... ...

25ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός

Τελετή απονομής βραβείων - 30 Μαΐου 2019

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Τα βραβεία του 25ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού απονεμήθηκαν σε 5 ομαδικές και 5 ατομικές εργασίες, στη μεγάλη αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα επόμενα βήματα για Ανάπτυξη, Απασχόληση και Εκπαίδευση». Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, ο πρόεδρος της Upstream Μάρκος Βερέμης, ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Βασίλης Κουτεντάκης και ο γενικός διευθυντής του Ομίλου economia Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Μιλώντας για τη συγκυρία στην οποία εντάχθηκε ο φετινός διαγωνισμός, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει μια σωστή προσέγγιση της λειτουργίας της Ε.Ε. σήμερα, και μάλιστα από μια χώρα σαν την Ελλάδα, που τώρα βγαίνει απο τα χρόνια βαθιάς κρίσης και λειτουργεί σε μια Ευρώπη που ζει φάση ραγδαίων αλλαγών σ’ έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Σημείωσε ότι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Κοινοβούλιο και γενικότερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς συχνά υπήρξε άνιση, πράγμα που οφείλει να προβληματίσει σήμερα που πρόκειται να δρομολογηθούν σημαντικά θέματα στην Ε.Ε., όπως η νέα ΚΑΠ, ο προϋπολογισμός της Ένωσης ή τα διαρθρωτικά ταμεία για τη νέα προγραμματική περίοδο. Όταν γίνεται λόγος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σημασία που έχει αυτή ως βάση του ανοίγματος της χώρας στο διεθνές σύστημα.
Ο κ. Κουτεντάκης κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από την Ε.Ε. μπορεί ασφαλέστερα η Ελλάδα να αναζητήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον διεθνή ανταγωνισμό. Να το πράξει δε με θετικό τρόπο, αναζητώντας το «πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις».

Υπεύθυνος των Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης στο IST, εκ των χορηγών του 25ου Διαγωνισμού, ο Μάρκος Τριαντάφυλλος επεσήμανε την αλληλένδετη λειτουργία της εκπαίδευσης, υπό την ευρύτερη έννοιά της, για τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης και ως εκ τούτου την προώθηση της ανάπτυξης – το τρίπολο ακριβώς που είχε επιλεγεί φέτος για τον Διαγωνισμό.=
Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Alba Graduate Business School Κώστας Τζιούμης στάθηκε στην ανάγκη υπέρβασης της κρίσης των θεσμών στην Ε.Ε. και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πλαίσιό της.

Μεταφέροντας την εμπειρία παλαιότερων διαγωνισμών, ο Χαράλαμπος Κυριακίδης (του 13ου Διαγωνισμού: «Εκπαίδευση-Επαγγελματική ή Κατάρτιση-Απασχόληση») εξήγησε πόσο μπορεί στα πρώτα βήματα ενός νέου ανθρώπου να βοηθήσει ένα βραβείο – όχι απλώς στο βιογραφικό, αλλά κυρίως με την αίσθηση της επιβράβευσης. Ενώ ο Δημήτρης Γεωργίου (του 17ου Διαγωνισμού: «Οικονομία-Πολιτισμός-Πολιτιστική ή Επιχειρηματικότητα») περιέγραψε πώς αυτό συνέβαλε στην επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή του, από τον χώρο των χρηματοοικονομικών σε διερεύνηση των πολιτιστικών, και ήδη σε start-up που περιλαμβάνει προσεγγίσεις επαυξημένης πραγματικότητας για την περιήγηση στην Αθήνα.
Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Δημήτρη Γεωργίου, ο παρευρισκόμενος Σταύρος Μπένος –και αθλοθετώντας βραβείο, ως «Διάζωμα»– μίλησε για τον ρόλο που έχει η καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού, αλλά και μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και για την ανάγκη η αναπτυξιακή προσέγγιση –ιδίως στον χώρο των πολιτιστικών– να ξεφύγει από τη λογική της δημιουργίας υποδομών και να περάσει στις άυλες αξίες. Και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται.
Επιδίδοντας τα βραβεία του 25ου Διαγωνισμού, η εκδότρια της «Οικονομικής Επιθεώρησης» –διοργανώτριας του θεσμού– Αλεξάνδρα Βοβολίνη υπογράμμισε την τριπλή επέτειο: 25η από την αρχή της διοργάνωσης, 85 χρόνια από τη λειτουργία της τότε «Βιομηχανικής Επιθεώρησης», αλλά και 60 χρόνια Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που επισφράγισαν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές.

Τα βραβεία ομαδικής εργασίας έλαβαν:
Πρώτο βραβείο: Μαρία-Μαγδαληνή Κωτσόβολου και Ανδρονίκη Παπουτσόγλου, Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Δεύτερο βραβείο: Αθανάσιος Παπαγγέλης και Γεωργία Ντόγου-Καρατζά, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τρίτο βραβείο: Αικατερίνη Γκάτσου, μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, και Θεοδώρα Γκάτσου, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου
Τέταρτο βραβείο: Ηλίας Αρβανιτάκης και Ναταλία Άγκο, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτο βραβείο: Αρετή Σκόρδου και Δημήτριος Σταμούλης, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα βραβεία ατομικής εργασίας έλαβαν:
Πρώτο βραβείο: Εμμανουήλ Σκοτώρης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεύτερο βραβείο: Γιώργος Λούβαρης, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τρίτο βραβείο: Κυριάκος-Νεκτάριος Σφακιανούδης, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τέταρτο βραβείο: Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτο βραβείο: Νικόλαος Στεργίου, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του ΣΕΒ, υπό την αιγίδα του ΙΟΒΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Υποστηρικτές χορηγοί ήταν oι επιχειρήσεις Aegean Airlines, Titan, Eastern Mediterranean Maritime και Bahas Gramatidis & Partners.
Xορηγοί βραβείων ήταν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, το IST College, η Aegean, οι Μινωικές Γραμμές, τα Aria Hotels, το BCA College, η Air China, η ΕΕΔΕ, η Infobank Hellastat, η Info Quest Technologies, το Διάζωμα, ο Όμιλος Eλληνικά Πετρέλαια, η PeopleCert, o Σύλλογος Albert Cohen Kέρκυρα, η economia Publishing, η Νομική Βιβλιοθήκη και η Οικονομική Επιθεώρηση.

Κύριος χορηγός επικοινωνίας ήταν τα Φοιτητικά Νέα και χορηγοί επικοινωνίας η Καθημερινή, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, η Skywalker, ο Στέντορας, το Επιχειρώ, το Youth Entrepreneurship Club, ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημών και η Safia.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr