...

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, η πολιτιστική ομάδα του Α.Π.Σ. «Αθηναίοι Δρομείς» διοργάνωσε και πραγματοποίησε εκδρομή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και 50 μέλη και φίλοι του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Η εκδρομή συνδυάστηκε και με χαλαρωτική ώρα στον επιβλητικό χώρο γύρω από το θέατρο πριν την παράσταση, ενώ η βραδιά που ακολούθησε στο κοίλον, αποζημίωσε κατά γενική ομολογία και τον πιο απαιτητικό θεατή.

...

Σ' ένα, απόλυτα, λιτό σκηνικό με χώμα, πέτρες και ομοίωμα ελαφιού σαν το Πλατωνικό Σπήλαιο, με εξίσου απλή μουσική επένδυση, ο σκηνοθέτης θέλησε να δώσει έμφαση στις ερμηνείες των ηθοποιών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Αγαμέμνωνας, άκρως απαθής, κυνικός, δίχως συναίσθημα, ακόμη και στην κορύφωση του δράματος, προέταξε τη φιλοπατρία αντί του πατρικού φίλτρου, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Η Ιφιγένεια ερμήνευσε όχι μόνο την παιδική φάση, αλλά και τη φάση της ενηλικίωσής της. Με τρόπο λιτό και με τη φωνή της αθωότητας, αρχικά να ικετεύει για λύτρωση και στη συνέχεια της ωριμότητας να δέχεται τη μοίρα της, αναδεικνύεται στο τέλος το σύμβολο της απόλυτης ηρωίδας. Η Κλυταιμήστρα, ο Μενέλαος και ο Αχιλλέας ενσάρκωσαν με σαφήνεια τους ρόλους τους, συνδυάζοντας άρρηκτα το κείμενο με το ύφος και τις αντιδράσεις. Τέλος, ο Χορός, ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε δραματικού είδους, έδωσε ξεχωριστό, ηχηρό στίγμα στα χορικά σημεία του έργου, με κίνηση, ποιοτικές φωνές και εκφράσεις στα πρόσωπα και στάθηκε επαρκώς στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας, αρμονικά το συνολικό έργο. Ευδιάκριτα λοιπόν, μέσα από τις παραπάνω ερμηνείες είναι τα νοήματα που θέλησε να περάσει ο δραματικός ποιητής της φιλοπατρίας, από τη μια πλευρά και της εθελοθυσίας από την άλλη. Δύο αξίες εφάμιλλες της εποχής του ποιητή, αλλά και διαχρονικές -υπό άλλη διάσταση- της τρέχουσας.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με την επιστροφή στο κλεινόν άστυ και με την πνευματική ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων.

Τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους για τη στήριξη στις δράσεις τους και υπόσχονται άμεσα περισσότερες, νέες, πολιτιστικές εξορμήσεις.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework