3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου



3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου
20-22 Οκτωβρίου 2023

Ελάτε να ενώσουμε τα κομμάτια της επιστήμης σε ένα μεγάλο puzzle!

Πού; Στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου / Παιγνίδια Επιστήμης

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιχνιδιών και εργαστηρίων. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητά την επίλυσή του.

Σημαντικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί σχεδίασαν τις παρουσιάσεις τους γεμάτες με κάθε λογής γρίφους προσαρμόζοντάς τες ειδικά για τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ.

Ο ακαδημαϊκός, κύριος Σταμάτης Κριμιζής, θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της πλοήγησης στο διάστημα. Παρακολουθώντας την ομιλία του, ποιος δεν ανυπομονεί να «αγναντέψει» καλύτερα τον βραδινό ουρανό αλλά και να παρατηρήσει το άστρο της ημέρας;

Η θρυλική αστρο–ηλιοπαρατήρηση επιστρέφει δυναμικά, τη φορά αυτή μάλιστα εμπλουτισμένη και με αστροφωτογράφιση βαθέως ουρανού μέσα από τη σύμπραξη τριών φορέων: του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής / ΙΤΕ (με τη στήριξη του ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ) και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι».

Το ταξίδι του στην Ανταρκτική αναζητώντας μετεωρίτες θα μας αφηγηθεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπειρίας ζωής μπορεί να γίνει πηγή έμπνευση και παράδειγμα θέλησης για το νεανικό κοινό.

Το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην υγεία προσεγγίζεται μέσα από διαφορετικές δράσεις. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θα ανοίξει έναν ζωντανό διάλογο για το Περιβάλλον και την Υγεία ενώ το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης & ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και διδάσκοντας την Κλιματική Αλλαγή» (EDU4Clima) με απλά πειράματα επίδειξης. Επιπρόσθετα ο χημικός Δημήτρης Κονιδιτσιώτης (“Science is Fun”ΕΕΦ) θα απαντήσει μέσα από εντυπωσιακά πειράματα σε ερωτήματα όπως: Τι είναι καύση, είναι ίδια τα καύσιμα και τα καυσαέρια και ποιες οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων; Τέλος η Δέσποινα Κοροντίνη (ΜENSA) με τα «S.T.E.A.M. Projects: Η επόμενη γενιά προβλημάτων για επίλυση λύση: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία» θα δώσει τη δική της επιστημονική αντιμετώπιση.

Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων, ο Μανώλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα του θα αποκαλύψουν τα μυστικά αλλά και κάποιες δραστηριότητες ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν θα «ανασύρουν» τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική από τον καθηγητή Πληροφορικής, Μάριο Χατζημιχάλη (Ροδίων Παιδεία), θα εξάψει για άλλη μια χρονιά τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών. Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση έρχεται από τη Ρόδο και την καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή / ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία θα δείξει στα παιδιά του Δημοτικού πώς «Μετράμε τα μήκη παίζοντας».

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα κάνει τις δικές της επιστημονικές «αποδράσεις» και η Εκπαιδευτικός Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου θα συνδυάσει τα μαθητικά με τη μουσική.

Η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ / Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα, μια ακόμη εμβληματική μορφή του νησιού.

Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού από τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος σας προσκαλεί να συμπορευθείτε, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.

Για την έκθεση, τα εργαστήρια, το Μουσείο Γρίφων, το 1o Κινητό Εργαστήριο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»- Χαμόγελο του Παιδιού και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες δράσεις που θα πλαισιώσουν το 3ήμερο Φεστιβάλ Γρίφων αναφερθήκαμε εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία Τύπου.

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ.

Τη διοργάνωση συντονίζουν ο Πανταζής Χούλης - Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ. (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΦΓ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης. Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 35 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών φορέων και την ευγενική προσφορά άλλων ιδιωτών χορηγών.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα podcast, τα βίντεο, τις δημοσιεύσεις κ.λπ. επισκεφτείτε το site: https://kastellorizofestival.com/


Περιγραφή

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιχνιδιών και εργαστηρίων. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητά την επίλυσή του.

Διαβάστε επίσης

Νέα
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου | 20-22 Οκτωβρίου 2023

13 Οκτωβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

13 Οκτωβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου 2022

13 Οκτωβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης

13 Οκτωβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.