Ο διαγωνισμός που στέφθηκε και πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία έρχεται για 3η συνεχόμενη χρονιά. Περισσότερα από 1.500 παιδιά από 27 διαφορετικές περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο διαγωνίστηκαν πέρυσι σε 40 εξεταστικά κέντρα. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έλυσαν τα θέματα του διαγωνισμού, τα οποία έχουν γίνει σε περισσότερα από 600 σχολεία. Το Out-of-the-Box Challenge απέσπασε Gold βραβείο στα Education Leader Awards και τα θέματά του κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ένα βιβλίο το οποίο εξαντλήθηκε στους πρώτους 6 μήνες της κυκλοφορίας του. Το Out-of-the-Box Challenge έχει την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας Κύπρου και έχει στην επιτροπή θεμάτων τον ομότιμο καθηγητή Διδακτικής του ΕΚΠΑ κ. Σπανό, όπως και τον επικεφαλής της Google στην Ελλάδα Ηλία Σούση.

Το Out-of-the-Box Challenge απευθύνεται σε όλους τους μαθητές από την Γ’ μέχρι την ΣΤ’ Δημοτικού και διαρθρώνεται σε 3 φάσεις. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες θα πρέπει να λύσουν γρίφους και προβλήματα λογικής χωρίς να απαιτείται κάποια πρότερη γνώση, με μόνο όπλο την κριτική ικανότητα και τη φαντασία τους. Σε αυτά τα προβλήματα η απομνημόνευση δεν μπορεί να βοηθήσει. Το περιεχόμενο των γρίφων αντλείται από ευρύ φάσμα γνωστικών περιοχών (από τα Μαθηματικά και τη Φυσική μέχρι τη Φιλοσοφία) και απαιτείται από τα παιδιά να παραγάγουν πρωτότυπες ιδέες ατομικά και σε ομάδες.

Οι 3 φάσεις του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

Α’ φάση (22 Φεβρουαρίου 2020): Οι μαθητές θα προσέλθουν σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και θα κληθούν να απαντήσουν σε προβλήματα λογικής και φαντασίας. Τα προβλήματα θα εξετάζουν κριτική ικανότητα, δημιουργικότητα και διαθεματικότητα.

Β’ φάση (9 Μαΐου 2020): Τα παιδιά που θα διακριθούν στην Α’ φάση θα συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο φεστιβάλ δημιουργικότητας. Το φεστιβάλ θα είναι με σταθμούς, σαν παιχνίδι, και οι συμμετέχοντες θα πρέπει μέσα από ατομικές και ομαδικές προκλήσεις κατασκευαστικού χαρακτήρα να συλλέξουν πόντους που θα αναφέρονται στην κριτική ικανότητα, τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες και την ικανότητα να περάσουν από την ιδέα στην πράξη.

Γ’ φάση (10 Ιουλίου 2020): Τα παιδιά που θα προκριθούν από τη Β’ φάση θα συναντήσουν τον επιταχυντή. Εκεί θα επιλέξουν ανάμεσα σε απαιτητικές αποστολές και θα κληθούν να βρουν καινοτόμες και ρεαλιστικές λύσεις μέσα σε 10 μέρες, συμβιώνοντας σε κατασκηνωτικό χώρο. Θα έρθουν σε επαφή με ειδικούς, που θα λειτουργήσουν ως πηγές για αυτά και θα παρακολουθήσουν workshops. Στο τέλος των 10 ημερών θα παρουσιάσουν τη λύση τους, θα μαζέψουν πόντους για την εφαρμοστικότητά της, την καινοτομία της, την επιμονή, την ανθεκτικότητα και τη συνεργατικότητά τους.

Είσαι έτοιμος; Σε περιμένουμε! Αιτήσεις μέχρι 15 Φεβρουαρίου.

Κλείσε τη θέση σου στο OutoftheBoxChallenge.gr

Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις γρίφους και προβλήματα λογικής; Έχεις τη φαντασία ενός συγγραφέα; Την τετράγωνη λογική ενός μαθηματικού; Είσαι πρακτικός όσο ένας μηχανικός; Έχεις το βάθος σκέψης ενός φιλοσόφου; Τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη; Πόσο γρήγορα και σωστά μπορείς να πάρεις αποφάσεις; Πόσο σίγουρος είσαι για τις δυνατότητές σου;

Δέξου την πρόκληση και έλα να το ανακαλύψουμε μαζί.

Σε αυτή την πρόκληση δεν θα σε βοηθήσει να θυμάσαι πράγματα απέξω. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση και δεν χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα από πριν. Χρειάζεται να φέρεις μαζί σου την επιμονή, τη συγκέντρωση, την κρίση και τη φαντασία σου.

Να θυμάσαι: δεν υπάρχουν όρια για τον άνθρωπο που έχει αστείρευτη φαντασία!

Χαρισμάθεια

«Βάλαμε στόχο να κάνουμε το σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι: ένα μέρος όπου κάθε παιδί θα βρίσκει χώρο έκφρασης, θα αναπτύσσει τις δεξιότητές του, θα παίρνει γνώσεις, αλλά θα καλύπτει και τις συναισθηματικές του ανάγκες. Μια εκπαίδευση που θα τοποθετεί το σχολείο μέσα στην κοινωνία και την κοινωνία μέσα στο σχολείο. Μια εκπαίδευση που θα είναι χτισμένη με χιούμορ, φαντασία και θα χαρίζει εμπειρίες. Ένα όμορφο ταξίδι με προκλήσεις, δυσκολίες, εκπλήξεις, που πάντα θα αφήνει στο τέλος την αίσθηση της ικανοποίησης και της πληρότητας στους ταξιδιώτες του μαζί με έναν θησαυρό από σκέψεις, στιγμές, εικόνες, αρώματα και γεύσεις. Ένα σχολείο με προσωπικότητα.

»Δεν θα έχει ενδιαφέρον να δούμε παιδιά που βαριούνται την αποστήθιση και δεν θεωρούνται καλοί μαθητές σήμερα, να είναι κινητοποιημένα, να σκέφτονται και να δημιουργούν σε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης; Δεν χρειάζεται να γίνει πιο εύκολη η εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική, πιο ενδιαφέρουσα και πιο ευχάριστη».

Η ομάδα της Χαρισμάθειας

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework