5ος αγώνας Πεδίου του Άρεως

«Στις Γειτονιές της Αθήνας»

3 Απριλίου 2022

Προκήρυξη

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθηναίοι Δρομείς», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πανέμορφου πάρκου Πεδίον του Άρεως, προκηρύσσει τη διεξαγωγή του 5ου Αγώνα Πεδίου του Άρεως «Στις Γειτονιές της Αθήνας» στις 3 Απριλίου 2022.

Θα υπάρχουν δύο αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση θα δοθεί εντός του Πεδίου του Άρεως, στο άγαλμα της Αθηνάς. Οι δρομείς, ύστερα από μια στροφή εντός αυτού, θα ακολουθήσουν μια διαδρομή στις γύρω γειτονιές, για να τερματίσουν πάλι εντός του πάρκου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της ΓΓΑ, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ), της Ελληνικής Αστυνομίας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους FISpT και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους UESpT.

Διακήρυξη για έναν πράσινο αγώνα δρόμου

Το αθλητικό γεγονός του 5ου Αγώνα Πεδίου του Άρεως «Στις Γειτονιές της Αθήνας» κινείται στο τρίπτυχο του ευ αγωνίζεσθαι, του πολιτισμού και της ευαισθητοποίησης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας.

Η ΖΟΤΕΝ, σε συνεργασία με τον ΑΠΣ «Αθηναίοι Δρομείς», θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση και υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος. Η βασική μας δέσμευση είναι να χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας αποτελεσματικά, να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και, πιο συγκεκριμένα, να είμαστε υπεύθυνοι για τα απόβλητα που θα παραχθούν στο πολιτιστικό και αθλητικό αυτό γεγονός.

Πρόγραμμα

Εκκίνηση αγώνα 10 χλμ.: 3 Απριλίου 2022 και ώρα 08:30 π.μ.

Εκκίνηση αγώνα 5 χλμ.: 3 Απριλίου 2022 και ώρα 09:00 π.μ. 

Διαδρομές

10 χιλιόμετρα (9.900 μ.)

ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ (εκκίνηση: άγαλμα Αθηνάς) – Άγ. Χαράλαμπος – Άγ. Ταξιάρχες - Ήρωες κάθοδος από δεξιά κοιτώντας την Πατησίων και άνοδος από το αντίθετο ρεύμα – Άγαλμα Αθηνάς – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ - ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ – ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΩΝ – ΑΓΛΑΟΦΩΝΤΟΣ – ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΜΦΕΙΑΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΚΥΖΗ – ΟΔΟΣ ΓΚΥΖΗ – ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ – ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ – ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ – ΒΑΡΒΑΚΗ – ΒΑΛΤΙΝΩΝ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) – ΜΠΟΥΣΓΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ – ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ – ΜΟΥΣΤΟΞΥΔΗ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) – ΒΑΛΤΙΝΩΝ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) – αναστροφή – ΒΑΛΤΙΝΩΝ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) – ΜΠΟΥΣΓΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ (άγαλμα Αθηνάς)

Χρονικό όριο αγώνα: 1 ώρα και 40 λεπτά. Μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου οι δρομείς θα τρέχουν υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και με δική τους ευθύνη.

5 χιλιόμετρα (4.960 μ.)

ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ (εκκίνηση: άγαλμα Αθηνάς – Άγ. Χαράλαμπος – Άγ. Ταξιάρχες – Ήρωες κάθοδος από δεξιά κοιτώντας την Πατησίων και άνοδος από το αντίθετο ρεύμα – άγαλμα Αθηνάς) –[ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ –[ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ –[ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ –[ ΜΟΥΣΤΟΞΥΔΗ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) –[ ΒΑΛΤΙΝΩΝ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) – αναστροφή –[ ΒΑΛΤΙΝΩΝ (αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας) –[ ΜΠΟΥΣΓΟΥ –[ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ (άγαλμα Αθηνάς)

Χρονομέτρηση

Στον αγώνα θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, προσφορά της συν-διοργανώτριας Περιφέρειας Αττικής.

Πέρα από τους ελεγκτές, θα υπάρχει στον δρόμο ένα ηλεκτρονικό check point στον αγώνα των πέντε (5) χιλιομέτρων, καθώς και δύο ηλεκτρονικά check points στον αγώνα των δέκα (10) χιλιομέτρων.

Τροφοδοσία

Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων θα υπάρχει ένα ενδιάμεσο τραπεζάκι με νερά (κοινό με τα 10 χλμ.) στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων θα υπάρχουν τρία ενδιάμεσα τραπεζάκια με νερά. Ένα Ευελπίδων και Μουστοξύδη (κοινό με τα 5 χλμ., στο 2,9 χλμ.), ένα Βαρβάκη στην Εκκλησία του Αγίου Ελεθερίου (5,3 χλμ.) και ένα πάλι Ευελπίδων και Μουστοξύδη (7,9 χλμ.).

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Απαραίτητες επίσης είναι οι προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω, στο εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο Covid-19, και ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες και τις αποφάσεις της επιτροπής.

Αιτήσεις συμμετοχής

Παρακαλούμε να καταχωρίσετε τις αιτήσεις συμμετοχής σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.athenianrunnersclub.gr/register/#1622636153736-dd56d3b6-b699

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 28/3/2022 στις 14:00.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα δίνονται νέες συμμετοχές.

Όριο συμμετοχών

Το όριο για τους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων θα είναι 400 συμμετοχές ανά αγώνα.

Για την πλήρωση των ανωτέρω ορίων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας και επομένως οι συμμετοχές ενδέχεται να κλείσουν πριν από την ανωτέρω ημερομηνία 28/3/2022 στις 14:00.

Επίσης, σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες της ΓΓΑ και το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αναφέρεται παρακάτω, τουλάχιστον το 95% θα είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ) και έως 5% θα είναι οι μη εμβολιασμένοι συμμετέχοντες (με τα πιστοποιητικά που αναφέρονται κατωτέρω). Για τους μη εμβολιασμένους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αντίτιμο συμμετοχής

Το αντίτιμο συμμετοχής που θα καλύψει τα έξοδα του αγώνα ορίζεται σε 5 ευρώ και καταβάλλεται με κατάθεση:

Εθνική Τράπεζα

Λογαριασμός 721/322525-93

IBAN: GR50 0110 7210 0000 7213 2252 593

Τράπεζα Eurobank

Λογαριασμός 0026-0604-74-0101580382

IBAN: GR70 0260 6040 0007 4010 1580 382

Δικαιούχος: Γιώργος Διαμαντής και στις δύο περιπτώσεις

Σε περίπτωση που ο συμμετέχων κάνει την επιλογή να καταθέσει από άλλη τράπεζα, θα είναι υπόχρεος στην καταβολή των εξόδων και των δύο τραπεζών.

Το ανωτέρω αντίτιμο καλύπτει:

 • Αριθμό συμμετοχής
 • Ηλεκτρονική χρονομέτρηση
 • Αναμνηστικό μετάλλιο για τους συμμετέχοντες που θα τερματίσουν
 • Ενυδάτωση
 • Τεχνικό T-shirt, προσφορά της συν-διοργανώτριας Περιφέρειας Αττικής

Προσοχή: Στην κατάθεση να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα του αγώνα:

(π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΡΚΟ)

Για να θεωρηθεί έγκυρη η εγγραφή, θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί η οικονομική υποχρέωση εντός 5 ημερών από την αίτηση, και πάντως το αργότερο μέχρι τις 28/3/2022 στις 14:00.

Εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο και διαδικασίες

Ο ΑΠΣ «Αθηναίοι Δρομείς» προχώρησε στην κατάρτιση του ακόλουθου πρωτοκόλλου για τον 5ο Αγώνα Πεδίου Άρεως «Στις Γειτονιές της Αθήνας» απόστασης 5 και 10 χλμ., που θα διεξαχθεί στο Πεδίον του Άρεως και στις γύρω γειτονιές στις 3 Απριλίου 2022, θέλοντας να συμβάλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των δρομέων, όσο και των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση (οργανωτών, κριτών, εθελοντών κ.λπ.).

Οι παρακάτω κανόνες / μέτρα / διαδικασίες δύνανται να αναθεωρηθούν σε περίπτωση που αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, βάσει των υποδείξεων των ειδικών επιστημόνων και της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ.

Γενικοί κανόνες

Θα υπάρχουν 2 αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός δρομέων ορίζεται σε 400 ανά αγώνα. Θα απαγορεύεται αυστηρά η συμμετοχή εκτός συναγωνισμού.

Τουλάχιστον το 95% θα είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ) και έως 5% θα είναι οι μη εμβολιασμένοι συμμετέχοντες (με τα πιστοποιητικά που αναφέρονται κατωτέρω). Για τους μη εμβολιασμένους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα συστήνεται στους δρομείς να φορούν μάσκα σε κάθε χώρο εκτός από την ώρα του αγώνα.

Το σύνολο του προσωπικού / εθελοντών / κριτών / συνεργατών (περίπου 100 άτομα) θα φορά προστατευτική μάσκα και θα είναι πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο αναφορικά με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της διοργάνωσης, καθώς και με το περιεχόμενο του παρόντος υγειονομικού πρωτοκόλλου. Επίσης, θα έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή θα έχει υποβληθεί σε PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.

Οι βασικοί κανόνες θα υπενθυμίζονται από τα μεγάφωνα την ημέρα του αγώνα. Θα περιλαμβάνονται συστάσεις για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα λειτουργεί στον χώρο ιατρείο που θα είναι ανάλογα εξοπλισμένο και θα ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επίσης:

 • Θεατές: Θα απαγορεύεται η παρουσία θεατών.
 • Οδηγίες απολύμανσης κοινών οργάνων / εξοπλισμού:

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό / απολύμανση μη υγειονομικών χώρων:

https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-katharismo-mi-ygeionomikon-monadon-poy-echoyn-ektethei-ston-io-sars-cov-2/

Συστήνεται απολύμανση πριν και μετά τη χρήση του εξοπλισμού.

 • Διαχείριση κρούσματος σε αθλούμενους, τεχνικό επιτελείο ή προσωπικό συλλόγου / ομοσπονδίας / εγκατάστασης:

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2021/12/epikairopoiisi-odigion-apomonosis-kai-karantinas-kroysmaton-covid-19-20211229.pdf

 • Μετακινήσεις: Οι μετακινήσεις συμμετεχόντων αθλούμενων, προσωπικού, κριτών κτλ. για τους σκοπούς της διοργάνωσης θα γίνονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

Παραλαβή αριθμού συμμετοχής

Η διανομή των αριθμών συμμετοχής θα γίνει το πρωί της προηγούμενης ημέρας του αγώνα σε εξωτερικό χώρο του Πεδίου του Άρεως και στην περιοχή του αγάλματος του Κωνσταντίνου.

H διανομή θα γίνει από 2 σταθμούς εξυπηρέτησης, που θα βρίσκονται σε απόσταση 5 μ. μεταξύ τους και θα έχουν διαθέσιμα αντισηπτικά. Οι εθελοντές των σταθμών θα φορούν μάσκες.

Προϋποθέσεις παραλαβής του αριθμού:

 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ (βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ).
 • Για τους μη εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ενήλικες συμμετέχοντες (18 ετών και άνω): PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών από την ημέρα του αγώνα.
 • Για τους μη εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ανήλικους συμμετέχοντες (κάτω των 18 ετών): Self test την ημέρα της παραλαβής.

Συγκέντρωση – εκκίνηση

Η παράδοση των ρούχων των συμμετεχόντων θα γίνεται σε εθελοντές που θα φορούν μάσκα και θα τοποθετούν τις τσάντες σε διαφανείς σακούλες μίας χρήσης.

Θα συστήνεται στους δρομείς να φορούν προστατευτική μάσκα μέχρι να λάβουν θέση στην εκκίνηση.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής θα ζητηθεί από τους δρομείς να δηλώσουν τον χρόνο στον οποίο προβλέπουν να καλύψουν τα 5 χλμ. ή τα 10 χλμ. Βάσει αυτού του χρόνου οι δρομείς θα χωριστούν σε block των 50 ατόμων, ξεκινώντας από τους πιο γρήγορους προς τους πιο αργούς δρομείς. Το block του κάθε δρομέα θα προκύπτει από τον αριθμό συμμετοχής (οι δρομείς του 1ου block θα πάρουν τους 50 πρώτους αριθμούς κ.λπ.). Θα υπάρχουν διαδοχικές εκκινήσεις ανά block.

Αρχικά θα γίνει η εκκίνηση του αγώνα των 10 χλμ. Ο αγώνας των 5 χλμ. θα ξεκινήσει 30 λεπτά αργότερα.

Αγώνας

Θα υπάρχει σύσταση για τήρηση των κανόνων της ατομικής άθλησης όπως ισχύουν (να αποφεύγεται απόσταση μικρότερη των 2 μ.). Οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν φορώντας φανέλα, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφαιρούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τερματισμό μέχρι και την παραλαβή της τσάντας με τα ρούχα τους.

Στα τραπεζάκια τροφοδοσίας οι εθελοντές θα φορούν μάσκα και θα παρέχουν μόνο εμφιαλωμένα νερά.

Τερματισμός / απονομές

Η τμηματική εκκίνηση των δρομέων, όπως έχει ήδη περιγραφεί, αποτρέπει τον συνωστισμό στον τερματισμό.

Μετά τον τερματισμό θα υπάρχει τραπέζι από το οποίο θα παραλαμβάνουν ανέπαφα πλαστική τσάντα με νερό / αναψυκτικό και μετάλλιο τερματισμού.

Οι δρομείς θα παραλαμβάνουν την τσάντα με τον ρουχισμό που παρέδωσαν πριν από την εκκίνηση από τον ειδικό χώρο. Θα υπάρχει σύσταση αμέσως μετά οι δρομείς να φορούν μάσκα.

Δεν θα υπάρχει διαδικασία απονομών. Οι αθλούμενοι θα παραλαμβάνουν τα μετάλλια και τα κύπελλά τους μεμονωμένα.

Παραλαβή αριθμών συμμετοχής

Η παραλαβή των αριθμών συμμετοχής θα γίνει το Σάββατο 2/4 μέσα στο Πεδίον του Άρεως, στην περιοχή όπου είναι το άγαλμα του Κωνσταντίνου (Λ. Αλεξάνδρας & Μαυροματαίων), και από ώρα 10:00 έως 17:00.

Προσοχή: Την Κυριακή δεν θα γίνεται διανομή αριθμών συμμετοχής.

Μετάλλια / κύπελλα / βραβεύσεις

Κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες των αγώνων 5 και 10 χιλιομέτρων.

Σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια προσφορά της συν-διοργανώτριας Περιφέρειας Αττικής, καθώς και νερά, αναψυκτικά κ.ά.

Ιατρική κάλυψη

Θα υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής επαρκής ιατρική κάλυψη.

Φωτογραφική κάλυψη

H φωτογραφική κάλυψη του αγώνα θα γίνει από τη Foto-Trexoume.

Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων

Θα υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των συμμετεχόντων.

Χορηγοί

Συνδιοργάνωση

 • Περιφέρεια Αττικής

Υπό την αιγίδα

 • Της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
 • Της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ)
 • Της Ελληνικής Αστυνομίας
 • Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους UESpT

Με την υποστήριξη

 • Δημοτική Αστυνομία Δήμου Αθηναίων
 • Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ερυθρού Σταυρού
 • Filippino Volunteers
 • Foto Trexoume
 • ZOTEN

Χορηγοί

 • Θα ανακοινωθούν προσεχώς

Χορηγοί επικοινωνίας

 • Runningnews
 • Skywalker
 • IRun

Η οργανωτική επιτροπή

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
Copyright ©2016-2023 skywalker.gr