλους για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Τα ερωτήματα αυτά θα επιδιώξουν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ενότητα που θα ασχοληθεί με την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο της ενότητας θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις από τους leaders της αγοράς ΙΤ αλλά και στρατηγικές που μπορούν να δώσουν σημαντική χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τα επόμενα ψηφιακά βήματά τους.

Ενότητα 3η

Δημιουργώντας το ψηφιακό οικοσύστημα!

Η δημιουργία των υποδομών είναι μεν ένα απαραίτητο βήμα για τη λειτουργία των 5G δικτύων αλλά εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία των εφαρμογών, των υπηρεσιών και των λύσεων που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Και όχι μόνο για το 5G αλλά για μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες που αρχίζουν να μας απασχολούν όλο και περισσότερο, όπως είναι το IoT, το AI, τα big data κ.ά., μαζί με τις υφιστάμενες τεχνολογίες και τα δίκτυα νέας γενιάς.

Η λέξη «οικοσύστημα» είναι από αυτές που ακούγονται εξαιρετικά συχνά από όσους ασχολούνται με το 5G και όχι μόνο. Η δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου η χώρα μας να βρεθεί στην πρωτοπορία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η πρόκληση είναι σημαντική, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σημαντικές, και στην ουσία η υιοθέτησή τους είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ανάπτυξη του νέου ψηφιακού οικοσυστήματος στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες που προσφέρονται θα αποτελέσουν το θέμα συζήτησης της τρίτης ενότητας του Infocom World 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για το 5G, ερευνητικά έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και υπηρεσίες και εφαρμογές που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες.

Η συγκεκριμένη ενότητα αναμένεται να συγκεντρώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων όσοι θα παρακολουθήσουν το φετινό ICW, δεδομένου ότι εστιάζει στις ευκαιρίες που προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Ενότητα 4η

Leaders’ summit: Η επόμενη μέρα στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Μια από τις ιδιαιτερότητες του Infocom World είναι πως αποτελεί το συνέδριο όπου οι εκπρόσωποι των κορυφαίων ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί και θεσμικοί παράγοντες, εκφράζουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Αντίστοιχος είναι και ο στόχος της τέταρτης ενότητας του φετινού Infocom World, όπου αναμένεται να βρεθούν μαζί τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και οι επικεφαλής των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι να εντοπιστούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τον κλάδο, ιδίως από τη στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 έφεραν στο προσκήνιο τις ψηφιακές τεχνολογίες και ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Το 5G και οι δυνατότητες που προσφέρει για τα επόμενα ψηφιακά βήματα της Ελλάδας θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης, όπως και η στρατηγική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν στο μέλλον οι παίκτες της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ενόψει μάλιστα και του διαγωνισμού, θα είναι μια συζήτηση-σταθμός, γιατί θα δείξει με σαφήνεια ποιο είναι το μέλλον της αγοράς, ποιοι είναι οι στόχοι και ποια είναι τα σχέδια που έχουν οι βασικοί της παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν το τηλεπικοινωνιακό τοπίο για την επόμενη μέρα.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr