Δελτίο Τύπου

Τι αποκαλύπτει ο δείκτης Total Workforce Index™ του ομίλου ManpowerGroup

ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και Καναδάς, κορυφαίες αγορές ταλέντων παγκοσμίως -

Κ. και Α. Ευρώπη πρωταθλήτριες στη ζήτηση δεξιοτήτων Πληροφορικής

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2022

Τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά ως τις αγορές εργασίας με την υψηλότερη κατάταξη σε όλο τον κόσμο για την αναζήτηση, πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων αναδεικνύει ο δείκτης Total Workforce Index™ λύσεων ταλέντων (TWI) του ομίλου ManpowerGroup. Παράλληλα, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής.

Πιο συγκεκριμένα, η 9η ετήσια έκθεση TWI του ομίλου ManpowerGroup αναλύει σε 69 παγκόσμιες αγορές περισσότερους από 200 παράγοντες για την αξιολόγηση της διαθεσιμότητας δεξιοτήτων, της αποδοτικότητας κόστους, των ρυθμιστικών πλαισίων και της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα έλλειψης ταλέντων του ομίλου ManpowerGroup για το 2022, οι σημερινές αγορές εργασίας χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό για εξειδικευμένους εργαζόμενους, με το 75% των εταιριών παγκοσμίως να αναφέρουν ελλείψεις ταλέντων και δυσκολία πρόσληψης – υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 16 ετών.

Ο φετινός ανανεωμένος δείκτης TWI δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επιπτώσεις της απομακρυσμένης εργασίας και στην αυξανόμενη προθυμία και ευελιξία των εργοδοτών να μειώσουν τις απαιτήσεις εκπαίδευσης, προτιμώντας να εξειδικεύουν τους υποψηφίους «πάνω στην εργασία».

Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη εστίαση στην ηλικία του ανθρώπινου δυναμικού: Καθώς οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας, περισσότερες εταιρίες καλλιεργούν βιώσιμους πληθυσμούς ταλέντων δίνοντας προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα μεγάλων δεξαμενών εργαζομένων της Gen Z και millennials.

Επιπλέον, οι δείκτες κόστους ζωής, τα ποσοστά πληθωρισμού των μισθών και η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι νέοι παράγοντες που εισάγονται στον δείκτη TWI με βάση τον σημαντικό αντίκτυπο αυτών των ζητημάτων στους οργανισμούς και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτό βοηθά στην παροχή μιας σαφέστερης εικόνας της οικονομικής σταθερότητας, καθώς οι εταιρίες λαμβάνουν αποφάσεις για το μείγμα ανθρώπινου δυναμικού και την τοποθεσία.

«Σε μια ψηφιακή παγκόσμια οικονομία, τα εξειδικευμένα ταλέντα είναι το νέο "νόμισμα” για την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη», δηλώνει ο Dave McGonegal, Αντιπρόεδρος της Talent Solutions Consulting & Advisory, ο οποίος εξηγεί: «Οι οργανισμοί που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα στρέφονται στον Δείκτη για να τους βοηθήσουν να πλοηγηθούν στις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει την πλοήγηση σε νέες αγορές που θα επιτρέψουν στις εταιρίες να ανταγωνιστούν για τα τόσο απαραίτητα ταλέντα προληπτικά και δημιουργικά, ενώ παράλληλα θα επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους. Οι εταιρίες πρέπει να γίνουν εργοδότες επιλογής ανεξάρτητα από την τοποθεσία και να λάβουν υπόψη τις ανάγκες που είναι πιο σημαντικές για τους εργαζόμενους».

Πιο ισορροπημένο δείγμα ανθρώπινου δυναμικού σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ

 • ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ σημείωσαν ευνοϊκή βαθμολογία στη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργαζομένων, η συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό, η συμμετοχή των φύλων, οι δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και η πρόσβαση σε απομακρυσμένα ταλέντα.
 • Οι πέντε κορυφαίες αγορές για αποδοτικότητα κόστους είναι η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μπαχρέιν, η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες.
 • Η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία και η Αυστραλία κατατάσσονται ψηλά στην ύπαρξη ευνοϊκότερων ρυθμιστικών περιβαλλόντων για βιώσιμη πρόσβαση σε επιτόπια και απομακρυσμένα ταλέντα, λόγω χαλαρών συνοριακών περιορισμών και γεωπολιτικών καταστάσεων.
 • Οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και το Μεξικό έχουν την υψηλότερη δυνατή παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποστήριξης απομακρυσμένης εργασίας.

Μεγάλη ζήτηση για ταλέντα πληροφορικής στην Ευρώπη

 • Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες Πληροφορικής, κυρίως λόγω της χαμένης πρόσβασης σε ταλέντα της Ρωσίας, μιας από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ταλέντων Πληροφορικής στον κόσμο.
 • Η Ελβετία και οι σκανδιναβικές χώρες ανέβηκαν στην κορυφή για τους κατασκευαστές προϊόντων βιοεπιστημών, με πιο προηγμένες απαιτήσεις παραγωγής.
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε από την 4η θέση το 2021 στη διαθεσιμότητα στη 2η θέση φέτος λόγω του μεγέθους του αναδυόμενου ανθρώπινου δυναμικού του.
 • Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατακλύστηκαν από ευκαιρίες στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ως αποτέλεσμα της υποστήριξής τους για απομακρυσμένη εργασία και του χαμηλότερου κόστους.
 • Η προσθήκη του Ισραήλ στο top 10 σχετίζεται με τους αυξημένους τομείς που μπορεί να υποστηρίξει η αγορά, ιδιαίτερα στην Πληροφορική (ΙΤ) και στη Μηχανική (Engineering), μαζί με υψηλής ποιότητας βιώσιμες δεξαμενές ταλέντων εργαζομένων νεότερης ηλικίας.
 • Το Ισραήλ επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και την εβδομάδα εργασίας Κυριακή-Πέμπτη, η οποία επιτρέπει σε πολλές εταιρίες να επεκτείνουν την εβδομάδα λειτουργίας τους χωρίς επιπλέον κόστος.

Οι προκλήσεις ανά κλάδο

 • Όσον αφορά στην Τεχνολογία και τις Τηλεπικοινωνίες, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως οι μεταναστεύσεις, ο πληθωρισμός και το κόστος εργασίας, προκαλώντας τους να σταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά παραγόντων που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, παραγωγικότητα και αποδοτικότητα κόστους.
 • Σε αυστηρά ρυθμιζόμενους Κλάδους όπως η Φαρμακευτική, η Βιοτεχνολογία και η παρασκευή ιατρικών συσκευών, οι εταιρίες βρίσκουν προκλήσεις στην αποδοτικότητα κόστους και στη διαθεσιμότητα ταλέντων, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένα σύνολα δεξιοτήτων, πιστοποιήσεις και έλεγχοι ιστορικού για την παραγωγή ιατρικών συσκευών.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση TWI 2022 την πλήρη κατάταξη στις αγορές που είναι πιο ευνοϊκές για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων: https://talentsolutions.manpowergroup.com/twi

Σχετικά με τη ManpowerGroup™

Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρεία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα, βρίσκουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των «brands» μας - Manpower®, Experis® και Talent Solutions® - δημιουργεί ουσιώδη αξία για τους υποψηφίους και πελάτες σε 75 χώρες εδώ και 70 χρόνια. Είμαστε αναγνωρισμένοι για την εταιρική μας ποικιλομορφία - ως μια από τις καλύτερες εταιρείες που δίνουν έμφαση στις γυναίκες, αλλά και στην ενσωμάτωση, στην ισότητα και στην αναπηρία. Το 2022 η ManpowerGroup αναγνωρίστηκε για 13η φορά ως μια από τις πλέον Ηθικές Εταιρίες στον Κόσμο - World’s Most Ethical Companies, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως της πιο αξιόπιστης και αξιόλογης εταιρίας στον κλάδο.

Ο όμιλος ManpowerGroup στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο όμιλος ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο δύο υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζουμε, αξιολογούμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε ταλέντα σε όλο το φάσμα βασικών κλάδων της Οικονομίας. Πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της. Ενώ το 2020 η ManpowerGroup Ελλάδας απέκτησε την πιστοποίηση Great Place to Work®, που υπογραμμίζει το επίπεδο του ομαδικού πνεύματος, της αξιοπιστίας και του σεβασμού που κυριαρχούν στον οργανισμό μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας.

Για εταιρίες: www.manpowergroup.gr

Για υποψήφιους: www.manpower.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2023 skywalker.gr