...

10ος Επικούρειος Δρόμος «Ιάθημεν»

Αφιερωμένος στους Φιγαλείς ολυμπιονίκες
της αρχαιότητας Αρραχίωνα και Ναρρυκίδα

Πρόσκληση συμμετοχής

Αγαπητές φίλες και φίλοι, δρομείς και συνεργάτες «Ιάθημεν»
Με τη βοήθεια και τη θέληση «θεών τε και ανθρώπων», κατά την αρχαιοπρεπή έκφραση ευτυχήσαμε να είμαστε υγιείς και στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλούμε στον δέκατο Επικούρειο Δρόμο, ο οποίος, όπως κάθε χρονιά, θα διεξαχθεί τη 13η Αυγούστου 2019 και ημέρα Τρίτη, ως εξής:

Σύνοψη εκδήλωσης

 • Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
 • Ώρα έναρξης: 8:30 π.μ.
 • Χώρος έναρξης: Προαύλιος χώρος του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, στις Βάσσες Φιγαλείας (Κωτύλιο Όρος) στα 1.150 μέτρα υψόμετρο
 • Τερματισμός: Αρχαία Κρήνη Φιγαλείας - υψόμετρο 450 μέτρα περίπου
 • Απόσταση: 14 χιλιόμετρα
 • Διαδρομή: Το ήμισυ κατηφορικό, το υπόλοιπο εναλλασσόμενο με μικρή ανηφόρα και ομαλότητα
 • Συμμετοχή: 18 ετών και άνω με προσκόμιση δελτίου ή ιατρικής βεβαίωσης ή με προσωπική δήλωση
 • Η ολοκλήρωση του αγώνα προβλέπεται στις 11:00 π.μ.
 • Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η απονομή των θεσμοθετημένων επάθλων και η παροχή γεύματος, κάτω από τον θεόρατο πλάτανο, στην αρχαία κρήνη Φιγαλείας
 • Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 5η Αυγούστου 2019
 • Όλοι οι δρομείς θα συμμετάσχουν με προσωπική τους ευθύνη

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος και δεδομένου του επετειακού χαρακτήρα για τα 10 χρόνια της εκδήλωσης και της αφιέρωσής της στους Φιγαλείς Ολυμπιονίκες, Αρραχίωνα στο παγκράτιο και Ναρυκίδα στην πάλη, μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής, έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε αθλητές του παγκρατίου από τον Αττικό Αθλητικό Όμιλο Περιστερίου και από τον Αθλητικό Σύλλογο Αμαλιάδας «Ο Αρραχίων» Ακαδημία Παγκρατίου Αθλήματος, οι οποίοι θα κάνουν επίδειξη παγκρατίου και αναπαράσταση της θρυλικής τρίτης νίκης του Αρραχίωνα στην Ολυμπία το 562 π.Χ., όπου στεφανώθηκε νεκρός. Είναι σημαντικό και με πολλούς συμβολισμούς, που μετά από χιλιάδες χρόνια γίνονται έστω και υπό μορφή επίδειξης, αγώνες παγκρατίου, στη Φιγαλεία, τον τόπο που γέννησε τον πιο θρυλικό ολυμπιονίκη παγκρατιστή.

Κύπελλα - Μετάλλια - Έπαινοι

 • Θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και έπαινοι σε όλους που θα τερματίσουν.
 • Θα απονεμηθούν κύπελλα στους τρεις πρώτους αθλητές της γενικής κατηγορίας ανδρών και στις τρεις πρώτες αθλήτριες γυναικών.
 • Θα δοθεί επίσης κύπελλο στον πρεσβύτερο/η άνδρα και γυναίκα που θα τερματίσει.
 • Το κόστος συμμετοχής ορίστηκε στα 10 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί στον χώρο εκκίνησης, κατά την παραλαβή του αριθμού.
 • Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των δρομέων.
 • Ειδικότερα θα υπάρξει λεωφορείο για τη μεταφορά των αθλητών το πρωί από τη Φιγαλεία για τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, με ώρα αναχώρησης στις 07:00.
 • Το μεσημέρι στις 14:30, μετά τις απονομές και το γεύμα και τα άλλα δρώμενα, το λεωφορείο θα ανέβει στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, για να μεταφέρει όσους έχουν αφήσει τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους εκεί.

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την 8η Αυγούστου 2019 στο email theoharisdio@gmail.com και στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής:

 • Θεοχάρης Διονύσιος: 6947 835223
 • Κανελλόπουλος Γεώργιος: 6972 278868
 • Σταθοπούλου Κατερίνα: 6932 709767
 • Καλδέρη Κωνσταντίνο 6977 522303

Δίνοντας τα εξής στοιχεία:

 • Ονοματεπώνυμο
 • Σύλλογος - φορέας ή ανεξάρτητος
 • Φύλο
 • Έτος γέννησης
 • Τηλέφωνα email
 • Ή και άλλα στοιχεία επικοινωνίας

Σημείωση: Εκδήλωση επίδειξης παγκρατίου
Ο δέκατος Επικούρειος Δρόμος, πέραν του επετειακού του χαρακτήρα, πιστεύουμε ότι η επιτυχημένη διοργάνωσή του μπορεί να αποτελέσει μια καμπή για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξή του. Για τον λόγο αυτό, οι διοργανωτές αφενός με σεμνότητα τον αφιέρωσαν στους δύο Φιγαλείς ολυμπιονίκες της αρχαιότητας, τον θρυλικό πολύ-ολυμπιονίκη παγκρατιστή Αρραχίωνα και τον παλαιστή Ναρυκίδα, αφετέρου προσκάλεσαν τους προαναφερθέντες συλλόγους, σχολές, ομίλους, δηλαδή τον Αττικό Αθλητικό Όμιλο, με έδρα το Περιστέρι - με τον έμπειρο και καταξιωμένο προπονητή κ. Νικόλαο Πάπαρη και τον Αθλητικό Σύλλογο Αμαλιάδος, που φέρει και το όνομα του θρυλικού Αρραχίωνα, «Ο Αρραχίων» Ακαδημία Παγκρατίου Αθλήματος με τον επίσης έμπειρο και καταξιωμένο προπονητή Διονύσιο Παπαδόπουλο, οι οποίοι, αφού έλαβαν την έγκριση της ομοσπονδίας τους, δέχθηκαν με ευχαρίστηση να κάνουν επίδειξη παγκρατίου, με φερέλπιδες νεαρούς αλλά και καταξιωμένους αθλητές στον τόπο όπου γεννήθηκε, προπονήθηκε και δοξάστηκε ο θρυλικός Αρραχίων. Επιπρόσθετα, αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Αμαλιάδας θα κάνουν αναπαράσταση του τελευταίου αγώνα και του θανάτου του Αρραχίωνα, το 564 π.Χ., όταν ανακηρύχθηκε νικητής και στεφανώθηκε νεκρός.

Πληροφορίες και άλλα δεδομένα του αγώνα
Ο Επικούρειος Δρόμος είναι ένας αγώνας δρόμου 14 χιλιόμετρων (από τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στο Ιερό Όρος των Φιγαλέων, το Κοτύλιο – έως την αειφόρο, αρχαία κρήνη στην αρχαία Φιγαλεία). Η διοργάνωση του Επικούρειου Δρόμου άρχισε στις 13 Αυγούστου του 2010 και έκτοτε γίνεται κάθε χρόνο, την ίδια ημερομηνία.
Μεγάλο μέρος της διαδρομής συμπίπτει με εκείνη της «Ιεράς Οδού» των Φιγαλέων (από την πόλη της αρχαίας Φιγαλείας έως τον Ιερό Χώρο των Βασών, όπου μετέβαιναν στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και τους άλλους εκεί ναούς για λατρευτικούς και πολιτιστικούς λόγους) διέρχεται μέσα ή δίπλα από τα γραφικά φιγαλικά χωριά (Καστρούγκαινας, Δραγωγίου, Πλατιάς, Περιβολίων, Στομίου και Φιγαλίας). Οι Φιγαλείς και κατά τα αρχαία χρόνια, όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, έδιναν μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού είναι στον μεν πολιτισμό οι μεγαλοπρεπείς ναοί και τα άλλα μνημεία που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα αρκετά εκ των οποίων έχουν διασωθεί, όπως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, τα απόρθητα τείχη της Φιγαλείας, η αρχαία κρήνη και τα τόσα άλλα απομεινάρια ναών και κτισμάτων, στον δε αθλητισμό οι πιο γνωστοί είναι δύο ολυμπιονίκες, ο θρυλικός πολύ-ολυμπιονίκης Αρραχίων στο παγκράτιο και ο Ναρυκίδας στην πάλη. Με σεβασμό και αγάπη λοιπόν αφενός στον ιερό και ιστορικό αυτόν τόπο με την πλούσια πολιτιστική και αθλητική παράδοση και αφετέρου στον αγνό κόσμο του αθλητισμού και του πνεύματος, που αποτελούν πλέον στέρεη βάση για την επιτυχή διοργάνωση του Επικουρείου Δρόμου θα είμαστε ευτυχείς να σας δούμε και φέτος, δρομείς και φίλους στον 10ο Επικούρειο Δρόμο.

Διοργανωτές: Η επιτροπή διοργάνωσης του Επικουρείου Δρόμου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, την ομάδα διάσωσης Φιγαλείας, τους τοπικούς φορείς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη συμμετοχή και βοήθειά σας, αλλά και με την αξιοποίηση στον προγραμματισμό των εμπειριών των προηγουμένων διοργανώσεων, ο δέκατος Επικούρειος Δρόμος θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία και θα εδραιωθεί ως θεσμός πανελλήνιου κύρους, στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, που τόσο μεγάλη ανάγκη τα έχουν και τα δικαιούνται οι ιστορικοί τούτοι τόποι.

Παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα & ιστορικοί συμβολισμοί
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των φιγαλικών χωριών συνδιοργανώνουν με τους τοπικούς φορείς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας, για 29 συναπτά έτη, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τοπικής εμβέλειας, μεταξύ 12 και 16 Αυγούστου στα φιγαλικά χωριά και τον Επικούρειο Απόλλωνα, τα επονομαζόμενα.

Ιστορικοί συμβολισμοί διοργάνωσης του Επικούρειου Δρόμου
Οι διοργανωτές εμπνεύστηκαν από τη βαθιά πίστη των Φιγαλέων ότι η ίασή τους από τον φοβερό λοιμό, που είχε ενσκήψει στην πόλη στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., οφειλόταν στον θεό Απόλλωνα, προς τιμήν του οποίου ανήγειραν και αφιέρωσαν τον Κάλλιστο Ναό, στις Βάσσες, όπου κατέφυγαν και δεν τους «ακολούθησε» ο λοιμός. Του έδωσαν δε το προσωνύμιο Επικούρειος, δηλαδή αρωγός. Η διοργάνωση γίνεται σε ανάμνηση και συμβολίζει την επιστροφή των Φιγαλέων στην πόλη, από το Κωτύλιο, οι δε δρομείς του «Επικούρειου Δρόμου», συμβολίζουν τους νέους, Φιγαλείς, που σίγουρα θα προπορεύθηκαν, με ενθουσιασμό για να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα για την ίασή τους από τον θανατηφόρο λοιμό. Γι’ αυτό άλλωστε και το επιφώνημα των αθλητών. Είναι το χαρμόσυνο «ιάθημεν».

Πέραν όμως των συμβολισμών και των πολύ σημαντικών για έναν τέτοιο αγώνα συνθηκών οι διοργανωτές θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να συμβάλουν αφενός στην επιτυχία και την περαιτέρω καθιέρωση και ανάδειξη του Επικουρείου Δρόμου, αφετέρου να δώσουν στα μέτρα των δυνατοτήτων τους μια επετειακή για τη δέκατη διοργάνωση διάσταση.

Για την Επιτροπή Διοργάνωσης,
Διονύσιος Θεοχάρης
Πρόεδρος

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework