Κήτος: Μια παράφωνη ιστορία

Λίγα λόγια για το «Κήτος: Μια παράφωνη ιστορία»

Η παράσταση

Η παράσταση «Το κήτος: μια παράφωνη ιστορία» βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου.

Πέντε ερμηνευτές-ηθοποιοί και ένα πιάνο δημιουργούν ένα δυστοπικό σύμπαν και αφηγούνται με χιούμορ μια ιστορία από το μέλλον. Μια ιστορία επιβίωσης σε έναν κόσμο διαβρωμένο από την ξηρασία, μια παράφωνη ιστορία για πλάσματα που δεν τα χωρούσε η γη.

Η ιστορία

Ένα κορίτσι και ένα ανθρωπόμορφο κήτος συναντιούνται σε ένα λιμάνι χωρίς θάλασσα.

Με την έλλειψη νερού και τροφής να οδηγεί τους κατοίκους σε εξαθλίωση, η επιβίωση απαιτεί ευρηματικότητα. Το κορίτσι, ένα παιδί του δρόμου αποφασισμένο να επιβιώσει, θα ανακαλύψει μέσα στα σκουπίδια το Κήτος. Αρπάζοντας την ευκαιρία, θα φτιάξει με το παράταιρο αυτό πλάσμα έναν αυτοσχέδιο τσίρκο, έναν περιοδεύοντα θίασο, που υπόσχεται στο κόσμο ιστορίες για τη θάλασσα. Με αναπάντεχο τρόπο οι ιστορίες καταφέρνουν το ανέλπιστο: ξεδιψούν το κοινό. Ωστόσο οι άνθρωποι εξαγριώνονται, καθώς μέσα από αυτές τις ιστορίες συναντούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ορμώμενος από το έργο, βρέθηκα κι εγώ απέναντι στο δικό μου κήτος. Θυμήθηκα ότι ξέρω πώς είναι «να με πατάνε και να κλωτσάνε την άμμο που μ' έχει σκεπάσει και να φωνάζουν και να γελάνε δυνατά και κανείς να μην ακούει τη φωνή του και κανείς να μην ξέρει ότι υπάρχω, ότι είμαι αποκάτω τους, και να φυτεύουν από πάνω μου ζαρντινιέρες και να κατουράνε οι σκύλοι και να πετάνε κουτάκια μπίρας οι μεθυσμένοι». Ώσπου μια μέρα κι εγώ σαν άλλο κήτος άρχισα να τραγουδάω παράφωνες ιστορίες.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός/χορευτής σε εγχώριες και διεθνείς παραγωγές με τους: Robert Wilson, Rimas Tuminas, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Δημήτρη Παπαιωάννου κ.ά. Από το 2010 παρουσιάζει τις δικές του δουλειές: Moment, Meeting, Window, Pessoa κ.ά.

Σημείωμα συγγραφέα

Η συνάντησή μου με το «Κήτος: Μια παράφωνη ιστορία» ήταν αναπάντεχη και μάλλον εκτός τόπου ή χρόνου. Μου άφησε ωστόσο ενός είδους γνώσης: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κοιμούνται πάντα με ένα ποτήρι νερό δίπλα στο μαξιλάρι τους». Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι πνίγονται στον ύπνο τους ή ξεδιψούν χάριν φαντασίας. Υποψιάζομαι όμως πως οι ιστορίες είναι η πιο πολύτιμη ανθρώπινη εφεύρεση, πως η σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση του έχει επαναληπτικότητα κυκλική και, τέλος, ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πότε θα έρθει η βροχή.

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Σπούδασε θέατρο, ψυχολογία και δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και τη Σκωτία. Από το 2004 εργάζεται ως ηθοποιός (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο 104, To Τρένο στο Ρουφ, Σφενδόνη κ.ά.). Από το 2012 ασχολείται ενεργά με τη θεατρική συγγραφή (Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο, Picasso Στο Μάτι του Ταύρου, Ο Θησαυρός των Χαμένων Ρο) και τη θεατρική διασκευή (Pessoa, Το Τρένο των Νεφών).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-διασκευή: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Δραματουργία: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνογραφία: Νίκος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κυριάκος Μυστακέλης

Ερμηνευτές: Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Τάσος Κορκός, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

INFO

BIOS Πειραιώς 84 Main
+30 210 3425335
http://www.bios.gr

Έναρξη παραστάσεων: 15/11/21

Ημέρες/ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 60'

Μια παραγωγή της ομάδας ΕΑΝ.

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Λέξεις κλειδιά: 

ΚΗΤΟΣπαράφωνη ιστορία
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
Copyright ©2016-2022 skywalker.gr