...

Μικρή Ακαδημία
Καλοκαιρινά σεμινάρια στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Για δεύτερη χρονιά, ο Δημήτρης Λάλος στήνει μια «Μικρή Ακαδημία». Έναν κύκλο σεμιναρίων υποκριτικής υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Στο θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι) από 1 έως και 21 Ιουλίου.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του θεάτρου, καθώς και σπουδαστές και σπουδάστριες δραματικών σχολών. Αυτό το καλοκαίρι θα διδάξουν οι: Γιώργος Βαλαής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Καρασαββίδης, Αργύρης Πανταζάρας, Κική Σελιώνη, Κώστας Φιλίππογλου, Χάρης Φραγκούλης.

Δια βίου μάθηση και πειραματισμός
Η «Μικρή Ακαδημία» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς συνεχίστηκε με κάποια σεμινάρια εμβόλιμα στο πρόγραμμα των παραστάσεων. Η περσινή προσέλευση ήταν μεγάλη, η αποδοχή θερμή, ο απολογισμός θετικός γι’ αυτό το νέο εγχείρημα, που ήρθε με προσδοκία να μείνει.
Ο στόχος του φετινού θερινού κύκλου σεμιναρίων είναι ο ίδιος. Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις Δημήτρης Λάλος: «Δημιουργήσαμε μια ακαδημία ελευθέρων σπουδών που απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου για τη μετεκπαίδευσή τους και τη διά βίου μάθηση. Όπως σε κάθε τέχνη, έτσι και στην τέχνη του θεάτρου κάθε επαγγελματίας συνεχίζει την εκπαίδευσή του ακόμα και στα βαθιά γεράματα, δουλεύοντας διαρκώς την εγρήγορση, την επικοινωνία, αλλά και την αλήθεια πάνω στη σκηνή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως, έτσι ώστε να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Στον παλμό του σύγχρονου θεάτρου, εξαλείφοντας έτσι τις αποστάσεις ανάμεσα στο παλιό και το νέο, δημιουργώντας το ένα και μοναδικό παίξιμο που ενδιαφέρει την τέχνη του 21ου αιώνα: το αληθινό. Στα παραπάνω στοχεύει να συμβάλει η Μικρή Ακαδημία».

 

Αναλυτικά τα σεμινάρια:

«Performance (υποκριτική-σκηνοθεσία-δραματουργία»
Εισηγητής: Γιώργος Βαλαής
Διάρκεια: 35 ώρες
Ημέρες, ώρες: 8-14/7, 11:00-16:00
Κόστος: 150 ευρώ
Στόχος είναι η εκπαίδευση του/της ηθοποιού σ’ έναν «εν θερμώ» σκηνικό συγγραφέα που διευρύνει την υποκριτική του. Πώς μπορεί να παραγάγει κείμενο επί σκηνής, να μετατραπεί στον απόλυτο δημιουργό, χρησιμοποιώντας τη δραματουργία, την προφορικότητα, τη σκηνική παρουσία, την εξάσκηση στον ρυθμό –συνολικά και ατομικά–, τη διαπραγμάτευση με το κοινό, το μοντάζ και την αφηγηματικότητα;

«Σκηνική δράση με κείμενο και χωρίς»
Εισηγητής: Δημήτρης Ήμελλος
Διάρκεια: 16 ώρες
Ημέρες, ώρες: 9-12/7, 17:00-21:00
Κόστος: 100 ευρώ
Πολλές φορές στο θέατρο συγχέεται η σκηνική δράση με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, λέμε: Εδώ η δράση μου είναι να πίνω καφέ ή να διαβάζω εφημερίδα, όπως το ίδιο λέμε και για το κείμενο: Εδώ του λέω ότι τον αγαπώ ή του λέω πόσο υποφέρω κ.λπ. Τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα να εξαρτιόμαστε από τα λόγια και όχι να τα χρησιμοποιούμε στην υπηρεσία ενός σκοπού. Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει στόχο το ξεκαθάρισμα αυτής της παρεξήγησης, την απελευθέρωση του/της ηθοποιού από τη σκλαβιά να υπηρετεί ένα προκαθορισμένο κείμενο και να εκφράζει προκαθορισμένα συναισθήματα.

«Ποιητικό θέατρο: Ερωτευμένο θέατρο, η μάχη με τις λέξεις, υποκριτική υπεράσπιση»
Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης
Διάρκεια: 20 ώρες
Ημέρες, ώρες: 18-21/7, 17:00-22:00
Κόστος: 140 ευρώ
Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ηθοποιούς και σπουδαστές/σπουδάστριες δραματικών σχολών, χωρίς να αποκλείει κι άλλες συμμετοχές. Εξερευνά τη νέα μορφή του επιθετικού πειραματικού θεάτρου, εστιάζοντας στον ποιητικό λόγο, τους λεξιλογικά δύσκολους μονολόγους, την ακραία σκηνική σύνθεση, καθώς και την υποκριτική καθοδήγηση του/της ηθοποιού σε κάθε συνθήκη παράστασης. Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει μέσω αποστολής βιογραφικών.

«Personal coaching»
Εισηγητής: Αργύρης Πανταζάρας
Διάρκεια: 12 ώρες
Ημέρες, ώρες: 4-7/7, 12:00-15:00
Κόστος: 120 ευρώ
Το σεμινάριο εστιάζει σε πολλά και δομικά «πώς». Πώς δημιουργώ μια στιγμή, σιωπή, συγκέντρωση, λόγο; Μια ιστορία, νόημα, δόνηση, σχέση, εμπειρία, σκέψη;

«Biophysical acting»
Εισηγήτρια: Κική Σελιώνη
Διάρκεια: 10 ώρες
Ημέρες, ώρες: 13-14/7, 17:00-22:00
Κόστος: 75 ευρώ
Το σεμινάριο βασίζεται στη μεταδιδακτορική διατριβή της Κικής Σελιώνη (Central School of Speech and Drama, University of London) πάνω στη μέθοδο του Rudolf Laban και τη διδασκαλία του στους/στις ηθοποιούς. Η καινοτόμος μεθοδολογία του στοχεύει σε μια συστηματοποιημένη γνώστη της κίνησης του/της ηθοποιού. Με αυτό τον τρόπο οι ερμηνευτές βελτιώνουν και αναπτύσσουν τις σωματικές τους δεξιότητες, καθώς και τα εργαλεία για τη σύνθεση των χαρακτήρων που υποδύονται. Θα διδαχθούν οι βασικές αρχές του συστήματος, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινητικές γνώσεις.

«Σωματικό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, θεατρικά κείμενα»
Εισηγητής: Κώστας Φιλίππογλου
Διάρκεια: 20 ώρες
Ημέρες, ώρες: 1-4/7, 17:00-22:00
Κόστος: 120 ευρώ
Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να έρθουν σε επαφή με το devised theatre-θέατρο της επινόησης, που δίνει έμφαση σ’ έναν συλλογικό τρόπο δουλειάς, στηρίζεται στη διαίσθηση, τον αυθορμητισμό, την αυτενέργεια, ενώ αξιοποιεί τις προσωπικές εμπειρίες διερευνώντας και μετασχηματίζοντάς τες με τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Ειδικότερα, το σεμινάριο θα εστιάσει στις τεχνικές του Ζακ Λεκόκ, τις οποίες αξιοποιεί η Complicité, ίσως η πιο διάσημη ομάδα σωματικού θεάτρου παγκοσμίως, καλλιτεχνικός συνεργάτης της οποίας είναι ο Κώστας Φιλίππογλου.

«Η σχέση της ανάγνωσης με την υποκριτική»
Εισηγητής: Χάρης Φραγκούλης
Διάρκεια: 16 ώρες
Ημέρες, ώρες: 5-8/7, 17:00-21:00
Κόστος: 100 ευρώ
Πώς συνδέεται η ανάγνωση με την υποκριτική; Πώς φτάνουμε από το ένα στο άλλο και ποια η σχέση τους με τα προσωπικά μας βιώματα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει ν’ απαντήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να στείλετε e-mail στο tempusverum.academy@gmail.com ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 6976458526. Βρείτε όλα τα νέα για τη «Μικρή Ακαδημία» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook καθώς και στη σελίδα του Tempus Verum-Εν Αθήναις.
Για την παρακολούθηση δύο ή περισσότερων σεμιναρίων παρέχεται έκπτωση 10%.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework