Φωτεινή Μπαμπανάρα: «Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς, εστιάζουμε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη»
pyx-article-img

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι έννοια διαχρονική και αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιχείρησης μέσα σε μια κοινωνία. Η οικονομική κρίση των ημερών μας αναμφίβολα έχει επηρεάσει και τον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ίσως κάποιοι να θεωρούν τα προγράμματα Ε.Κ.Ε. πολυτέλεια. Το θέμα είναι ότι σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εταιρίες να αναπτύσσουν προγράμματα Ε.Κ.Ε., πρωτίστως επειδή η κοινωνία το χρειάζεται, αλλά και επειδή οι εταιρίες διασφαλίζουν έτσι τη μακρόχρονη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους, οικοδομώντας εμπιστοσύνη με το καταναλωτικό κοινό και τους επενδυτές.
Συναντήσαμε την κα. Φωτεινή Μπαμπανάρα, επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας της Novartis Hellas. Η Novartis αποτελεί ηγέτιδα εταιρία στον χώρο της υγείας και έχει επιδείξει σημαντική κοινωνική δράση. Μάλιστα, η εταιρία βραβεύτηκε το 2015 με χρυσή διάκριση στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης. Η κα. Μπαμπανάρα θα μας μιλήσει στη συνέντευξη που ακολουθεί για την έννοια της Ε.Κ.Ε. γενικότερα και για τη στάση της Novartis στον τομέα αυτό.


H Novartis είναι μια εταιρία με πολύχρονη και δυναμική πορεία και σημαντική συμβολή στον χώρο της υγείας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη Novartis Hellas;
Η Novartis Hellas κατέχει ηγετική θέση στον φαρμακευτικό κλάδο της χώρας μας και όραμά μας είναι να αλλάξουμε την ιατρική πρακτική προς όφελος των ασθενών. Η αποστολή μας είναι να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς και επέκτασης του προσδόκιμου επιβίωσης. Για 20 χρόνια στεκόμαστε αποδεδειγμένα στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών και της ελληνικής κοινωνίας.
Με όχημα την καινοτομία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα πιο προκλητικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία στον χώρο της υγείας. Ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε καινοτόμες θεραπείες και βρίσκουμε νέους τρόπους για να τις παρέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.
Το χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών της εταιρίας μας περιλαμβάνει περισσότερα από 50 προϊόντα, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η ανοσολογία και η δερματολογία, οι νευροεπιστήμες και η ογκολογία.


Η Novartis Hellas έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μάλιστα, απέσπασε χρυσή διάκριση στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης το 2015. Τι σημαίνει για τη Novartis Ε.Κ.Ε.;
Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που λαμβάνουμε κάθε χρόνο σημαντικές διακρίσεις από αναγνωρισμένους θεσμούς, όπως ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης. Οι διακρίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας, αποτελούν απόδειξη όλων των προσπαθειών μας για συνεισφορά στους Έλληνες ασθενείς και στο κοινωνικό σύνολο.
Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς και εστιάζουμε τις δράσεις μας στη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία και στην εταιρική υπευθυνότητα. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της εταιρίας μας και αποτελεί το σημαντικότερο όχημά μας για την εκπλήρωση της αποστολής μας, δηλαδή της δυνατότητάς μας να προσφέρουμε έμπρακτα στους ασθενείς και στην κοινωνία.


Σε ποιους τομείς αφορούν τα προγράμματα Ε.Κ.Ε. της εταιρία σας;
Η ασθενο-κεντρική μας προσέγγιση αποτελεί σημείο αναφοράς στη χάραξη προτεραιοτήτων εταιρικής υπευθυνότητας, η οποία εστιάζεται σε δύο βασικούς τομείς: στην επέκταση της πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη και στην υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτός ο συνδυασμός συνδέεται άμεσα με την αποστολή, το όραμα και τη στρατηγική της εταιρίας μας. Κατά συνέπεια, η εταιρική υπευθυνότητα είναι ενσωματωμένη σε όλη την επιχειρηματική μας λειτουργία και δεν αποτελεί μία αποσπασματική προσέγγιση. Η δέσμευση και η συμμετοχή από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη μάς βοηθά να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις και να δώσουμε ζωή σε μια σειρά από πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας.


Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την κάθε δράση ξεχωριστά;
Για εμάς σημαντικότερος άξονας είναι οι κοινωνικές μας πρωτοβουλίες. Η Novartis Hellas επενδύει σε σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες με εστίαση σε ασθενείς και πολίτες σε ανάγκη, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η εκστρατεία «Αναπνέω», που στοχεύει στην ενημέρωση για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), προσφέροντας παράλληλα δωρεάν σπιρομετρήσεις, η καμπάνια «Αποκαλύψτε το δέρμα σας» με στόχο την άρση των προκαταλήψεων σχετικά με τα δερματικά νοσήματα (ψωρίαση, κνίδωση), καθώς και το νέο πρόγραμμα ενημέρωσης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!». Το 2015 η εταιρία υλοποίησε το πρόγραμμα «Μετρήσεις ζωής» υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), με τη στήριξη των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Κοζάνης, Σερρών, Λαμιέων, Ηρακλείου Κρήτης και Πύργου, καθώς και με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (Ε.Π.Ε.) Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης και τακτικής διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων με την προσφορά 8.700 δωρεάν ελέγχων σε συμπολίτες μας με δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, είναι και η εκστρατεία «Άκου το σώμα σου», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και τον σωστό έλεγχο μιας σειράς σημαντικών ασθενειών, αλλά και για την ορθή καθοδήγηση των ασθενών μέσα από το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας. Η εταιρία στο πλαίσιο της προσφοράς της στην κοινωνία στηρίζει τους ασθενείς και μέσα από δωρεές φαρμάκων.
Τέλος, μαζί με την Ιατρική Εταιρία Αθηνών κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά στην πληροφόρηση των ασθενών με την εκστρατεία «Δικαίωμα στην υγεία», με στόχο να δημιουργήσουμε έναν «οδικό χάρτη» με τα δικαιώματα των ασθενών στη χώρα μας (www.dikaiomastiygeia.gr).
Πέραν των προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού, η Novartis έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ασθενών. Είμαστε δίπλα σε περισσότερες από 35 ενώσεις ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα με προγράμματα υποστήριξης ασθενών. Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν στόχο την κάλυψη αναγκών των ασθενών και ειδικότερα αυτών που βιώνουν δυσκολίες είτε στην καθημερινότητά τους είτε στη συμμόρφωση στη θεραπεία τους. Επιπρόσθετα, αποσκοπούν στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση για την ασθένεια και τη σημασία της συμμόρφωσης στη θεραπεία της. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 συμμετείχαν σε προγράμματα υποστηριζόμενα από τη Novartis περισσότεροι από 1.300 ασθενείς προερχόμενοι από ειδικές ομάδες πασχόντων όπου παρατηρούνται ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως είναι ογκολογικοί ασθενείς (μεγαλακρία, θαλασσαιμία, καρκίνος του μαστού), νευρολογικοί ασθενείς (σκλήρυνση κατά πλάκας) και ασθενείς με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα (εκφύλιση ωχρής κηλίδας).


Θεωρείτε ότι η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει δώσει άλλη διάσταση στην «Ε.Κ.Ε.»;
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανόμενου και του τομέα της Ε.Κ.Ε., προκαλώντας μεγαλύτερη ανάγκη για ανάληψη κοινωνικών πρωτοβουλιών.

Καθώς λοιπόν η χώρα βιώνει τη χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της, θεωρούμε ευθύνη μας ως ηγέτιδας εταιρίας να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες ασθενείς και πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο υλοποιούμε προγράμματα δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «Μετρήσεις ζωής», χρηματοδοτούμε δημόσιες και πανεπιστημιακές νοσοκομειακές μονάδες και πραγματοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης για σοβαρές παθήσεις, καθώς και για τα δικαιώματα των ασθενών στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ, πάντα δίπλα στον Έλληνα ασθενή, ασχέτως των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Σε τι επίπεδο εταιρικής κοινωνικής δράσης θεωρείτε ότι βρισκόμαστε στη χώρα μας συνολικά;
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε ότι οι δράσεις Ε.Κ.Ε. των μεγάλων εταιριών τείνουν να είναι περισσότερο συστηματοποιημένες, με έμπρακτο όφελος για την ελληνική κοινωνία.
Ο τομέας της Ε.Κ.Ε. στη χώρα μας εξελίσσεται κάθε χρόνο και αναμένεται να αναβαθμιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό κατά τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Κ.Ε. δεν αντιμετωπίζεται πλέον από τις περισσότερες εταιρίες ως ένα πρόσθετο κόστος, αλλά ως μια σημαντική επένδυση με συγκεκριμένους στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη, που αφορούν τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στο κοινωνικό σύνολο.


Μπορείτε να παρουσιάσετε πρακτικές ή δράσεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και σε άλλες εταιρίες;
Η Novartis Hellas ως ηγετική εταιρία στον φαρμακευτικό κλάδο έχει δημιουργήσει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μία σημαντική για εμάς πρωτοβουλία είναι το κοινωνικό πρόγραμμα «Μετρήσεις ζωής», το οποίο διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και πραγματοποιεί δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στη διάδοση της πρόληψης και να βοηθήσουμε έμπρακτα όπου υπάρχει ανάγκη, πάντα με υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και ακεραιότητας. Με το πρόγραμμα αυτό καταφέρνουμε να διευρύνουμε την πρόσβαση στην υγεία, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.
Πιστεύουμε πως όλο και περισσότερες εταιρίες θα πρέπει να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, συνεισφέροντας στο κοινωνικό σύνολο.


Πώς η κοινωνική δράση σας έχει συμβάλει στην επίτευξη στρατηγικών στόχων της εταιρίας και στην επιτυχημένη πορεία της;
Η Novartis εμπνέεται από τους ασθενείς και δεσμεύεται για την έμπρακτη υποστήριξή τους. Μέσα από τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας προσυπογράφουμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία με καινοτόμες θεραπείες, που θέλουμε να είναι προσβάσιμες σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Η προσφορά στους ασθενείς και συμπολίτες μας σε ανάγκη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για εμάς και το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρίας και της κοινωνίας μας.

Αναγνωρίζουμε επομένως ότι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθούμε με βιώσιμο τρόπο είναι να ακούμε, να ανταποκρινόμαστε και να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τα θέματα που ακουμπούν τον τρόπο λειτουργίας μας στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός επιστήμης και υπευθυνότητας βοηθά τη Novartis να χτίσει εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει αξία για την ίδια, τα ενδιαφερόμενα μέρη της και την ευρύτερη κοινωνία.


Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας στον τομέα της Ε.Κ.Ε.;
Ο τομέας της Ε.Κ.Ε. αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της εταιρίας μας. Προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια είναι η πληροφόρηση των ασθενών μέσω του οδικού χάρτη που έχουμε δημιουργήσει με τα δικαιώματά τους στη χώρα μας. Φυσικά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ασθενείς μέσω όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που οργανώνουμε, με μοναδικό σκοπό τη συνεισφορά μας στο κοινωνικό σύνολο.
Η δέσμευση της Novartis προς τους ασθενείς επιβεβαιώνει τη συνεχή εστίασή μας ως ηγέτιδας φαρμακευτικής εταιρίας στα υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας και επιδόσεων σε ό,τι κάνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον καινοτομίας για τους ασθενείς, την κοινωνία και τη Novartis.


Μίνα Βασιλοπούλου,
Υπεύθυνη δημοσιογραφικού περιεχομένου Skywalker.gr

 

Copyright ©2016-2023 skywalker.gr