Μind the Fact Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Μind the Fact Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν



Μind the fact

26-29 Μαΐου 2017

Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν

Το mind the fact, το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας, έρχεται από τις 26 έως τις 29 Μαΐου και μας φέρνει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας. Θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις θα πλημμυρίσουν διαφορετικές γωνιές της πόλης με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

Η αρχή έγινε τον προηγούμενο χρόνο, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με στόχο την εξερεύνηση των πραγματικών εμπειριών τους και των καταστάσεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Αφού τα εργαστήρια έφτασαν στο τέλος τους, οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τα καλλιτεχνικά δημιουργήματά τους–ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο τους.

Μέγας δωρητής του πρώτου mind the fact είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδατου δήμου Αθηναίων με τησυμβολήτουΔικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net).

Ο Χασάν, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αιντίμ, ο Ρεζά και ο Ραμζάν ταξίδεψαν από μακριά και έρχονται στην Αθήνα για να συστηθούν στη θεατρική σκηνή. Σαν σύγχρονοι αγγελιοφόροι, εμπνευσμένοι από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μεταφέρουν έξι διαφορετικές ιστορίες προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση–ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες!».

Λίγα μέτρα πιο πέρα άνθρωποι που εξαρτήθηκαν από τον παθολογικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια κατά το παρελθόν στήνουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι»: τη θεατρική παράσταση–ντοκουμέντο «Ρουλετενμπούργκ». Με όχημα τον«Παίκτη»του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι αποκαλύπτουν αληθινές ιστορίες για τον παθολογικό τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους.

Τις ίδιες ημέρες μία ακόμη ομάδα απευθύνει ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο». Το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο, οι σερβιτόροι στις θέσεις τους και τα ποτήρια θα γεμίσουν με οικοδεσπότες άτομα που

ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες δίχως στέγη. Ένα ξεχωριστό δείπνο, για να πέσουν στο τραπέζι θέματα καυτά και πιπεράτα, ενώ θεατές και οικοδεσπότες θα κουβεντιάσουν σαν φίλοι από τα παλιά, θα μοιραστούν ιστορίες και θα γνωριστούν καλύτερα.

Πέντε νεαρά αγόρια, που ζουν μακριά από την οικογένειά τους παίρνουν τον λόγο μέσα στο δημαρχείο της πόλης διεκδικώντας τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων». Τα εφηβικά όνειρά τους, οι φιλοδοξίες τους για το αύριο, ο επινοημένος μελλοντικός εαυτός τους μπλέκονται με την πραγματικότητα και γίνονται αφορμή για διάλογο. Το δημαρχείο Αθηνών ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του και φιλοξενεί την παράσταση εφήβων, καθώς και μέρος της έκθεσης φωτογραφίας photo_opPORTunity, ενώ στη διάρκεια των δράσεων «Χαίρω Πολύ» παραχώρησε δημόσιους χώρους, όπως τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Αυδή.

Παράλληλα το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης» διαπραγματεύεται μέσω μίας video εγκατάστασης τις συνθήκες της έλλειψης στέγης. Νέοι πρόσφυγες παρουσιάζουν το ταξίδι τους χαρτογραφώντας τη δική τους διαδρομή στην έκθεση «Art Emergency». Προσωπικές ιστορίες υφαίνονται στο «Πλεκτόφωνο» και παρασέρνουν το κοινό σε ένα ιδιαίτερο ηχητικό τοπίο, ενώ μουσική κατακλύζει το τραμ της Αθήνας χαρίζοντας μία διαφορετική μουσική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ίδιο βαγόνι!

Το τετραήμερο 26-29 Μαΐου κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην Αθήνα. Κεντρικά και γνώριμα σημεία μεταμορφώνονται σε performance stages και pop-up γκαλερί, αλλάζουν τη διάθεση των περαστικών και αναδεικνύουν την άλλη όψη του νομίσματος. Εν τέλει, ένα διαφορετικό πρόσωπο της πόλης φανερώνεται μέσα από το πρώτο φεστιβάλ mind the fact.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Ο κόσμος των μεγάλων
26/5 @19.00 @19.45 @20.30
Δημαρχείο Αθηνών (Αθηνάς 63, πλατεία Κοτζιά, Αίθουσα Τελετών του δημαρχείου)

Πέντε νεαρά αγόρια που ζουν μακριά από το πλαίσιο της οικογένειας επινοούν τον μελλοντικό εαυτό τους και διεκδικούν τη δική τους θέση μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τον κόσμο των μεγάλων.

Για την είσοδο στο δημαρχείο είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης.

Δείπνο:

26, 28, 29/5 @19.00 @20.00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια συμμετοχική παράσταση με οικοδεσπότες άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες έλλειψης στέγης. Άστεγοι και θεατές συναντιούνται γύρω από ένα βραδινό τραπέζι και συζητούν θέματα καυτά και πιπεράτα.

Περί σώματος:

26/5 @20.00
Οδός Μελιδώνη

«Το σώμα μου έγινε η αρχή ενός ταξιδιού» Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Ένας ανοιχτός διάλογος με θέα τον Κεραμεικό για το ανθρώπινο σώμα ως δημιουργία και ως βάση δημιουργίας. Θα αναδυθούν σημαντικά ερωτήματα, όπως είναι η σχέση με τον χρόνο (νιότη/γήρας), τον έρωτα, τον πόνο, την ασθένεια, τη θνητότητα, την εξορία, την τέχνη, την εργασία.

Ρουλετενμπούργκ:

26, 27, 28/5 @22.30
Ηοtel Ερμού

Με αφορμή το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Ο Παίκτης» επτά πρώην παίκτες τυχερών παιχνιδιών συγκεντρώνονται γύρω από μία θεατρική σκηνή και αποκαλύπτουν το δικό τους Ρουλετενμπούργκ.Στήνουν μία θεατρική παράσταση με αφηγήσεις για τον παθολογικό τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους.

Στο νησί της τελειότητας:

27, 28/5 @12.00
Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν – Υπόγειο

Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Ζαβάκου «Ο Λου και η Λι στο νησί της τελειότητας» γίνεται μια απόπειρα προσωπικής τοποθέτησης των παιδιών σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την τελειότητα. Οι απαντήσεις μεταμορφώνονται σε μια ομαδική αφήγηση με εργαλεία το φως και τη σκιά και εντέλει στη θεατρική παράσταση «Στο νησί της τελειότητας».

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά από 5 ετών και άνω.

Περί αγοραίου έρωτος:

27/5 @15.00
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο

Tο ανοικτό δρώμενο συστημικής αναπαράστασης με τίτλο «Περί αγοραίου έρωτος» πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε θεατρικό χώρο, προσκαλώντας το κοινό να αναδείξει επί σκηνής απλά και παραστατικά το γράφημα της σύνδεσης του ανθρώπου και των σύγχρονων κοινωνιών με το φαινόμενο του αγοραίου έρωτα.

Είμαστε οι Πέρσες!:

27, 28, 29/5 @21.30
Παλιό αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Σε συνδιαλλαγή με τους «Πέρσες» του Αισχύλου μια παράσταση-ντοκουμέντο από τη θεατρική ομάδα προσφύγων Station Athens.

Η πρεμιέρα της πρώτης εκδοχής της παράστασης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2015.

Doc Lab projects:

28/5 @22.00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Προβολές video και ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν πώς ο κινηματογράφος γίνεται υποστηρικτική διαδικασία σε ανθρώπους που νιώθουν αποκλεισμένοι, ανώνυμοι και εγκλωβισμένοι.

photo_opPORTunity:

15-29/5 @ώρες λειτουργίας δημαρχείου, δημαρχείο Αθηνών (Αθηνάς 63, πλατεία Κοτζιά – ισόγειο)
και 26-29/5 @18.00-21.00, παλιό αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Μια ιδιότυπη φωτογραφική βόλτα στον Πειραιά! Μια σειρά ανεπιτήδευτων εικόνων που έφηβοι φωτογράφοι επέλεξαν να αποτυπώσουν μέσα από τον φακό της κάμεράς τους.

Για την είσοδο στο δημαρχείο είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εγχειρίδιο Επιβίωσης:}

26-29/5 @18.00-21.00
Παλιό αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Μια εγκατάσταση video για τη συνθήκη της έλλειψης στέγης. Η έννοια της ζωής στον δρόμο, ο αποκλεισμός, το σταυροδρόμι της ζωής, ο άνθρωπος ο οποίος βιώνει την απώλεια στέγης.Προσωπικές και άλλες ιστορίες ξετυλίγονται στους χώρους της κατασκευής-καταφύγιο, που συμβολίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Art Emergency:

26-29/5 @18.00-21.00
Παλιό αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

Νέοι πρόσφυγες καταγράφουν το ταξίδι τους μέσα από την τέχνη αναπαριστώντας με τεχνικές υποκειμενικής χαρτογράφησης την πορεία τους ως εδώ υπό το πρίσμα των δικών τους πεποιθήσεων, βιωμάτων και εικόνων. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα με πολυμέσα, πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, video, animation και μεγάλα εικαστικά έργα.

Πλεκτόφωνο:

26-29/5 @18.00-22.00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων


Μια διαδραστική εγκατάσταση, ένα μουσικό ηχητικό τοπίο με φωνές των ανθρώπων της πόλης-μαρτυρίες από ομάδες αστέγων, προσφύγων και πρώην εξαρτημένων από τυχερά παιχνίδια. Ιστορίες που υφαίνονται δημιουργώντας αφηγηματικέςσυνθέσεις, που μας μεταφέρουν σε διαφορετικές γειτονιές παρουσιάζοντας διαφορετικές προσωπογραφίες.

Παράλληλες Δράσεις:

Τραμ τραμ τραμ!

26/5 @14.30-16.30
Γραμμή του τραμ «Πλάτωνας»: Σύνταγμα-Ασκληπιείο Βούλας

Μια ξεχωριστή διαδρομή. Μουσικοί συναντιούνται «τυχαία» στην ίδια διαδρομή,στο ίδιο βαγόνι,σταδιακά. Όσο το τραμ προχωρά η μουσική παρέα μεγαλώνει,και μαζί της το τραμ ηχεί όλο και πιο διαφορετικά!

Ι Οwe You:

28, 29/5 @19.00
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια performance με τη μορφή μιας λογοδοσίας γενεών για το χρέος από τη Helena Waldmann και συμμετέχοντες κατοίκους της Αθήνας.Άνθρωποι χορεύουν σε ζευγάρια, ανταλλάσοντας ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στο θέμα του χρέους από τη μία γενιά στην άλλη.

H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. +30 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: [email protected].

Για τις παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου στο τηλ. +30 210 3228706.

Η ομάδα του mind the fact

mind the fact

E. [email protected]

E. [email protected]

Τ. + 30 210 3632764

Μ. +30 6981 802544

W. www.mindthefact.gr


Περιγραφή

Μind the Fact Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν

Διαβάστε επίσης

Νέα
Athens Pre Pride Party

23 Μαΐου 2017

Διάβασε το άρθρο
Νέα
«Η Ελλάδα των γεύσεων» Φεστιβάλ Τροφίμων & Ποτών

23 Μαΐου 2017

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Το Ιαπωνικό Φεστιβάλ 2024: Το Καλύτερο από Δύο Κόσμους

23 Μαΐου 2017

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Τσίμπα ένα Χαμόγελο: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην Ευτυχία

23 Μαΐου 2017

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Διεθνής Έκθεση Πανεπιστημίων IUF

23 Μαΐου 2017

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.