...

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

Απάντηση στο σκοτάδι το πολυπολιτισμικό φως της μουσικής

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Μια ονειρεμένη πολυπολιτισμική μουσική βραδιά με ταυτότητα και ρίζες βαθιές! Μια δυνατή, ρυθμική και πολύχρωμη φιέστα για να μας μυήσει στις μουσικές klezmer, να μας σαγηνεύσει με την jazz manouche και να μας ξεσηκώσει με τη μουσική των Ρομά. Μια ταξιδιάρικη μπάντα, μια ορχήστρα multi culti, που σμίγει χώρες, κουλτούρες, λαούς και πολιτισμούς, μια μπάντα με βαλκανικές και τσιγγάνικες επιρροές, η Barcelona Gipsy Balkan Orchestra έρχεται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου για μία και μοναδική συναυλία στην Τεχνόπολη. Η BGKO είναι μια κολεκτίβα μουσικών από όλη την Ευρώπη, που με ορμητήριό τους τη Βαρκελώνη ξυπνούν το ενδιαφέρον του κοινού για τις παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και των μεσογειακών ακτών μέσω των αυθεντικών διασκευών τους.

Ένας Γάλλος, ένας Ισπανός, ένας Ουκρανός, ένας Ιταλός, ένας Σέρβος, μια Καταλανή, αλλά και ένας Έλληνας. Ένα πολύχρωμο μουσικό γαϊτανάκι, που έρχεται να μας στροβιλίσει με μελωδίες καταλανικές και μουσικές επαναστατικές από την Κούβα, να μας γνωρίσει την τζαζ της Αιθιοπίας, αλλά και στους βαλκανικούς ήχους της Βοσνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Μουσική που ενώνει και στοχεύει στην καρδιά χωρίς κόλπα. Οι ίδιοι λένε για τις μουσικές τους ρίζες: «Η βάση μας είναι σίγουρα στα Βαλκάνια. Η μουσική των Βαλκανίων είναι για μας ένα σύνολο από παραδόσεις και πολυεθνικές κουλτούρες που ξεπερνά τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αντλώντας από τις ιστορίες λαών που έχουν ανά περιόδους κατοικήσει σε αυτά τα μέρη: Ασκενάζι και Σεφαραδίτες Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Οθωμανοί, Άραβες. Από εκεί και πέρα με τα τραγούδια που έχουμε παίξει όλα αυτά τα χρόνια ο δικός μας μουσικός χάρτης θα έφτανε από την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Ρωσία ως τη Λατινική Αμερική».

Τα μέλη της BGKO με δικά τους λόγια:

Sandra Sangiao (Καταλονία, Ισπανία): φωνή
«Ο ήλιος, η ψυχή και η ενέργειά μας»

Mattia Schirosa (Ιταλία): ακορντεόν
«Ο νους, το όραμα και η τρέλα μας»

Julien Chanal (Γαλλία): κιθάρα
«Ο ακούραστος jam σεσιονίστας μας, η καλοσύνη και η δημιουργικότητά μας»

Stelios Togias (Ελλάδα): κρουστά
«Η μηχανή του ρυθμού μας, ο καλύτερος οδηγός και ο πιο τρελός μας άντρας»

Ivan Kovačević (Σερβία): κοντραμπάσο
«H ψυχή, η σοφία και η δύναμή μας»

Daniel Carbonell (Καταλονία, Ισπανία): κλαρινέτο
«Ο klezmer ήχος μας, ο κομψός κλαρινετίστας και φωτογράφος μας»

Oleksandr Sora (Ουκρανία): βιολί
«Το κλασικό μας στυλ, ο εκλεπτυσμένος ακροατής και βιρτουόζος μας»

Ο μοναδικός και σύγχρονος ήχος της BGKO προέρχεται από την παθιασμένη και αδιάκοπη αναζήτηση ήχων και ηχοχρωμάτων από την τσιγγάνικη, την ασκενάζι, τη βαλκανική και τη μεσογειακή μουσική. Ένα σύνολο πολυπολιτισμικών μουσικών παραδόσεων που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και τρέφεται καλλιτεχνικά από το αποτύπωμα των διαφορετικών πληθυσμών που έχουν ζήσει μέσα σε αυτά.

Το ίδιο το συγκρότημα έχει αναμείξει τις διαφορετικές καλλιτεχνικές επιρροές των μελών του, έχει εμπλουτίσει και διαμορφώσει τη ζωντανή μουσική σκηνή της Βαρκελώνης: από παραδοσιακά καταλανικά, ελληνικά, ιταλικά, ρωσικά και ανατολίτικα τραγούδια στις ζωτικές δονήσεις της τσιγγάνικης τζαζ και ροκ.

Η αρχική ομάδα της Barcelona Gipsy Balkan Orchestra δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2012, όταν έντεκα μουσικοί βρέθηκαν στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Ρομά. Τότε είχαν το όνομα Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra και η σεφαραδίτικη εβραϊκή μουσική, το klezmer, κυριαρχούσε στο ρεπερτόριό τους. Το 2014 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Imbarca», που περιελάμβανε τραγούδια όπως τα «Hasta siempre, comandante», «Cigani ljubiat pesnji» και «La dama d'Aragó». Ακολούθησε το 2015 το «Balkan reunion». Το 2016 έγραψαν το soundtrack «Europa cierra la frontera» («Europe closes the border»), αλλά και το άλμπουμ «Del ebro al Danubio».

Τον Μάρτιο του 2018 η BGKO κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της «Avo canto». «Πολλές συναυλίες, διαφορετικά μέρη, άνθρωποι, μουσικοί και στιγμές που μας συγκινούν ακόμη γέννησαν τα τραγούδια αυτού του δίσκου. Ένας δίσκος με ιδιαίτερη βαρύτητα, μια και “avo canto” σημαίνει “τραγούδια των παππούδων” στην εσπεράντο, τη μοναδική γλώσσα ικανή να αποτυπώσει και να εκφράσει απόλυτα την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα της μπάντας μας».

Η BGKO εξακολουθεί να ανθεί και να εξελίσσεται. Μέσα από συναυλίες, μουσικές συναντήσεις και περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Σερβία, Καναδάς, Αμερική, Σλοβενία, Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Αυστρία και Ισπανία είναι μερικές από τις χώρες όπου εμφανίζονται τακτικά.

Έρχονται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με εικόνες και εμπνεύσεις από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με αρώματα Ανατολής και Δύσης, να μας ξεσηκώσουν και να «τζαμάρουν» νότες παραδοσιακές σε μια πληθωρική, γεμάτη χρώματα μουσική γιορτή.

Ακολουθήστε τους:

http://bgko.org/?lang=en
https://www.facebook.com/BarcelonaGipsybalKanOrchestra/

https://www.instagram.com/bcngipsybalkanorchestra/
https://twitter.com/bcngipsybalkan

Δείτε

Od Ebra do Dunava (live in Vilnius)
https://www.youtube.com/watch?v=uOtGayTFmF8&feature=youtu.be

Geamparalele (Romania)
https://www.youtube.com/watch?v=5YPl8pyOllE&fbclid=IwAR2_Cbq-hjqBvUtglhXQDnyp2RILu_R1ddWOweG3qLLafqZX-otw_7UNRBc

Lule, Lule
https://www.youtube.com/watch?v=Oztvh92T7Zg&feature=share&fbclid=IwAR2gcKMWuoBtKWADg6RsI6tAU0dYhAaRQROnPRl2Zr20_oeGebPWmyrBdho

Krivo Sadovsko Horo (live at Mittelfest, Italy)
https://www.youtube.com/watch?v=YuARnfAMwqA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0KB8DkBkzT2C7cYOOskm581lZ4uflYqRkCcHmqQ3dbEBPL25A9LjwB6S4

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
www.athens-technopolis.gr

Οι πόρτες ανοίγουν: 19:30
Ώρα έναρξης: 21:00

Οργάνωση παραγωγής: Ηχόχρωμα

Τιμές εισιτηρίων

  • Early bird: 10 ευρώ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων)
  • Μετά την εξάντληση των early bird εισιτηρίων η τιμή στην προπώληση θα διαμορφωθεί στα 12 ευρώ
  • 15 ευρώ (ταμείο, την ημέρα της συναυλίας)

Σημεία προπώλησης

  • Δίκτυο Viva
  • Ηλεκτρονικά: www.viva.gr
  • Τηλεφωνικά στο 11876

Φυσικά σημεία
Reload, Seven Spots, καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Πολυχώρος Yoleni’s (Σόλωνος 9) και Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης)

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework