...

Πολιτιστική Χαρτογράφηση

Μύθος – ιστορία – παράδοση

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η παρουσίαση της δράσης Πολιτιστική Χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού δικτύου «Αθηνά», η οποία έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτικά στο τρίγωνο Κνωσός – Μάλια – Άγιος Νικόλαος με κορυφή το Δικταίον Άντρο στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Clio Muse, εταιρία πολιτιστικής τεχνολογίας.

Η παρουσίαση έγινε στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

ο Κώστας Μοxιανάκης, προϊστάμενος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του δήμου Ηρακλείου, εκ μέρους του αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη,

το διοικητικό συμβούλιο του Καμπάνειου Ιδρύματος, ο πρόεδρος Πέτρος Παπαδάκης, ο γραμματέας Δημήτρης Πλευράκης, ο ταμίας Σοφοκλής Πιταροκοίλης, ο Απόστολος Λουλουδάκης, μέλος Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., ο Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος τόνισε τον ιστορικό ρόλο του Καμπάνειου Ιδρύματος και τη δράση που ετοιμάζεται για την ανάδειξη της κληρονομιάς των ανεμόμυλων του Οροπεδίου.

Στην εκδήλωση ουσιαστικής σημασίας ήταν η παρουσίαση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, από τον Μιχάλη Χρηστάκη, πρόεδο της Πανελλήνιας Ένωσης Γ. Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε διεξοδικά με παραδείγματα στη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότας ως παράγοντα κινητοποίησης μιας κοινωνικής οικονομίας και τη δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για την προώθηση των δραστηριοτήτων μιας τοπικής κοινωνίας και τη διευκόλυνση της αυτοαπασχόλησης.

Την Πολιτιστική Χαρτογράφηση παρουσίασαν οι Δημήτρης Φιλιππίδης, Ανδρέας Φατούρος και Δάφνη Τσεβρένη εκ μέρους της δράσης που υλοποιεί το εκπαιδευτικό δίκτυο «Αθηνά» με τη συνεργασία της Clio Muse.

Η Πολιτιστική Χαρτογράφηση επιδιώκει τη(ν):

 • Ανάδειξη λεπτομερειών κρυμμένων στη συλλογική Μνήμη, όπως μία προσωπική μαρτυρία, μία φωτογραφία κ.ά.
 • Θεματική ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος, όπως ο άξονας Κνωσός – μινωική διαδρομή – Δικταίον Άντρο.
 • Χρονική διαστρωμάτωση με ταυτόχρονη ανάδειξη της συνάφειας, όπως μία διαδρομή προσκυνηματικού χαρακτήρα με βυζαντινές αναφορές.
 • Σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.

Ως πρώτη πιλοτική ενέργεια μέσα στο τρίγωνο υλοποιείται ήδη ο θεματικός άξονας Κνωσός – μινωική διαδρομή – Δικταίο Άντρο.

Υποστηρίζεται από τις διαδραστικές εφαρμογές της Clio Muse για smart phones/tablets, οι οποίες ζωντανεύουν:

 • την κληρονομιά του σπηλαίου
 • την καθημερινότητα των Μινωιτών στην Κνωσό
 • τη διαδρομή προς τη συνάντηση με το υπερφυσικό

Οι μικρές ιστορίες που αναπτύσσονται στην εφαρμογή και ντύνουν τον χώρο οπτικοακουστικά με τεχνολογία 3D audio, τρισδιάστατες απεικονίσεις και προσανατολισμό με τη βοήθεια GPS αποτελούν ένα μοναδικής αξίας εργαλείο διαμοιρασμού στα κοινωνικά δίκτυα, μία ζωντανή ανάμνηση του χώρου, μία ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία στη φυσική ξενάγηση.

Η συνεχής ενοποίηση τέτοιων αξόνων με σημεία ενδιαφέροντος διαφορετικών θεμάτων και χρονικής περιόδου (π.χ. βυζαντινή κληρονομιά, ενετικά μνημεία, μοναστήρια, κάστρα) δημιουργεί συνθήκες ενοποίησης μίας ομοιόμορφης διαδρομής που τοποθετεί τα πολιτιστικά αυτά σημεία στο φυσικό περιβάλλον που αναπτύχθηκαν.

Δημιουργούνται έτσι πολιτιστικά μονοπάτια και φυσιολατρικού χαρακτήρα, τα οποία μπορούν πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να πιστοποιηθούν ως μια ενιαία διαδρομή από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ERA ως leading quality trails.

Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο ήδη γνωστό τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η διαδικασία της πιστοποίησης προτείνεται να υλοποιηθεί με τη στήριξη φορέων όπως οι δήμοι, οι αναπτυξιακές, οι ορειβατικοί σύλλογοι, μέσα από εθελοντική δράση και τη δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η περιοχή-στόχος που οριοθετείται από την Πολιτιστική Χαρτογράφηση:

 • Ενοποιεί τα πολιτισμικά στοιχεία της.
 • Τα συνδέει με πιστοποιημένη διαδρομή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.
 • Δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπως π.χ. μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. οδηγών στα μονοπάτια.
 • Ενισχύει την κοινωνία των πολιτών με τη συμμετοχή τους στη χαρτογράφηση.
 • Παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα με προοπτική αποκομιδής της υπεραξίας και από τον ντόπιο κάτοικο, εφόσον δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης με ταυτόχρονη ενίσχυση του branding της περιοχής, π.χ. προϊόντα ή υπηρεσίες με πιο δυνατή ετικέτα (label).

Έμφαση δόθηκε στην υποστήριξη της δράσης από το εκπαιδευτικό δίκτυο «Αθηνά» με τη δημιουργία δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακής ειδίκευσης:

 • Οδηγός – ξεναγός υπαίθριων δραστηριοτήτων
 • Διαδραστική ξενάγηση

Η εκπαιδευτική διάσταση της δράσης Πολιτιστική Χαρτογράφηση ενισχύεται με:

 • Τη συμμετοχή σχολείων στη θεματική ανάπτυξη σημείων, όπως π.χ. την ανάδειξη σημείων της πόλης του Ηρακλείου με ιστορίες και φωτογραφίες από μαθητές και την ανάδειξή τους στην εφαρμογή.
 • Επισκέψεις σχολείων στις θεματικές διαδρομές με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
 • Summer schools με θεματικές δραστηριότητες.

Κλείνοντας την παρουσίαση, όλοι οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους κατοίκους και κάθε ενδιαφερόμενο να μετέχουν στην ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων μέσα από τη διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα (η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα (www.culturalmapping.gr), όπου θα μπορούν να αναρτήσουν από μια φωτογραφία μέχρι μια συνταγή, ένα τραγούδι, μια ιστορία ή ακόμη ένα προϊόν, μία υπηρεσία, μία δραστηριότητα που προσφέρουν.

Ιδιαίτερα η δράση της Πολιτιστικής Χαρτογράφησης έχει στόχο να:

 • Αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη διαδραστική μάθηση μέσα από καινοτόμα εργαλεία.
 • Με βάση τη συνάφεια των σημείων να δημιουργήσει θεματικές περιηγήσεις.
 • Ενισχύσει την κοινωνική επιχειρηματικότητα ως παράγοντα ανάπτυξης της έξυπνης πόλης, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης με νέα πολιτιστικά και τουριστικά προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του δικτύου:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού δικτύου «Αθηνά»:

www.athinaedunet.org ή επικοινωνήστε στο e-mail: contact@athinaedunet.org.

Η διοίκηση του εκπαιδευτικού δικτύου «Αθηνά»

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework