4η Παράταση για την καθηλωτική παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας… ένας ύμνος για τη Σμύρνη» του Θανάση Σταυρόπουλου | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

4η Παράταση για την καθηλωτική παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας… ένας ύμνος για τη Σμύρνη» του Θανάση ΣταυρόπουλουΛόγω τεράστιας επιτυχίας και αθρόας προσέλευσης των θεατών η παράσταση παίρνει και 4η παράταση και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, ώρα 9 μ.μ., με επιπλέον παραστάσεις τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη στο Θέατρο Αλκμήνη

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του σύγχρονου θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεταιστη σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση, μεαπόλυτο σεβασμό, από μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της ελληνικής θεατρικής σκηνής, τη Γεωργία Ζώη, που επίσης ερμηνεύει μοναδικά μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους

Υπό την αιγίδα

της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

και Νησιωτικής Πολιτικής

της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρης

της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου

Η «Διώνης-Αίνιγμα» με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την 4η κατά σειρά παράταση της καθηλωτικής παράστασης σε κείμενο Θανάση Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, με την εκπληκτική ερμηνεία της Γεωργίας Ζώη στην ενσάρκωση του ρόλου της Παναγίας, για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή.

Η παράσταση, από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αλκμήνη τον Νοέμβριο, έλαβε άριστες κριτικές από το θεατρόφιλο κοινό και κριτικούς, αγαπήθηκε και καταχειροκροτήθηκε στον πάντα κατάμεστο χώρο του θεάτρου και γι’ αυτό τον λόγο παρατείνεται από Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 και κάθε Δευτέρα στις 9 μ.μ. Επίσης, λόγω του ιδιαίτερου του θέματος, παραστάσεις θα δοθούν τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Η παράσταση προτείνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας αλλά και από κριτικούς και θεατές που γεμίζουν το Θέατρο Αλκμήνη για να την παρακολουθήσουν»

Το 2022, είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κορύφωση των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μια θλιβερή επέτειος που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, όχι μόνο στη συνείδηση των απογόνων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων. Με αφορμή την θύμηση της θλιβερής επετείου, παρουσιάσαμε σε περιοδεία και στη συνέχεια στο Θέατρο Αλκμήνη τη θεατρική παραγωγή σε πρωτότυπο κείμενο του Θανάση Ν. Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα.

Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτής του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του Ιησού προς τον Γολγοθά, και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων, και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του σύγχρονου θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεται στην σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση, με απόλυτο σεβασμό, από μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής την Γεωργία Ζώη που επίσης ερμηνεύει μοναδικά μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μία γυναίκα, η Ελπίδα, προσπαθεί να βρει τον χαμένο της γιό μέσα στις φλόγες της Σμύρνης. Μία άλλη γυναίκα με έναν νεαρό άντρα της παρουσιάζονται και γίνονται αρωγοί της. Η Ελπίδα δεν μπορεί να κατανοήσει εκείνες τις τραγικές στιγμές που ζει ότι μπροστά της βρίσκονται η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης, ο μαθητής Του. Παρότι εγκλωβισμένη στον προσωπικό της Γολγοθά, η Ελπίδα θα καταλήξει να ακολουθήσει την Παναγία σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό όταν πια όλα γύρω της θα είναι χαμένα για την ίδια. Η Παναγία θα της δείξει την Οδό του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. Θα της παρουσιάσει την άκρα πικρία της Μητρός μπροστά στο πέρασμα του Υιού της. Εκεί η Ελπίδα θα κατανοήσει ότι το δράμα Του εμπεριέχεται στο προσωπικό δράμα του καθενός μας ξεχωριστά. Η μεγαλοσύνη της Παναγίας θα της διδάξει ότι η καρτερία και η συγχώρεση είναι αρετές σπουδαιότερες και ισχυρότερες του πόνου. Μπροστά από τα μάτια της Ελπίδας θα παρελάσουν πρόσωπα του Θείου Δράματος, αλλά και της Καταστροφής της Σμύρνης. Ο Άγιος Ιωάννης, η Μαρία η Μαγδαληνή, ο Ιούδας, ο Πόντιος Πιλάτος, η Μοιχαλίδα, ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Νουρεντίν Πασάς, αλλά και απλοί άνθρωποι θα παρουσιαστούν και θα μιλήσουν για τα δρώμενα, ενώ ταυτοχρόνως το υμνολόγιο και τα λόγια των Ευαγγελίων της Εκκλησίας και η προφορική μας παράδοση θα πλαισιώνουν τους λόγους των ηρώων.

Σκοπός της παράστασης

Ο σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης δεν είναι άλλος από το να μπορέσει και ο πιο απλός θεατής να προσεγγίσει μία τόσο σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, από μία πλευρά διαφορετική. Η Σμύρνη, όσο και αν ακουστεί κοινότυπο, δεν αποτελεί ουδεμία εξαίρεση από τις υπόλοιπες πόλεις του Ελληνισμού, που στα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού υπέστησαν διωγμούς, καταστροφές, σφαγές, εξανδραποδισμούς και υποδουλώσεις. Από τη Βασιλεύουσα έως την πρόσφατη μαρτυρική Κύπρο ο κατάλογος των πόλεων είναι αμέτρητος. Η παρουσία όμως της χριστιανικής πίστεως και των ιερέων της, υπήρξε αρωγός βασικός και ουσιώδης. Ήταν το στοιχείο αυτό, που μαζί με το φρόνημα του λαού κράτησαν ψηλά την αντοχή, την ελπίδα, την καρτερία και την υπομονή των διωχθέντων. Έτσι λοιπόν, με την παρουσία της στο έργο, η Παναγία, που αντιπροσωπεύει για όλους τους χριστιανούς στη Γη, το μέγιστο παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, προστρέχει ως η απόλυτη και πανταχού παρούσα, «μάνα», να παρηγορήσει τα παιδιά της. Τα παιδιά της, αυτά που στο πρόσωπο της Ελπίδας, της Σμυρνιάς μάνας, υποφέρουν και στενάζουν την αποφράδα εκείνη ημέρα της Καταστροφής της Σμύρνης. Η νοητή μεταφορά της Ελπίδας, από την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη, στην Οδό του Μαρτυρίου, υποδεικνύει και επισημαίνει τη μέγιστη στιγμή του ανθρώπινου γένους. Τη στιγμή που ο άνθρωπος ως ελεύθερο ον, κατά Θεού παραχώρηση αλλά και προσωπική επιλογή, αποφασίζει να «σκοτώσει» τον Αθάνατο και Έναν δημιουργό του. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το Θείο Δράμα η Ελπίδα κατανοεί ότι η Καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ακόμα μία τραγική στιγμή της απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αναβίωση μετά από τέσσερις αιώνες του Λειτουργικού Δράματος που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα και άκμασε μέχρι και το 16ο αιώνα.
 

Πρωταγωνιστούν:

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ

ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ (ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΜΑΡΟΥ β’ διανομή)

Εκκλησιαστικοί ύμνοι:

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ σε β’ διανομή)

Συντελεστές:

Κείμενο:Θανάσης Ν. Σταυρόπουλος

Σκηνοθεσία:Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Διδασκαλία Εκκλησιαστικών ύμνων: Σταύρος Βόλκος

Βοηθός Σκηνοθέτη:Αρετή Τσιαμπόκαλου

Σκηνογράφος:Παναγιώτης Γάκης

Φωτισμοί:Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Φωτογραφίες:Μάνος Βλαστός

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου

Διεύθυνση καιΟργάνωση παραγωγής: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Μουσική Επιμέλεια:Πολυδεύκης Πολυδεύκη

Hair stylist - Makeup artist:Ευσταθία Τζαβέλλα

Παραγωγή: Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία«Διώνης-Αίνιγμα»

Έναρξη παραστάσεων παράτασης: Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα στις 21:00

Μεγάλη Τρίτη στις 21:00

Μεγάλη Τετάρτη στις 21:00

Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15 € Φοιτητικό, ανέργων

ΑΜΕΑ: 12 €

Ειδικές τιμές για σχολεία και γκρουπ κατόπιν επικοινωνίας

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμείο του θεάτρου «Αλκμήνη», τηλεφωνικές κρατήσεις στο210 3428650,

ηλεκτρονικά στοwww.ticketservices.gr

Πληροφορίες χώρου:

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα

Μετρό: Στάση Κεραμεικός

Τρόλει: 21, Στάση ΚΑΜΠΑ

ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ

Το θέατρο είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους χορηγούς επικοινωνίας της παράστασης


Περιγραφή

Λόγω τεράστιας επιτυχίας και αθρόας προσέλευσης των θεατών η παράσταση παίρνει και 4ηπαράταση και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, ώρα 9 μ.μ., με επιπλέον παραστάσεις τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη στο Θέατρο Αλκμήνη

Διαβάστε επίσης

Νέα
Παράταση παραστάσεων «Το δάκρυ της Παναγίας… Ένας ύμνος για τη Σμύρνη»

09 Μαρτίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Παράταση από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου για την καθηλωτική παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας…ένας ύμνος για τη Σμύρνη»

09 Μαρτίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
«Το δάκρυ της Παναγίας, ένας ύμνος για τη Σμύρνη» του Θανάση Σταυρόπουλου

09 Μαρτίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.