Σπουδές στο εξωτερικό: πολλά οφέλη πέρα από τα ακαδημαϊκά
pyx-article-img

Η απόφαση να αφήσει κανείς τον τόπο διαμονής του και την καθημερινότητά του, την οικογένειά του και τα δεδομένα του, δεν είναι ποτέ εύκολη. Ορισμένες φορές, όμως, αξίζει πραγματικά να κάνει κανείς αυτό το βήμα.
Ο κύριος λόγος που πολλοί συμπατριώτες μας «ξενιτεύονται» είναι για τις σπουδές τους. Αυτήν την στιγμή, αρκετές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό, είτε σε διδακτορικό επίπεδο. Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, με τη Γερμανία, την Ιταλία, και τις ΗΠΑ να αποτελούν σταθερές αξίες, αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία να ανεβαίνουν διαρκώς.
Τι κερδίζει ωστόσο κανείς από αυτή την εμπειρία; Ποια είναι τα οφέλη μίας πολύ απαιτητικής επένδυσης σε χρόνο, χρήμα, και προσπάθεια;
Ο στόχος του σημερινού άρθρου μας είναι να επισημάνουμε το πώς ωφελείται ο φοιτητής του εξωτερικού, πέρα, φυσικά, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα λάβει (οι οποίες πολύ συχνά είναι μάλιστα και υψηλότερου επιπέδου από το επίπεδο σπουδών που προσφέρεται σήμερα στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς και βάσει ερευνών, παρουσιάζει μόνο ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις όσον αφορά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και προγράμματα σπουδών).

Ας δούμε λοιπόν την ευρύτερη έννοια του «σπουδάζω στο εξωτερικό»:
Καταρχάς θα γνωρίσετε μία νέα χώρα, τον πολιτισμό της, τον τρόπο ζωής εκεί, τα πλεονεκτήματά της, και θα έχετε την ευκαιρία να αποκομίσετε σημαντικές εμπειρίες από τη γνώση και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον τομέα που σας αφορά.

Επίσης, θα έρθετε σε επαφή με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, καθώς στα διεθνή προγράμματα σπουδών, είναι πολύ συνηθισμένο να συνυπάρχουν σε μία τάξη φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά και ηπείρους. Ο σύγχρονος άνθρωπος και επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να επικοινωνήσει, αλλά και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, επομένως όσο πιο γνωστές σας είναι οι δυσκολίες και οι τρόποι να τις αντιμετωπίσετε αναφορικά με αυτό, τόσο πιο εύκολα γίνεται δυνατό. Ο κόσμος και η οικονομία είναι ενιαίοι και πολυεθνικού επιπέδου, και έτσι πρέπει να είναι και ο καθένας που θέλει να ζήσει, να εργαστεί, και να κινηθεί παρομοίως.

Σπουδές δε σημαίνει μόνο τις πρακτικές και τις θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων και της αίθουσας διδασκαλίας. Μεγάλη σημασία έχει και το δίκτυο γνωριμιών που αποκτά κανείς. Στο εξωτερικό έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνετε το δίκτυό σας και όσον αφορά στους επαγγελματικούς κλάδους, και στις χώρες, και στις εταιρίες.

Ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό, αυτομάτως θεωρείται υποψήφιος και για να εργαστεί στο εξωτερικό, όπου η εργασιακή κινητικότητα είναι κατά πολύ περισσότερο αυξημένη από ότι στην Ελλάδα. Άρα οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη είναι περισσότερες και καλύτερες.

Αυτό που φαντάζει ανησυχητικό και προβληματικό στην αρχή, δηλαδή το να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες της καθημερινής ζωής του, στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικό εφόδιο, καθώς ο φοιτητής του εξωτερικού μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μόνος του, «παίρνει τη ζωή στα χέρια του», ωριμάζει πιο γρήγορα και μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις και να ξεπερνά τα προβλήματα πιο εύκολα από κάποιον που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια και τις ευκολίες της οικογενειακής οικίας.

Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα ακόμα ισχύει, έστω και ενδόμυχα, η άποψη ότι οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στην κοινωνική αναγνώριση, στην επαγγελματική καταξίωση και τις ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα.

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι θα τελειοποιήσετε και τη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θα διαμένετε, καθώς η καθημερινή χρήση, αλλά και η εξοικείωση με τη διεθνή ορολογία του κλάδου σας, σας οδηγούν στο πιο πρακτικό και πιο υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας.

Τέλος, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία συνολική εμπειρία, την οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει και να βιώσει, μόνο όταν τη ζήσει. Έχοντας αυτήν την εμπειρία, απομακρύνετε την ταμπέλα του «άγνωστου» από τη ζωή στο εξωτερικό και σε μια άλλη χώρα, άρα διευρύνετε τους ορίζοντές σας όσον αφορά και σε μελλοντικές αποφάσεις.
Αναλογιζόμενοι επομένως όλα αυτά τα σημεία (αλλά και άλλα πολλά που ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ως οφέλη), μπορούμε να πούμε ότι γενικά τις σπουδές και ειδικότερα τις σπουδές στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ως μία περιορισμένη ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να τις δούμε. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, αυτή η περίοδος αποτελεί μία εμπειρία ζωής.


Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ΜΒΑ
Education Consultant - Director of Admitted!,
Education Consultants and Advisors

Copyright ©2016-2023 skywalker.gr