Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σύμφωνα με τη βασική αρχή που διέπει το διεθνές ερυθροσταυρικό κίνημα βασίζει τις δράσεις του στους εθελοντές του. Από το 1865 εστιάζει στην προσέλκυση , εκπαίδευση και δραστηριοποίηση εθελοντών με στόχο την παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Ανάλογα με τις καταστάσεις που καλείται να καλύψει χωρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Στον Τομέα της διάσωσης και αναφέρομαι σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Στον τομέα της νοσηλείας σε ασθενείς και τέλος στον Τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας που την περίοδο αυτή είναι πολύ επίκαιρος μια και στόχος είναι η παροχή βοήθειας σε άτομα που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό ώστε να εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό, με σκοπό να μειώνεται ο κίνδυνος εντάσεων και τελικά η δομική κοινωνική κατάρρευση.
Ο ορισμός του τι είναι ο εθελοντισμός έχει περάσει και περνά πολλές περιπέτειες και είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να τον ορίσει ανάλογα με την ιδεολογία και την πρακτική που υιοθετεί στο σύνολο της ζωής και της δράσης του. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της έννοιας είναι το ότι αποτελεί μη αμειβόμενη και δίχως προσμονή επαγγελματικής εξέλιξης δραστηριοποίηση σε συλλογικές ενέργειες και κοινωνικούς χώρους που συνεπάγεται μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή και η φιλανθρωπία ενώ οι εθελοντές με τη δράση τους προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα.
Το τι είναι εθελοντισμός αναφέρθηκε αναλυτικά στην προηγούμενη ενότητα, Ας σταθούμε στα κυριότερα χαρακτηριστικά του που είναι η μη αμειβόμενη εργασία καθώς και η αποδοχή των αξιών όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή και η φιλανθρωπία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω κάθε ενήλικο άτομο υγιές πνευματικά μπορεί να γίνει εν δυνάμει εθελοντής. Τα κίνητρα των εθελοντών μπορεί να είναι:
Στον τόπο μας ιδιαίτερα μετά του Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 γίνεται πολύς λόγος για τον εθελοντισμό παρά το γεγονός αυτό δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να προστατεύει και να ενισχύει τον εθελοντισμό γενικά ή τον εθελοντή ειδικότερα.
Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζονται ο εθελοντισμός δεν καλλιεργείται από την παιδική ηλικία γι’ αυτό και πολλοί νέοι θεωρούν ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι ξένο προς το δικό τους τρόπο ζωής, βαρετό αλλά και ένα είδος δραστηριότητας που στη χώρα μας δεν είναι καλά οργανωμένο. Παρά το ότι ο εθελοντισμός είναι μια όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη κοινωνική πρακτική εντούτοις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση όλο και περισσότεροι νέοι απευθύνονται στις υπηρεσίες μας για να προσφέρουν τις γνώσεις , και τις εμπειρίες τους.
Για εμάς είναι σημαντικό να κρατούμε «ζωντανό» το ενδιαφέρον των εθελοντών μας και μας νοιάζει η προσωπική τους εξέλιξη σαν άτομα, μια και πιστεύουμε ότι όσο πιο συνειδητοποιημένος είναι ένας εθελοντής τόσο πιο σημαντικός συνεργάτης μπορεί να γίνει. Άλλωστε και η εθελοντική εργασία είναι πολύπλευρη και επιτρέπει την πραγματοποίηση πολλαπλών στόχων. Πριν εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα της απόφασης ενός νέου να γίνει εθελοντής πρέπει να δούμε την παρούσα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει και στην οποία θα ενταχθεί.
Η σημερινή διαμόρφωση της αγοράς εργασίας απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και εξειδικεύσεων, ενώ η ενδοεργασιακή πραγματικότητα επιβάλει την ανάγκη ύπαρξης ατόμων, τα οποία να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και με ακρίβεια, να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πίεση και να επιλύουν προβλήματα με στόχο την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Η νέα οικονομία είναι ένα μείγμα της σχέση δεξιοτήτων και ευκαιριών, έντονης προσπάθειας και καθαρού αποτελέσματος. Άλλωστε η δια βίου μάθηση, η οποία είναι πλέον η παρούσα πραγματικότητα δεν επιτρέπει εφησυχασμούς λόγο του ιδιαιτέρως ανταγωνιστικού κλίματος που δημιουργεί.
Τι προσφέρει λοιπόν σε ένα νέο ο δυναμικός εθελοντισμός;
1. Προσωπική Ανάπτυξη
2. Κοινωνική Ευαισθητοποίηση
Έργο: Μελέτη του Εθελοντισμού στην Ελλάδα 7
3. Εργασιακή Εμπειρία
4. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων
Όλα τα ανωτέρω προσδιορίζονται από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό με σειρά κανονισμών και εγχειριδίων όπως η πολιτική εθελοντισμού, volunteering policy, (που εξεδόθη το 2011 και ισχύει μέχρι το 2017), πολλές εκδόσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσα από το καθεστώς συγκεκριμένων κανόνων και οδηγιών ανάπτυξης και στρατηγικής, ενώ ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, με στόχο το 1.000.000 εθελοντές εφαρμόζει ήδη το quality volunteering at the British red cross, την θεσμοθετημένη δηλαδή διοίκηση και εφαρμογή ποιότητας στον εθελοντισμό.
Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό η παρουσία των εθελοντών προσθέτει αξία στις υπηρεσίες του. Ο εθελοντής συνεργάζεται με το αμειβόμενο προσωπικό προκειμένου να παραχθεί ένα έργο που χωρίς αυτόν θα ήταν ανέφικτο. Ο εθελοντής χρησιμοποιεί τις γνώσεις τις δεξιότητες και τα ταλέντα του φέρνει νέες ιδέες και με αυτόν τον τρόπο διευρύνει τις προσφερόμενες μορφές βοήθειας . Προσδίδει αξιοπιστία στις υπηρεσίες, αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ κοινωνίας και φορέα – υπηρεσίας. Είναι μια έμμεση μορφή χρηματοδότησης με δεδομένο ότι η εργασία του δεν αμείβεται, όμως προσμετράτε.
O διεθνής οργανισμός εργασίας με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας στην μελέτη manual of measurement of volunteer work, εγχειρίδιο μέτρησης εθελοντικής εργασίας, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2011, προσδιορίζει όλες τις μη αμειβόμενες αλλά υπολογιζόμενες υπηρεσίες των εθελοντών που τις προσμετρά σε υψηλό ποσοστό του Α.Ε.Π. των χωρών – μελών του.
Όπως είναι φανερό η παροχή βοήθειας των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απευθύνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο γι’ αυτό είναι σημαντικό και απαραίτητο για εμάς η εκπαίδευση των εθελοντών μας καθώς και η συνεχή πληροφόρηση τους για νέες τάσεις, απόψεις και προσεγγίσεις που επικρατούν. Αυτό στηρίζει τους εθελοντές μας που αποκτούν τεχνικές δεξιότητες στην προσέγγιση τους με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες ώστε να στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση τους, αλλά και τους εφοδιάζει με τεχνικές αυτοπροστασίας ώστε να μην γίνονται μέρη του προβλήματος που καλούνται να επιλύσουν.
Η σχέση εθελοντή και αμειβόμενου προσωπικού δεν είναι μια ανταγωνιστική σχέση αντίθετα είναι μια συνεργασία που στηρίζει και τα δύο μέρη, μέσω της εποπτεία και της αξιολόγησης των δράσεων βοηθά να ξεπεραστούν δυσκολίες, να διευκρινιστούν θέσεις και απόψεις και τελικά αυξάνει την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους τελικούς αποδέκτες.
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω απαιτείται αμοιβαία δέσμευση τόσο από την πλευρά της υπηρεσίας ότι θα καλύψει τα «θέλω» του εθελοντή όσο και από την πλευρά του ίδιου του εθελοντή σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί ο ρόλος του. Με την λογική αυτή βασικά χαρακτηριστικά του εθελοντή πρέπει να είναι η συνέπεια και η υπευθυνότητα σε ότι αναλαμβάνει που θα σχετίζονται άμεσα με τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο του ( όποιος και να είναι αυτός).
Οι τομείς που απασχολούνται οι εθελοντές έχουν άμεση σχέση με τις μη καλυπτόμενες ανάγκες της εξυπηρετούμενης ομάδας πληθυσμού που καλύπτει ο φορέας.
Κάνοντας μία παρένθεση στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει περιφερειακά τμήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος είναι η άμεση κάλυψη αναγκών των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο. Έτσι οι δράσεις των εθελοντών μας διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής που βρίσκεται το περιφερειακό τμήμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Τμήμα του Πειραιά ο Τομέας της Πρόνοιας δραστηριοποιείται: Στην ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά Δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου, Στην εκμάθηση ελληνικών για ενήλικους αλλοδαπούς, στην επαγγελματική κατάρτιση ανειδίκευτων ανέργων γυναικών, και στην δημιουργική απασχόληση και κινητοποίηση ηλικιωμένων.
Σε όλα τα παραπάνω συμμετέχουν περίπου 230 ωφελούμενοι και 55 εθελοντές .
Κάπου εδώ σταματώ άλλωστε νομίζω πως σας έδωσα πολλές πληροφορίες ελπίζω να σας κέντρισα το ενδιαφέρον γιατί είναι αλήθεια ότι αν είχαμε περισσότερους ειδικευμένους εθελοντές θα είχαμε την δυνατότητα να στηρίξουμε περισσότερο πληθυσμό. Απευθύνομαι σε εσάς με ακούτε αυτή την στιγμή και αν ενδιαφέρεστε θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στους εθελοντές που βρίσκονται στην αίθουσα και να συμπληρώσετε την φόρμα ώστε να γνωριστούμε καλύτερα. Για εμάς θα είναι τιμή και χαρά μας.
Κουμτζή Σουζάνα
Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Περιφερειακού Τμήματος Πειραιά Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού