Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο 16-18 Δεκεμβρίου

Το Μουσείο Γρίφων Καστελλόριζου και το σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ. (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), μετά το Καστελλόριζο και την Πάτρα, κατευθύνονται τώρα δυναμικά στην Αθήνα και συνομιλούν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τέχνης, θα μετατρέψει για ένα τριήμερο (16-18.12) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο -«θεματοφύλακα» της γνώσης- σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.

Γιατί το Φεστιβάλ Γρίφων έρχεται στην Αθήνα;

Το Καστελλόριζο φαντάζει σαν μια μικρή κουκκίδα. Όσο μικρή όμως κι αν είναι μια κουκκίδα, τόσο πιο πολύ συμπυκνωμένη γνώση μπορεί να παραγάγει και να τη διοχετεύσει με μια άνευ προηγουμένου ορμή. Και ποια άλλη πόλη θα μπορούσε να λάβει με βέλτιστο τρόπο αυτόν τον πολιτισμό από την πρωτεύουσα του πολιτισμού;

Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου;

Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: Το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρίας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο μουσείο, το οποίο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα μάλιστα, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Στο φεστιβάλ της Αθήνας οι γρίφοι συναντούν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, συνοδοιπόροι στην κοινή αυτή προσπάθεια, θα καθοδηγήσουν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανοήσουν φαινομενικά δύσκολες έννοιες μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών γίνεται πιο αποτελεσματική και απολαυστική.

Είναι ένα φεστιβάλ εθνικής σημασίας που πηγάζει μέσα από τα σπλάχνα του ακριτικού Καστελλόριζου και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις πως θα γίνει θεσμός. Ένας θεσμός που μέσω της εξαγωγής σπάνιου (για τα παγκόσμια δεδομένα) παραδοσιακού πολιτισμού θα φέρει το απομονωμένο νησί στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Προσμένοντας αυτή η ευχή να γίνει επιτέλους πραγματικότητα, το φεστιβάλ γρίφων, μετά τις εθνικές περιπλανήσεις του θα ανοίξει στο μέλλον πανιά και στο διεθνές στερέωμα, με όραμα το Καστελλόριζο να καθιερωθεί ως ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

Σας περιμένουμε στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για μια τριήμερη γιορτή με παιχνίδια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, και… επίσκεψη στο Χωριό του Αϊ-Βασίλη!

Κι όπως το νέο λογότυπο του φεστιβάλ γρίφων είναι η Μέδουσα, ένα ελκυστικό και συνάμα τρομακτικό σύμβολο, έτσι και το ίδιο το φεστιβάλ γρίφων θα μετατρέψει τις συνήθως αποτρεπτικές και τρομακτικές επιστήμες σε άκρως ελκυστικές και αγαπημένες.

Πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του στο link: https://kastellorizofestival.com.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου 2022 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2023 skywalker.gr