...

Women in media technology

Η μήτρα του μέλλοντος

Σε μια εποχή που η εξέλιξη της τεχνολογίας διαφοροποιεί εντελώς τον τρόπο ζωής και τις κοινωνικές σχέσεις, η χειραφέτηση των γυναικών αποτελεί ακόμα καίριο ζήτημα. Η ανάδειξη του έργου και της προσφοράς τους στην τέχνη, τη τεχνολογία και την επιστήμη είναι σημαντική ώστε να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού.

Η ολοκληρωμένη θεματική ενότητα «Women in media technology» αποτελείται από την προβολή 10 ταινιών ψηφιακού κινηματογράφου & animation (open air screenings), οι πέντε από τις οποίες παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή για το ελληνικό κοινό. Το αφιέρωμα διεξάγεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Athens Digital Arts Festival 2019, αποτελώντας μια ειδική μνεία-αφιέρωμα στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο, και πιο ειδικά στον κατά κόρον ανδροκρατούμενο χώρο της τεχνολογίας και τέχνης. Στόχο του ειδικού αφιερώματος αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχετικά με τη γυναίκα στον χώρο εργασίας και τη θέση της στον κόσμο της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, αναδεικνύοντας γυναίκες παραδείγματα, αλλά και παραθέτοντας τον μοναδικό τρόπο διαχείρισης των μέσων και των θεματικών στον εργασιακό πεδίο των ψηφιακών τεχνών.

Η εργασιακή ανισότητα έχει ενταθεί περαιτέρω με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους αλλά και στις ομάδες που αντιμετωπίζονται με προκατάληψη (π.χ. γυναίκες) έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα. Παράλληλα, το πρόβλημα της διάκρισης των φύλων στην εργασιακή αγορά είναι από τα πιο παλιά και βαθιά ριζωμένα. Ενώ έχουν διεκδικηθεί πολλά δικαιώματα και έχουν καταγραφεί πολλές κατακτήσεις, εμφανώς υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις, εξόφθαλμες σε κάποια εργασιακά πεδία. Ο χώρος της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι ένα από τα κατεξοχήν πεδία που αντιμετωπίζουν αυτού του τύπου την προκατάληψη, όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής, αλλά και ως προς την πεποίθηση για την ορθή χρήση τους ως από το γυναικείο φύλο. Από αυτό τον κάνονα δεν απέχει και η τέχνη που βασίζεται στη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, η οποία από την αρχή της υπήρξε ανδροκρατούμενη, χωρίς να λείπουν οι λαμπρές ολιγάριθμες εξαιρέσεις γυναικών δημιουργών.

Με την ανάδειξη του αξιόλογου έργου των γυναικών καλλιτεχνών στον κλάδο, δίνουμε το ηχηρό μήνυμα πως η παράγωγη και χρήση των τεχνολογικών μέσων χαίρει αριστοτεχνίας και από τα δύο φύλα. Δίνοντας βήμα σε γυναίκες δημιουργούς ώστε να αναδείξουν το αξιόλογο έργο τους μέσα από το φεστιβάλ, αναδεικνύουμε την παράγωγη της τέχνης τους στα νέα μέσα, παρέχοντας μια δίοδο για ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο. Παράλληλα, προτρέποντας το κοινό να εξετάσει κριτικά τις ομοιότητες και διαφορές στη χρήση των μέσων, αλλά και την οπτική γωνία –γνώμη, διαχείριση– των θεματικών που απασχολούν τη συγκεκριμένη κοινότητα, συμβάλλουμε στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού, επιφέροντας την αναγνώριση, την εξοικείωση των θεατών με το έργο τους, άρα και την αναγνωρισιμότητά τους, που θεωρείται προσόν στον τομέα των τεχνών.

Με στόχο λοιπόν να προσφέρουμε μια ειδική μνεία στις γυναίκες, αναδεικνύοντας το έργο τους στον χώρο της τέχνης, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας, η Multitrab Productions, στο πλαίσιο του 15ου Athens Digital Arts Festival, σας προσκαλεί σε ένα διήμερο προβολών –open air screenings– με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος περιλαμβάνει πρώτες προβολές, ενώ εξασφαλίζεται πρόσβαση σε ΑμεΑ.

*Athens Digital Arts Festival 2019

Women in media technology
Μιλτιάδου 18, Ιστορικό κέντρο Αθήνας

Σάββατο 1/6/2019, 20:00-23:30
Κυριακή 2/6/2019, 20:00-23:30

...

...

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός Athens Digital Arts Festival φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Women in media technology», στο πλαίσιο του 15ου Athens Digital Arts Festival. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, στην ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Women in media technology» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019» (Europe in my region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework