Έπειτα από μια σειρά δράσεων στα πλαίσια εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυσή της, η διεθνής Μ.Κ.Ο. Ecoweek επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με το διεθνές συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού με θέμα «Placemaking in one planet» στις 14 με 20 Νοεμβρίου 2016. Η διεθνής Μ.Κ.Ο. Ecoweek στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης με ιδιαίτερη χαρά ξεκινά τη στρατηγική συνεργασία με τους Hotelia-Philoxenia και Interiors from Greece.

Η συμβολή τους στην υλοποίηση της «Εβδομάδας οικολογίας 2016» είναι καθοριστική, καθώς παρέχουν στη διοργάνωση την αίθουσα «Νικόλαος Γερμανός» για τις εκδηλώσεις έναρξης και λήξης της εβδομάδας (14/11 και 19/11) και χώρους εργασίας για τα πέντε εργαστήρια, που επικεντρώνονται στοn σχεδιασμό ξενοδοχειακών υποδομών, υποδομών τουριστικής ανάπτυξης και χώρων κατοίκησης.

W1: Ephemera

Το πρώτο εργαστήριο συντονίζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο με ευρωπαϊκή παρουσία Nomen. Η φιλοσοφία του γραφείου συμπυκνώνεται στην προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ως κομματιού της καθημερινής ζωής μας, που αφορά στην ικανοποίηση αναγκών και στην επίλυση προβλημάτων. Χαρακτηριστικό της προσέγγισής τους ειναι, επίσης, η συχνή χρήση λογισμικού και η αυτοματοποίηση της παραγωγής. Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι «Ephemera» και σκοπός του η δημιουργία σεναρίων για το σχεδιασμό ενός δικτύου προσωρινής κατοίκησης, ο οποίος αλληλεπιδρά με τις προκλήσεις του περιβάλλοντος και του μικροκλίματος.

W2: Bioclimatic upgrade student dormitory and conversion to short living and working spaces

Φέτος θα έχουμε επίσης κοντά μας τους Tsquarearchitects, οι οποίοι μαζί με τους Ευφημία  Τσόχα, Παναγιώτη Τυφλόσογλου και Αγγελική Χατζηδημητρίου θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στη βιοκλιματική αναβάθμιση φοιτητικής εστίας πανεπιστημίου και στη μετατροπή της σε χώρους προσωρινής κατοίκησης και εργασίας. Θα δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και στο δίπολο δημόσιο-ιδιωτικό. Η βιοκλιματική αναβάθμιση θα προσεγγιστεί με βάση τον προσανατολισμό, τη συσχέτιση των διαφορετικών χρήσεων, της όψης, τα παθητικά συστήματα θερμομόνωσης και ψύξης και τη χρήση κατάλληλων υλικών.

W4: On the edge

Πιστό πλέον στο καθιερωμένο ραντεβού της Ecoweek Θεσσαλονίκης είναι το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Sparch των Ρένας Σακελλαρίδου και Μόρφως Παπανικολάου. Αυτή τη χρονιά μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα αναζητήσουν ένα εναλλακτικό σενάριο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Η πόλη εξάλλου συνδέεται ουσιαστικά με τη θάλασσα, επομένως θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης μέσω των πολλαπλών αλληλεπιδράσεων και της συμμετοχής των πολιτών στην αλληλεπίδραση με στοιχεία που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του κτισμένου περιβάλλοντος. Στο εργαστήριο συμμετέχουν και οι αρχιτέκτονες Βαρβάρα Καράογλου και Κωνσταντίνος  Μουστάκας.

W5: The opportunity of the sidewalk

Το «resilient Thessaloniki» είναι τμήμα του προγράμματος «100 resilient cities» του ιδρύματος Rockerfeller και υλοποιείται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Στοχεύει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πιο ευέλικτη σε θέματα περιβάλλοντος, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Συνεργάζεται με τους STIPO Thessaloniki και TOPIO-Creative place making for young community leaders initiative. Kατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συζητηθεί κατά πόσο το πεζοδρόμιο στην πόλη εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, και τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης επί των οδών βασιλίσσης Όλγας και βασιλέως Γεωργίου.

W8: Historic traces, dwelling needs and visual communication; the oxymorus puzzle of Thessaloniki’s future

Το Blind+, ένα στούντιο της Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στις οπτικές επικοινωνίες, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Νάνο θα μυήσουν τους συμμετέχοντες σε περίεργες καταστάσεις και concepts και θα τους καθοδηγήσουν ώστε να βρουν λύσεις που θα εξυπηρετούν μελλοντικές τουριστικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ίχνη της ιστορίας της πόλης και τον αστικό ιστό.

Στις 14/11, ημέρα έναρξης της Εβδομάδας Οικολογίας, θα φιλοξενήσουμε ομιλητές με εξειδικευμένη εμπειρία και γνώσεις στον τομέα της αειφορίας, τους: Benjamin Gill, Λίνα Λιάκου, Urban Transcripts, Σταύρο Κωνσταντινίδη, Θέμη Χατζηγιαννόπουλο, Αντώνη Σεμερτσίδη και Ulf Meyer.

Παράλληλα, στις 18/11, ημέρα έναρξης της Hotelia-Philoxenia (18 έως 20 Νοεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Οικοτουρισμός, φιλοξενία και οικολογική δόμηση σε ξενοδοχεία» (περίπτερο 9), στην οποία ομιλητές θα είναι οι Τάσος Γεωργατζής (U.S.P.), Ελευθερία Ντεκώ, Epmforward, Ubu Plan, Blind+, Parkotechniki και Μπάρκας.

Tην ίδια περίοδο (18 έως 20 Νοεμβρίου) η Ecoweek διοργανώνει έκθεση με θέμα «Δημόσιος χώρος και τουρισμός σε έναν πλανήτη».

Το διεθνές συνέδριο και τα εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της Ecoweek στη Θεσσαλονίκη τελείται υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης σε στρατηγική συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ.–HELEXPO, Hotelia-Philoxenia, Interiors from Greece, AKTO, Ecoweek, Greenhouse, Techsoup, Microsoft, Kakiousis Printings, Picture this Photography και με τη στήριξη των χορηγών επικοινωνίας Archisearch.gr, Detail, Γεωπονική Πύλη, Skywalker.gr, Parallaximag, C.S.R. Capital link, Green Agenda, Voria.gr, Άνθρωπος και Χώρος, Β2Green, City Portal, Πολυτεχνικά Νέα, Greek Travel Pages, Thestival.gr, Press724, Ecoδόμηση, Rejected.gr

Σας περιμένουμε όλες και όλους εκεί.

ECOWEEK Thessaloniki homepage

www.ecoweekthess2016.site/

ECOWEEK Facebook

www.facebook.com/Ecoweek.org/

Η διεθνής αστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση Ecoweek έχει ως στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας μέχω του σχεδιασμού. Η ECOWEEK είναι ενεργή σε 15 χώρες,  με ένα ενεργό δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Ιδρύθηκε το 2005 στην Αίγινα από τον αρχιτέκτονα, εκπαιδευτικό και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

Η Ecoweek στη Θεσσαλονίκη εισήχθη και συντονίζεται από τη γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Α.Π.Θ. Δέσποινα Κουίνογλου.

Η διοργάνωση της Ecoweek στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από τους Ελένη Βασιλική Αλέξη, Λίνα Λούνα Καπέτα, Δέσποινα Κουίνογλου, Αποστολία Μιχαλού, Δημήτρη Νάνο, Νάταλι Νάνου, Αντώνη Σεμερτσίδη, Ευθυμία Σταματοπούλου.

Το 2015 αποτέλεσε μια ξεχωριστή χρονιά για την Ecoweek, καθώς ήταν η πρώτη επέτειος των 10 χρόνων από την ίδρυσή της, ακολούθησαν δε μια σειρά δράσεων σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κόσοβο, Τουρκία, ενώ φέτος συνεχίζει τη δράση της με διοργανώσεις σε Ελλάδα, Κόσοβο, Ρουμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Ταιλάνδη.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework