Κρίση και Προγράμματα ΕΣΠΑ | Skywalker.gr - Jobs in Greece

Blog

Κρίση και Προγράμματα ΕΣΠΑ



Το παλιό ρητό των Γερμανών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «η εργασία απελευθερώνει», αναβιώνει πάλι στις ημέρες μας, με μια Ελλάδα που αλλάζει σε επίπεδο εργασιακό αλλά και κοινωνικών παροχών.

Εργασία με τον βασικό μισθό να συμπιέζεται διαρκώς, πολλοί εργαζόμενοι να απασχολούνται ανασφάλιστοι, μεγάλο ποσοστό των εταιριών να οφείλει μισθούς  άνω των 3 μηνών. Ωράρια – λάστιχο  , απολύσεις κατά το δοκούν και προτάσεις για περαιτέρω μισθολογικές περικοπές και 6ήμερη εργασία με 11ωρη ανάπαυση.

‘Όλα αυτά στο βωμό της «ελαστικότητας» και  «ευελιξίας» της Αγοράς. Προτάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σε μια χώρα όμως που πλέον δεν παράγει σχεδόν τίποτα.

Σε μια χώρα που μετρά ήδη 1.500.000 ανέργους ,και το ποσοστό της ανεργίας στους νέους έχει εκτιναχτεί στο 54%, πως θα ξεκινήσει  η πολυπόθητη ανάπτυξη και  η μείωση της ανεργίας χωρίς επενδύσεις?

Σε γενικές γραμμές ,το μισθολογικό κόστος  δεν αποτελεί  την βασική δαπάνη στην λειτουργία της επιχείρησης. Βασικός ανασταλτικός παράγοντας στις επενδύσεις παραμένει η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων, οι οποίες προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες – όπως η Βουλγαρία – η οποία έχει  φορολογικό συντελεστή μόλις 10%. Από την άλλη πλευρά, η περαιτέρω περικοπή σε μισθών  και συντάξεις , προκαλεί περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και επομένως βαθύτερη ύφεση.

Υπάρχει λοιπόν αλληλεπίδραση στην οικονομική αλυσίδα η οποία ξεκινάει από την επιχείρηση και καταλήγει στον τελικό καταναλωτή. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και καταλυτική για την οικονομία της χώρας.

Από την άλλη, υπάρχει και το πρόβλημα των «ποσοστώσεων» που θέτει η Ε.Ε, αφήνοντας τις δυνατότητες της  αγροτικής παραγωγής ανεκμετάλλευτες .

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, θα πρέπει να αρχίσει η χώρα να «παράγει», είτε αυτό αφορά αγροτική παραγωγή είτε βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να εξαχθούν και να έτσι να αποκτήσει η Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, κατευθύνοντας είτε σε εναλλακτικές καλλιέργειες και διαχείριση μορφών ενέργειας είτε  τους επιχειρηματίες στην ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ένα ανάχωμα στην υποαπασχόληση και την ανεργία.

 Μιχάλης Τσάκωνας
Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Description

Κρίση και Προγράμματα ΕΣΠΑ

Also read

News
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

04 July 2016

Read the post
News
Η AlongRoute ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα της θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece αναπτύσσοντας μια πρωτοποριακή λύση τεχνητής νοημοσύνης για τη ναυτιλία

04 July 2016

Read the post
News
ManpowerGroup Ελλάδας: Έναρξη της δεύτερης ServiceNow Ακαδημίας για το 2024

04 July 2016

Read the post
News
PRAKSIS BCC – CITI FOUNDATION: Η συνεργασία που οδήγησε στη δημιουργία 220+ επιχειρήσεων

04 July 2016

Read the post
News
Η πρόκληση του Δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας

04 July 2016

Read the post

We are App 'n' running!

You'll be able to quickly and easily find your dream job from your mobile phone!

  • Create your profile
  • Send your CV straight away
  • Save your favourite companies and receive alerts
  • Set up a job alert
  • Upload a 10’’ video and quickly introduce yourself

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Subscribe to the newsletter

Register to receive newsletters from skywalker.gr - Jobs in Greece

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.