...

Απολογιστικό του συνεδρίου Mobile & Connected World 2019

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2019. Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου Mobile & Connected World (www.mwc.gr), που πραγματοποιήθηκε φέτος για 9η χρονιά την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Caravel με γενικό τίτλο «Building the 5G ecosystem».

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Infrastructure: Building the 5G network» οι εκπρόσωποι των προμηθευτών εξοπλισμού έδειξαν πανέτοιμοι με πλήρη κατανόηση της 5G τεχνολογίας βάσει των use cases που παρουσίασαν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνικά απαραίτητα χαρακτηριστικά, όπως 4x4 MIMO, αλλά και σε άλλες σχετικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πρώτης 5G φάσης. Επίσης έδειξαν όλοι να συμφωνούν στην υιοθέτηση ενός Gbps οικοσυστήματος που θα συμπληρώνεται από cloud και SDN λύσεις. Οι εταιρίες συμβούλων που συμμετείχαν στην ενότητα παρουσίασαν ενδιαφέρουσες στρατηγικές αναλύσεις και πλαίσια, όπως το 5G readiness index, αρκετά χρήσιμα στην υλοποίηση των στόχων τόσο των παρόχων, όσο και των επενδυτών τεχνολογίας.

...

Από την πλευρά τους οι πάροχοι, συμμετέχοντας στο πάνελ συζήτησης της ενότητας, έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και κατανόηση της επερχόμενης 5G τεχνολογίας μετά το 2020 και εφόσον διεξαχθεί η δημοπρασία 5G φάσματος. Enhanced mobile broadband και IoT θα είναι κάποια πρώτα use cases. H τεχνολογία 4G/LTE θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμα μαζί μας, καθώς υπάρχει ένα πολύ αξιόπιστο δίκτυο κάλυψης και δεν αναμένεται πλήρης μετάπτωση σε 5G την επόμενη πενταετία. Γενικότερα οι πάροχοι ήταν καθησυχαστικοί: πρώτα το φάσμα, μετά τα πιλοτικά και σιγά σιγά η υλοποίηση της 5G τεχνολογίας και οι επενδύσεις σε αυτή. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται ένα πλήρες Gbps οικοσύστημα, ενώ αποτέλεσε παραδοχή η ανάγκη ενός γρηγορότερου δικτύου με έμφαση σε ΙοΤ application παράλληλα με cloud λύσεις. Τέλος, αναφέρθηκε ότι το 5G θα μας κάνει να σταματήσουμε να ρωτάμε «ποιος είναι ο κωδικός του wi-fi». Μήπως προσανατολιζόμαστε σε unlimited data plans, ακόμα και με χαμηλότερα ARPU σε σχέση με τις ΗΠΑ;
Η δεύτερη ενότητα της ολομέλειας του φετινού συνεδρίου είχε τίτλο: «Economy: Building the 5G products», καθώς μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις όσον αφορά τα 5G δίκτυα είναι η δημιουργία των προϊόντων, των λύσεων και γενικότερα ενός οικοσυστήματος το οποίο θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς υποδομών κινητής τηλεφωνίας. Στον κομβικό ρόλο των κινητών επικοινωνιών για τη μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αναφέρθηκε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας αναφέρθηκε στη νέα εποχή όπου εισέρχεται η οικονομία και στα οφέλη και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι ομιλητές της ενότητας προσπάθησαν να αναδείξουν τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας και να επισημάνουν τις αλλαγές και τις ευκαιρίες που φέρνουν τα δίκτυα 5G. Οι τομείς όπου φαίνεται να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες περιλαμβάνουν κλάδους όπως η βιομηχανία, οι μετακινήσεις, ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά και η εκπαίδευση, με τη σημασία της τελευταίας να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που θεωρούν πολλοί αυτή τη στιγμή.
Στην τρίτη και καταληκτική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο: «Smart cities: Building the 5G society» οι ομιλητές ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους ομάδες μετρητών και αισθητήρων δημιουργούν νησίδες δεδομένων οι οποίες, όταν διασυνδέονται, παράγουν νέα δεδομένα, που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν μεταβολές στο περιβάλλον της πόλης. «Κλειδί» για τη διασύνδεση χιλιάδων μονάδων που στέλνουν πληροφορία και εκατοντάδων συστημάτων ανάδρασης είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ειδικά μάλιστα για εφαρμογές που απαιτούν ακαριαία απόκριση, όπως, για παράδειγμα, η αυτόνομη οδήγηση ή μονάδες παρακολούθησης υγείας, τότε μιλάμε για δίκτυα 5G.