...

6ο International Horrorant Film Festival
Masterclass Giallo: Από τα κίτρινα εξώφυλλα στο κόκκινο φιλμ!

Από τη λογοτεχνική του γέννηση στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και τα βιβλία με το κίτρινο εξώφυλλο, το giallo ήταν ένας όρος που δεν μπόρεσε ποτέ να μπει σε καλούπια. Όπως έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς, είναι μια «εννοιολογική κατηγορία» και όχι ένα είδος (genre), που έχοντας ως σταθερή βάση το μυστήριο αναπτύχθηκε χωρίς ποτέ να μείνει στάσιμο.

Η κινηματογραφική του άνοιξη, που είναι το θέμα που μας απασχολεί και στο Horrorant Film Festival, ήρθε τρεις δεκαετίες αργότερα, ταυτόχρονα με τη χρυσή εποχή του ιταλικού σινεμά, με δημιουργούς όπως ο Mario Bava, ο Umberto Lenzi, ο Lucio Fulci και φυσικά ο τεράστιος Dario Argento, που του χάρισαν εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τα gialli να μείνουν χαραγμένα με… χρώματα νέον στην κινηματογραφική ιστορία.

Παρότι αυτή η άνοιξη έφτασε στο τέλος της στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το «είδος» αποδείχτηκε εφτάψυχο και σε χέρια νέων δημιουργών κατάφερε να εξελιχθεί και, πάντα με σεβασμό στους «παππούδες» του, να μας δώσει ιδιαιτέρως αξιόλογα δείγματα.

Το φετινό Horrorant Film Festival κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στο giallo μέσα από την τριλογία των αδερφών Onetti. Και δεν θα μπορούσε να λείπει ένα masterclass, το οποίο θα παραδώσει ο επίσημος προσκεκλημένος μας, ο Αργεντίνος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Nicolas Onetti, ένας από τους –αποδεδειγμένα– πιο μεγάλους λάτρεις του, μιας και τα τελευταία χρόνια μαζί με τον αδερφό του Luciano μας έχουν παραδώσει τα εξαιρετικά «Sonno profondo» και «Francesca», ενώ η giallo τριλογία τους κλείνει φέτος με το «Abrakadabra», που θα παρουσιάσει και στους θεατές του HFF6.

Ο Nicolas Onetti, μαζί με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Δημήτρη Παναγιωτάτο, θα αναφερθεί στην ιστορία και στην επίδραση του giallo στο είδος του τρόμου γενικότερα, στον τρόπο με τον οποίο αυτό βγήκε από τα στενά σύνορα της Ιταλίας και έφτασε μέχρι τη Λατινική Αμερική, στις τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες τού να γυρίζεις μια ταινία giallo σήμερα, αλλά και στην εξέλιξή του, το ονομαζόμενο neo-giallo, που μοιάζει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Odeon Όπερα, την Τρίτη 14 Μαΐου στις 17:00, με ελεύθερη είσοδο.

Ποτέ ένας εφιάλτης δεν ήταν τόσο συναρπαστικός!

6ο Horrorant Film Festival «Νύχτες τρόμου»
Αθήνα | 9-15 Μαΐου | Odeon Όπερα
Θεσσαλονίκη | 9-15 Μαΐου | Cineplexx

Πάτρα | 9-15 Μαΐου | Πάνθεον
Αλεξανδρούπολη | 16-21 Μαΐου | Ηλύσια
Ρόδος | 16-22 Μαΐου | Παλλάς

Το Horrorant Film Festival «Νύχτες Τρόμου» διοργανώνεται από το κινηματογραφικό δίκτυο FilmBoy (το κινηματογραφικό site Filmboy.gr, το θεματικό site Horrorant.com και την εταιρία διανομής FilmBoy Pictures) και τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα:
http://www.horrorantfilmfestival.com/
https://www.facebook.com/HorrorantFilmFestival/
http://www.horrorant.com/
http://www.filmboy.gr/


Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr