...

Από τη θεατρική ομάδα «Hippo»

Μια βιωματική performance σωμάτων, με τον διεθνούς φήμης χορευτή Tony Yap

9, 10, 11 και 12 Μαΐου | Πόρτα

16, 17, 18 & 19 Μαΐου | Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (φουαγιέ)

Πώς βιώνει το σώμα την απώλεια;

Η θεατρική ομάδα «Hippo» παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τη σεζόν 2018-2019, βασισμένη στο έργο «Silence speaks» του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade, το οποίο μεταφέρεται επί σκηνής σε παγκόσμια πρώτη. Μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών –χορευτών, ηθοποιών και μουσικών– από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα συναντιέται στη σκηνή σε μια πρωτότυπη, βιωματική performance σωμάτων, χωρίς λόγο. Με επικεφαλής τον σπουδαίο Μαλαισιανό χορευτή και χορογράφο Tony Yap, και με μοναδικό αφηγηματικό όργανο το σώμα, η performance θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα διαφορετικά στάδια της απώλειας, πώς δηλαδή το σώμα βιώνει την απώλεια.

Παντρεύοντας την trance, που εστιάζει στη συνειδητότητα και την τελετουργία, με το kinemo, το προσωπικό στιλ θεάτρου της ομάδας «Hippo», που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση, η performance θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και να εμπλέξει και τις πέντε αισθήσεις των θεατών μέσα από μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Στόχος η εξωτερίκευση της εσωτερικής αλήθειας, τόσο των performers όσο και του κοινού.

To «Silence speaks» κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, στο θέατρο Πόρτα μόνο για 4 παραστάσεις, από 9 έως 12 Μαΐου, και στη συνέχεια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, για 4 παραστάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Λίγα Λόγια για τον Tony Yap

Γεννημένος στη Μαλαισία, ο Tony Yap είναι καταξιωμένος χορευτής, σκηνοθέτης και χορογράφος. Υπήρξε ένας από τους βασικούς performers του θεάτρου IRAA (1989-1996) που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Το 1993 ίδρυσε τη Mixed Company –τη σημερινή Tony Yap Company–, στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μιας ιδιοσυγκρασιακής προσωπικής χορευτικής γλώσσας, με επιρροές από την ψυχανάλυση, τους σαμανικούς trance χορούς από την Ασία, το Butoh και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

Για τη Mixed Company o Tony έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Icarus, Print of a Pulse, Narcissus' s Dream και St Sebastian. Τα Icarus και το Narcissus' s Dream ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης χορευτικής φόρμας στο φεστιβάλ Green Room Awards στη Μελβούρνη.

Ο Tony έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες σε Αυστραλία, Ινδονησία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Μαλαισία, Δανία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ και από διάφορους φορείς ως χορευτής και σκηνοθέτης.

Το 2005, μετά από υποτροφία που έλαβε από τον ασιατικό οργανισμό Asialink, ξεκίνησε μια έρευνα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία με θέμα τη σαμανιστική trance πρακτική, την οποία και εφάρμοσε στην performance του Evocation of a lost body. Το 2008 συμμετείχε σ’ ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από ασιατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση Riau, εμπνευσμένη από τις νομαδικές φυλές που κατοικούν στα ομώνυμα νησιά της Ινδονησίας. Επίσης, έχει λάβει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστραλίας για την performance The Buddha Body Series, που μετεξελίχθηκε στην performance Rasa Sayang, η οποία παρουσιάστηκε ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν του 2010 στη Μελβούρνη με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ο Tony Yap είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Melaka Arts and Performance.

Λίγα λόγια για την ομάδα «Hippo»

Η ομάδα «Hippo» ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Έχει κάνει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασική μέριμνά της υπήρξε πάντα η κινητικότητα και η επικοινωνία με όσο δυνατόν περισσότερους μικρούς και μεγάλους θεατές σε χωριά και πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας. H ομάδα ξεκίνησε από την πόλη των Σερρών, επεκτάθηκε σταδιακά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και μετά στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Λήμνο, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άρτα, Κατερίνη, Βόλο, Σποράδες, Θήβα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ναύπλιο, Λεωνίδιο, Αμαλιάδα, Γύθειο, Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Πάτμο, Κρήτη). Χαρακτηριστικό της η παρουσίαση παραστάσεων ακόμα και σε πολύ μικρά χωριά, αλλά και σε πόλεις ή νησιά της παραμεθορίου (π.χ. Οινούσσες, Ζωνιανά Ρεθύμνης).

Πραγματοποίησε περιοδείες εκτός Ελλάδας, σε Κύπρο, ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ολλανδία και Αυστραλία. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στη σφυρηλάτηση πολιτιστικών σχέσεων του απόδημου ελληνισμού με τη μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και στη διάδοση της σύγχρονης θεατρικής κουλτούρας μας στο εξωτερικό.

Οι Αλέξανδρος Ράπτης και Φώτης Δούσος οργάνωσαν και εμψύχωσαν θεατρικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια με αφορμή το προσωπικό στιλ της ομάδας (kinemo) στην Αθήνα, τη Βομβάη, τη Μελβούρνη, το Σαν Φρανσίσκο και το Νιου Τζέρσεϊ. Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο «Κinemo» τον Νοέμβριο του 2018 από τις εκδόσεις Αγγελάκη, το οποίο αποτυπώνει την θεατρική τους γλώσσα και πρακτική.

Πέρυσι, η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσίασε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη την πειραματική παράσταση Mellonia (2018).

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Dhanedra Kawade

Διασκευή-σκηνοθεσία: Hippo (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)

Κίνηση-χορογραφίες: Tony Yap

Δραματολόγος: Άννα Τζάκου

Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Φωτισμοί-βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Γιώργος Παναγόπουλος

Μουσική σύνθεση και μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος

Παραγωγή: Hippo

Teaser: youtu.be/vM59oFVai5c

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

Performers:

Tony Yap

Καλλιόπη Σίμου

Ηρακλής Κωτσαρίνης

Μίκα Στεφανάκη

Αναστασία Πλέλλη

Πληροφορίες-Παραστάσεις

Στην Αθήνα:

Ημέρες: Πέμπτη 9, Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 21:30

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος: Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα, 115 26

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 7711333 | boxoffice@porta-theatre.gr

Προπώληση: viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (τιμή προπώλησης έως 31/03) |14 ευρώ κανονικό | 12 ευρώ για φοιτητές, ανέργους & ΑμεΑ | 8 ευρώ ομαδικά (άνω των 15 ατόμων) & ατέλειες (κατά σειρά προτεραιότητας, από το ταμείο του θεάτρου)

Στη Θεσσαλονίκη:

Ημέρες: Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου

Ώρα Έναρξης: 21:30

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (φουαγιέ), Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, 54 621

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2315 200200

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (τιμή προπώλησης έως 31/03) |14 ευρώ κανονικό | 12 ευρώ για ανέργων & ΑμεΑ | 8 ευρώ για φοιτητές & ομαδικά (άνω των 15 ατόμων) | 5 ευρώ ατέλειες (κατά σειρά προτεραιότητας, από το ταμείο του θεάτρου)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες:

https://hippohippos.wixsite.com/hippo-theatre-group | www.facebook.com/hippotheatregroup

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework