Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup

για το 2ο τρίμηνο του 2022

Συγκρατημένες οι Προοπτικές Προσλήψεων για τους Έλληνες εργοδότες

 

  • Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται στο +3%, όσον αφορά τον δείκτη NET, ενώ οι εποχικά προσαρμοσμένες προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -2%.
  • Σε τριμηνιαία ανάλυση, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε 20 χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), ενώ ενίσχυση καταγράφεται σε 2 χώρες, με το Βέλγιο να διατηρεί σταθερές τις δικές του προθέσεις προσλήψεων.
  • Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον τομέα της βιομηχανίας / παραγωγής, ενώ μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα των κατασκευών.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2022

Σύμφωνα με τηνΈρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, 515 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τονΑπρίλιο έως και τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα των συνολικών προοπτικών απασχόλησης (NEO), που ανέρχονται στο +3%. Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 41% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

Ιστορικό συνολικών προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα

Από αυτό το σημείο τα σχόλια βασίζονται στα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν ότι οι Έλληνες εργοδότες εμφανίζονται για το επόμενο τρίμηνο ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με τα πλάνα προσλήψεων, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας. Η έρευνα των προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες του 1ου lockdown και της πρωτοφανούς ύφεσης του 2020 με το πάγωμα των επενδύσεων, την αύξηση του πληθωρισμού, την ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά “παιχνίδια” που διαμόρφωσαν τη δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας / συγκρίσεις ανά γεωγραφικές περιφέρειες

Όσοι αναζητούν εργασία στην Ελλάδα να αναμένουν μείωση των προθέσεων προσλήψεων για τους εννέα (9) από τους έντεκα (11) τομείς, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο. Η βιομηχανία / παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο +26%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκείνοι που αναζητούν απασχόληση στον τομέα αυτό να περιμένουν μείωση των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση κατά είκοσι (20) μονάδες συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2021. Για το 2ο τρίμηνο του 2022 η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται αυτή του τομέα των κατασκευών, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο -13%. Σε αυτό τον τομέα αναμένεται μείωση των προθέσεων προσλήψεων κατά ένα μεγάλο ποσοστό (-41%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε δύο (2) από τις τρεις (3) ελληνικές γεωγραφικές περιφέρειες οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν μείωση των προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο. Η περιφέρεια με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων είναι η υπόλοιπη Ελλάδα (σε αντίθεση με την ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και τη Βόρεια Ελλάδα), με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης +10%. Καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης -9%, οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν τις χαμηλότερες προοπτικές απασχόλησης κατά το 2ο τρίμηνο του 2022.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση*, oι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο καταγράφονται στη Βραζιλία, τη Σουηδία, την Ινδία την Κολομβία και στο Μεξικό. Παράλληλα, οι εργοδότες σε Ελλάδα, Πολωνία, Ιαπωνία, Ρουμανία και Ταϊβάν αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης σε έξι (6) από τις σαράντα (40) χώρες και επικράτειες. Η Σιγκαπούρη και η Νότια Αφρική αναμένουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης, ενώ η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε 33 από 43 χώρες, ειδικότερα στη Ρουμανία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Στο Βέλγιο η πρόθεση παραμένει αμετάβλητη με ποσοστό +34%, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται σε είκοσι δύο (22) χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, της Μέση Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μια μικρή μείωση. Σε τριμηνιαία ανάλυση, η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε είκοσι (20) χώρες, ενισχύεται σε δύο (2) και παραμένει σταθερή στο Βέλγιο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία. Τέλος, η δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να είναι ισχυρότερη στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Η επόμενη Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup θα δημοσιευθεί στις 14 Ιουνίου 2022 με πληροφορίες για τις Προσδοκίες Προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2022.

Σχετικά με την έρευνα

Η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 σε περισσότερους από 41.379 εργοδότες σε 40 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιριών και δημοσίων φορέων.

Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου 2022 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχικά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχικών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο. Τα προσαρμοσμένα δεδομένα είναι επομένως πιο αντιπροσωπευτικά μακροπρόθεσμα. Τα δεδομένα δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα για την Πορτογαλία.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™

Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρεία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα, βρίσκουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των “brands” μας - Manpower®, Experis® και Talent Solutions® - δημιουργεί ουσιώδη αξία για τους υποψηφίους και πελάτες σε 75 χώρες εδώ και 70 χρόνια. Είμαστε αναγνωρισμένοι για την εταιρική μας ποικιλομορφία - ως μια από τις καλύτερες εταιρείες που δίνουν έμφαση στις γυναίκες, αλλά και στην ενσωμάτωση, στην ισότητα και την αναπηρία. Το 2022 η ManpowerGroup αναγνωρίστηκε για 13η φορά ως μια από τις πλέον Ηθικές Εταιρείες στον Κόσμο - “World’s Most Ethical Companies”, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως την πιο αξιόπιστη και αξιόλογη εταιρεία στον κλάδο.

Ο όμιλος ManpowerGroup στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο όμιλος ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο δύο υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζουμε, αξιολογούμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε ταλέντα σε όλο το φάσμα βασικών κλάδων της Οικονομίας. Ο όμιλος ManpowerGroup είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων του. Επιπλέον το 2020 η ManpowerGroup Ελλάδας απέκτησε την πιστοποίηση Great Place to Work® που υπογραμμίζει το επίπεδο του ομαδικού πνεύματος, της αξιοπιστίας και του σεβασμού που κυριαρχούν στον οργανισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας.

Για εταιρείες: www.manpowergroup.gr

Για υποψήφιους: www.manpower.gr

Follow us ManpowerGroup Greece

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2022 skywalker.gr