TEDxNTUA 2019 – Enigma: Ελληνικός Κόσμος-Hellenic Cosmos | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

TEDxNTUA 2019 – Enigma: Ελληνικός Κόσμος-Hellenic Cosmos



 

TEDxNTUA 2019 – Enigma

https://2019.tedxntua.com/

Δάκρυα, χαμόγελα, αγκαλιές και χειροκροτήματα σήμαναν το τέλος και του φετινού TEDx NTUA «Enigma», το οποίο έλαβε χώρα για 4η χρονιά, στις 6 Απριλίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος-Hellenic Cosmos» (Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος) υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η προσέλευση στον χώρο ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες και στις προσπάθειές μας, καθώς το κοινό ξεπέρασε τα 500 άτομα. Οι χώροι των ζωντανών ομιλιών (Main Event), των παράλληλων δραστηριοτήτων (Side Events) και των εγγραφών (Registration) βρίσκονταν σε διαφορετικά επίπεδα, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή τους. Επιπροσθέτως, 29 άτομα της οργανωτικής επιτροπής και 44 εθελοντές βρίσκονταν εκεί για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και να καλύψουν οποιασδήποτε φύσεως ανάγκη προέκυπτε. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο «Ελληνικός Κόσμος» ήταν προσβάσιμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όσον αφορά τον χώρο των Side Events, αποτέλεσε καταπληκτική ευκαιρία για το κοινό της εκδήλωσης ώστε να έρθει σε επαφή με πληθώρα αντιπροσώπων εταιριών και οργανισμών, καθώς και να απολαύσει και να επιδοθεί στην ενασχόληση και κατανάλωση προϊοντικών χορηγιών. Όλα τα παραπάνω αναγράφονταν στο ανακοινωθέν πρόγραμμα που δόθηκε στους παρευρισκομένους εκείνη την ημέρα.

Τα Side Events απαρτίστηκαν ακόμα από workshops εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Το «Hands on Braille» του Απόστολου Π. Γαρούφου μύησε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στη γραφή και την ανάγνωση της γλώσσας Braille, φέρνοντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερο αυτόν τρόπο μετάδοσης πληροφοριών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το «ΚΥΜΑ Project» προέβαλε την εξάσκηση μη λεκτικής επικοινωνίας μέσω δημιουργίας κινητικών μοτίβων, ένα workshop προσβάσιμο ανεξαρτήτως εμπειρίας, ηλικίας ή αναπηρίας. Μεγάλη προσοχή συγκέντρωσε και η αξιότιμη Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος, η οποία κατά τη διάρκεια του «The Enigma of Communication» έθιξε τις διαφοροποιήσεις στην αντίληψη του κάθε ατόμου αξιοποιώντας βιωματικές ασκήσεις.

Σε μια πιο τεχνολογική πινελιά, το «Arduino Workshop» κάλεσε το κοινό να κατασκευάσει και να προγραμματίσει έναν μικροεπεξεργαστή Arduino, ένα σύστημα ανίχνευσης απόστασης μέσω της χρήσης ενός αισθητήρα υπερήχων. Ο ευρέως γνωστός Παύλος Καστανάς ή αλλιώς «Astronio» μας ταξίδεψε στον μαγευτικό κόσμο της αστρονομίας, ψυχαγωγώντας τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες με ένα Quiz γνώσεων. Τέλος, στο «VR Planet», η ιστορία, η τέχνη, οι ανθρώπινες αναπηρίες, οι φοβίες, τα άστρα και ο βυθός απαρτίζουν μια προσωπική εξερεύνηση στον χώρο, τον χρόνο και τον ανρθώπινο ψυχισμό μέσω της τεχνολογίας VR.

Να μην παραλειφθεί πως η ομάδα «Will you… Marrow me?» αποσκόπησε στην ενημέρωση και την καταγραφή νέων εθελοντών μυελού των οστών, η οποία μέσα από δράσεις 3 χρόνων έχει καταφέρει να καταγράψει πάνω από 1.600 εθελοντές δότες και εθελόντριες δότριες.

Το Main Event ήταν χωρισμένο σε 3 sessions και φιλοξένησε 12 ομιλίες και 2 performances. Ταυτόχρονα, στον χώρο του Simulcast δοθηκε σε επιπλέον άτομα η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες σε πραγματικό χρόνο.

Παρουσιαστής υπήρξε ο αγαπητός Στέλιος Ανατολίτης, stand-up comedian με σπουδές στη χημεία και στο θέατρο. Με την μοναδική ευχέρεια και ροή του λόγου του, καθώς και την περιπαικτική του στάση, έφερε γέλια στα χείλη μας και δάκρυα στα μάτια μας.

Πρώτο Session

Ο πυρηνικός φυσικός και συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος προσέδωσε μια πιο προσωπική νότα στην ομιλία του, προβάλλοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής μπροστά στο χάος της επιστήμης, κάτι που διάνθισε γλαφυρά με την επιστράτευση της τέχνης. Η Ευανθία Χατζημινάογλου, αστροφυσικός στο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο του Νότου (ΕSO) και συντονίστρια του ευρωπαϊκού δικτύου για το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA, επικεντρώθηκε στην αινιγματική φύση των ενεργών γαλαξιών, στο κέντρο των οποίων γιγαντιαίες μελανές οπές καταβροχθίζουν ύλη, επηρεάζοντας έτσι την εξέλιξή τους. Οι Kastler-Skjerseth (Amandine Kastler και Erlend Skjeseth), αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Όσλο, μίλησαν για εναλλακτικές μορφές αποκατάστασης, κάνοντας χρήση των ιδιοτήτων ενός τόπου, αξιοποιώντας τον σαν πλούσια πηγή πληροφορίας. Στο κλείσιμο του πρώτου session ανέβηκε στη σκηνή ο Ivan P. Yamshchikov, επιστημονικός ερευνητής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και νόησης στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Max Planck στη Λειψία. Αξιοποίησε την ομιλία του αναφερόμενος στο αίνιγμα της τεχνητής νοημοσύνης και τις δυνατότητες που αυτό έχει ήδη και μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητα μας.

Δεύτερο Session

Το δεύτερο session απέκτησε μια πιο καλλιτεχνική νότα, όταν οι Daphne and the Fuzz ξεσήκωσαν τη σκηνή του φετινού TEDx NTUA με μια εναλλακτική μουσική προσέγγιση ηλεκτρονικού χαρακτήρα και όχι μόνο. Ακολούθησε η Delft Hyperloop Team, εκπροσωπούμενη από τη Rieneke van Noort και τη Lanke Yin, φοιτητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft στην Ολλανδία, που παρουσίασαν το καινοτόμο concept-όχημα τους, έναν νέο, επαναστατικό τρόπο μετακίνησης σε σωλήνα κενού. Η υποψήφια διδάκτορας του ETH Μαριάννα Διαμαντοπούλου μας μίλησε για την έρευνά της επί της νανατεχνολογίας των υλικών, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Advanced Materials». Στη συνέχεια, ο βραβευμένος Vásárhelyi Gábor, ερευνητής στον τομέα της συλλογικής συμπεριφοράς και κίνησης ζώων και ρομπότ, επικεντρώθηκε στην ανάλυση του αντικειμένου του, σε μια διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία στον κόσμο της συλλογικής συμπεριφοράς. Τέλος, οι En Route, διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων που ιδρύθηκε από τον Hannes Livers Gutberlet και την Κατερίνα Κούρκουλα, παρουσίασαν την ιδιαίτερη τεχνική τους και ανέλυσαν τον σχεδιασμό διάφορων έργων τους.

Τρίτο Session

Το τρίτο session ήρθε να εμπλουτίσει ένα κράμα rock, funk, blues με μια vintage χροιά από τον τραγουδιστή/τραγουδοποιό Μάνο Αγγελάκη. Το νήμα έπιασε ο Γιάννης Α. Τασόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος με μια δυναμική ομιλία εμβάθυνε στη φιλοσοφία του δικαίου και στη συνταγματική ιστορία. Ο Φώτης Λιαροκάπης, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Masaryk του Μπρνο της Τσεχίας, έκανε μια συναρπαστική προσέγγιση των διεπαφών εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η Ελένη Διαμάντη, ερευνήτρια στο CNRS και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, μίλησε στους παρευρισκόμενους για την κβαντική κρυπτογραφία και την ανάπτυξη φωτονίων για κβαντικά δίκτυα. Την εκδήλωση έκλεισε ο αξιότιμος Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής, αρχιτέκτων-μηχανικός ΕΜΠ και πρόεδρος Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόλοπης, με μια ομιλία αρχαιολογικού-ιστορικού χαρακτήρα για την αξία και τη συντήρηση και αναστήλωση έργων ύψιστης σημασίας.

Σχετικά με το TED

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος σε «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Ξεκινώντας ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια πριν 30 χρόνια, έχει μεγαλώσει για να υποστηρίξει την αποστολή του με πολλαπλές πρωτοβουλίες. Τα δύο ετήσια συνέδρια TED προσκαλούν τους καλύτερους στοχαστές του κόσμου να μιλήσουν 18 ή λιγότερα λεπτά. Πολλές από τις ομιλίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, στο TED.com. Μεταξύ των ατόμων που έχουν υπάρξει ομιλητές του TED είναι και ο Bill Gates, η Jane Goodall, η Elizabeth Gilbert, ο sir Richard Branson, η Nandan Nilekani, ο Philippe Starck, η Ngozi Okonjo-Iweala, ο Sal Khan και ο Daniel Kahneman.

Το ετήσιο συνέδριο TED πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία. Οι πρωτοβουλίες του σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν το TED.com, όπου οι νέες ομιλίες δημοσιεύονται καθημερινά, υποτιτλίζονται και εφοδιάζονται με διαδραστικά transcripts από το Open Translation Project. Το TED έχει καθιερώσει το ετήσιο TED Prize, όπου εξέχοντες υποψήφιοι με μια ευχή να αλλάξουν τον κόσμο βοηθούν στη μετατροπή των ευχών σε πράξεις μέσω του TEDx, το οποίο υποστηρίζει πρόσωπα και ομάδες στη διοργάνωση τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων στο στιλ του TED σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και το TED Fellows Program, βοηθώντας πρωτοπόρους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο να ενισχύσουν τον αντίκτυπο των αξιοσημείωτων έργων τους, όπως και των δραστηριοτήτων τους.

Ακολουθήστε το TED στο Twitter http://twitter.com/TEDTalks ή στο Facebook http://www.facebook.com/TED.

Σχετικά με το TEDx, x = ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση

Στο πνεύμα των «ιδεών που αξίζει να διαδοθούν», το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων που φέρνουν τους ανθρώπους μαζί για να μοιραστούν μια εμπειρία TED. Σε μια εκδήλωση TEDx, τα βίντεο των ομιλιών και οι ζωντανοί ομιλητές συνδυάζονται για να προκαλέσουν βαθιά συζήτηση και σύνδεση. Αυτές οι τοπικές, αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις είναι επώνυμα TEDx, όπου x = ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση TED. Το συνέδριο TED παρέχει γενικές οδηγίες για το πρόγραμμα TEDx, αλλά τα μεμονωμένα γεγονότα TEDx είναι αυτο-οργανωμένα (σύμφωνα με ορισμένους κανόνες και κανονισμούς).

Κεντρικό e-mail επικοινωνίας: [email protected]


Περιγραφή

Δάκρυα, χαμόγελα, αγκαλιές και χειροκροτήματα σήμαναν το τέλος και του φετινού TEDx NTUA “Enigma”, το οποίο έλαβε χώρα για 4η χρονιά

Διαβάστε επίσης

Νέα
Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

22 Απριλίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
TEDx Mavili Square by Terracom: Κλείστε τα εισιτήριά σας τώρα!

22 Απριλίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Αθηναίοι Δρομείς Εκδήλωση πρωτοχρονιάτικης πίτας 2024

22 Απριλίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Γίνε και εσύ ομιλητής στο TEDx Mavili Square 2024

22 Απριλίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
15η HEALTH EXPO ATHENS, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024

22 Απριλίου 2019

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.