To πρώτο θεατρικό showcase έρχεται στα 53α Δημήτρια | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

To πρώτο θεατρικό showcase έρχεται στα 53α Δημήτρια«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας»

(Κάρολος Κουν)

 

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζουμε λοιπόν το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας». Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

Ειδικότερα, θα έχουμε μαζί μας τους: Rodrigo Fransisco από το «Almada Festival» της Πορτογαλίας, Tomasz Kirenczuk από το «International Theatre Festival Dialog» της Πολωνίας, Dáša Čiripová από το «International Festival Divadelná» της Σλοβακίας, Nikolay Iordanov από το «Varna Intetnational Festival» της Βουλγαρίας, Dino Mustafić από το «Serajevo International Festival» της Βοσνίας, Francesc Casadesús από το «International Festival de Barcelona» της Ισπανίας, Haris Pasovic από το «MittleFest» της Ιταλίας, Iva Medenica από το «Bitef» της Σερβίας, Constantin Chiriac από το «Sibiu International Festival» της Ρουμανίας, Leman Yilmaz από το «Istanbul Intenational Festival» της Τουρκίας, Tomas Zierhofer και Margit Moisl από το «Wiener Festwochen GesmbH» της Αυστρίας, Ekaterina Mazmishvili από το «Tbilisi International Festival» της Γεωργίας και Itzik Giuli από το «Israel Festival» του Ισραήλ. Σύντομα θα προστεθούν κι άλλα ονόματα που θα μπουν στον ρυθμό του συγκεκριμένου showcase.

Με μεγάλη χαρά φέτος θα φιλοξενήσουμε στο πρόγραμμα του showcase μια ξεχωριστή προβολή στην αίθουσα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το βίντεο της παράστασης Βάκχες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που παρουσίαστηκε στη διάρκεια του 2017 θα μας δώσει μια διαφορετική θεατρική γεύση.

 

«Το πρόβλημα με το θέατρό μας είναι ότι, ενώ έχει να παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, ελάχιστες είναι εκείνες που συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ. Γενικά, οι ξένοι αγνοούν το ελληνικό θέατρο, τι γίνεται στη χώρα μας. Από αυτό το όχι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένο ως σημείο εκκίνησης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της οργάνωσης ενός ελληνικού showcase, γιατί πιστεύουμε πως έτσι προσφέρουμε μια πλατφόρμα προβολής και ενδεχόμενης διακίνησης του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ελληνικές παραγωγές. Το showcase αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου» δηλώνει ο κ. Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

«Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας είναι σημαντική και σύγχρονη. Έχουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, υπάρχει όμως αδυναμία και ένας συνδυασμός προβλημάτων, όταν πρέπει αυτό να συνευρεθεί και να αναμετρηθεί στη διεθνή σκηνή. To showcase έχει αυτόν τον ρόλο... αναλαμβάνει να δημιουργήσει τις δυνατότητες προώθησης και προβολής σε διεθνή φεστιβάλ, σε ξένες αγορές. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως η νέα “αγορά” σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και για την ίδια, αλλά και για τους δημιουργούς» δηλώνει η κα Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων

 

5 Οκτωβρίου

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση «Οιδίπους» από την Ομάδα «ΕΩΣ» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη

Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη και σε συνεργασία με την ομάδα «ΕΩΣ» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

 

5 Οκτωβρίου

Τόπος: Μονή Λαζαριστών

Θεατρική παράσταση «Frida κι άλλο» από τον θίασο «Fly» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου

Πολυμεσική παράσταση - αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Δαμβόγλου.

 

6 Οκτωβρίου

Τόπος: Γενί Τζαμί

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» βασισμένο στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά

 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ξαναγράφει τον μύθο της καταραμένης Τρωαδίτισσας προφήτισσας. Τη βάζει να λέει το μεγάλο «ναι»: από άτεγκτος αρνητής του Φοίβου, η Κασσάνδρα γίνεται εδώ η φανατικότερη ακόλουθός του. Η προφητική μανία δίνει τη θέση της στην ερωτική, η οποία οδηγεί στην αληθινή γνώση.

 

 

6 και 7 Οκτωβρίου

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Mute» του Γιώργου Αδαμαντιάδη

 

Ένα συγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου Αδαμαντιάδη με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, ιδωμένης μέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης. Η σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά είναι εύστοχη και αναδεικνύει ευεργετικά τις παθογένειες, τις αντιπαλότητες, αλλά και τις αντιφάσεις που ακόμη ταλανίζουν τον τόπο.

 

7 και 8 Οκτωβρίου

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Περιμένοντας τον Γκοντό» από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου

Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητας, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

 

7 Οκτωβρίου

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λογοτεχνική Performance «Εσύ: Τα στοιχεία» του Βασίλη Αμανατίδη

Θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αποχωρισμό -αλλά και κάθε αποχωρισμό- και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη. Στην επιτελεστική ανάγνωση - λογοτεχνική performance (σε σκηνοθεσία Σοφία Καρακάντζα), παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό, συγκινητικό γραπτό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική και εικαστική διάσταση. Το ίδιο το ποιητικό έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το «Βραβείο Ποίησης 2017» του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

 

8 και 9 Οκτωβρίου

 

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Ανετον

 

Θεατρικό show με τίτλο «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση από τους «C for Circus»

 

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

 

9 Οκτωβρίου

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Χορευτική παράσταση με τίτλο «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας «Osmosis»

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι... τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτόt τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

 

10 Οκτωβρίου

Τόπος: Βασιλικό θέατρο

Θεατρική παράσταση με τίτλο «After the Campsite: Από δω κι εμπρός» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα

 

Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το project δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

 

10 Οκτωβρίου

 

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

 

 

Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και τον θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2017.

 

10 και 11 Οκτωβρίου

 

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

 

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ. σε σκηνοθεσία Σαράντου - Γεώργιου Ζερβουλάκου

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ. στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές.


Περιγραφή

To πρώτο θεατρικό showcase έρχεται στα 53α Δημήτρια

Διαβάστε επίσης

Νέα
Στη Στάση είναι η Φάση: Το Connect Your City γιορτάζει 11 χρόνια με το Φεστιβάλ 11

09 Αυγούστου 2018

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Το InfinityGreece παρουσιάζει το 2ο Impact Showcase

09 Αυγούστου 2018

Διάβασε το άρθρο
Νέα
SPACE MOBILITY: η start-up που επαναπροσδιορίζει την κινητικότητα στο διάστημα και στη Γη στη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα

09 Αυγούστου 2018

Διάβασε το άρθρο
Νέα
JA Greece: Οι νικητές του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay

09 Αυγούστου 2018

Διάβασε το άρθρο
Νέα
«Κομμάτια και θρύψαλα» 50 χρόνια του Γιώργου Σκούρτη

09 Αυγούστου 2018

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.