Athens Fashion Film Festival 2020: «When ethics meet aesthetics / Όταν η ηθική συναντά την αισθητική» | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Athens Fashion Film Festival 2020: «When ethics meet aesthetics / Όταν η ηθική συναντά την αισθητική»



Athens Fashion Film Festival 2020

«When ethics meet aesthetics / Όταν η ηθική συναντά την αισθητική»
Παρασκευή 14-Κυριακή 16 Φεβρουαρίου @ Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το 2ο Athens Fashion Film Festival ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης. Και ήταν ένα συναρπαστικό τριήμερο!
Είδαμε πολλές ταινίες (περισσότερες από 100 από όλες τις γωνιές του πλανήτη), συναντήσαμε και φιλοξενήσαμε σημαντικούς, ταλαντούχους και πολυδιάστατους ανθρώπους, σχεδιαστές μόδας, κινηματογραφιστές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, δημοσιογράφους, influencers και φοιτητές και ανταλλάξαμε απόψεις μαζί τους σε συζητήσεις και panel για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο του σινεμά, της μόδας και της τέχνης.

Το φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου με ένα fashion performance, που επιμελήθηκαν από κοινού ο Μιχάλης Πάντος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του AthensFFF Νικόλ Αλεξανδροπούλου, με τη συμμετοχή 20 Ελλήνων σχεδιαστών: Adonis, Angelos Bratis, Angelos Tsakiris, Apostolos Mitropoulos, Dassios, Deux Hommes, Dimitris Petrou, Doca, Evi Grintela, Laskaris, Maison Faliakos, Marcello Nyktas, Orsalia Parthenis, Soffa, Sotiris Georgiou, The Artians, The Old Man of the Seas
Vassilis Zoulias, Yorgos Eleftheriades, Zeus + ΔΙΟΝΕ.

Τις δημιουργίες τους φόρεσαν τα μοντέλα, οι μουσικοί (η Πόπη Νταλαχάνη και ο Σωτήρης Τράγκας των Dilemma) και οι χορευτές (Gabriel Marino και Βάσια Θανοπούλου από τη σχολή χορού El Abrazo Tango), που πήραν μέρος στο performance.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ Νικόλ Αλεξανδροπούλου, καθώς και των επισήμων,
που τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ (παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα των ομιλιών):

Η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη

«Γιατί να μη φιλοξενήσει ένα αρχαιολογικό μουσείο μια έκθεση για τη μόδα;
Για τη σύγχρονη μόδα. Η Marie Gracia Curie του οίκου Dior άνοιξε μια πρόσφατη συλλογή με ένα t-shirt το οποίο έγραφε: “Όλοι πρέπει να είμαστε φεμινιστές”. Ο Alessandro Michele της Gucci θέτει διαρκώς ζήτημα ταυτότητας φύλων, αλλά και των δικαιωμάτων των γυναικών. “Το σώμα μου, η επιλογή μου” έγραφε στην πλάτη ενός κατά τα άλλα απολύτως κλασικού ταγιέρ. Η Stella McCartney και η Vivienne Westwood υποστηρίζουν σταθερά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και σε σχέση με το πώς τα αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας. Ο Christian Siriano είναι ένας από τους πρώτους που έφερε στην πασαρέλα μοντέλα διαφορετικών διαστάσεων.

»Αλλά εν τέλει και η αισθητική της αρχαιότητας δεν απέχει πολύ απ’ όλα αυτά. Περισσότερο από ποτέ η μόδα έχει κοινωνικό ρόλο και διατυπώνει πολιτικές απόψεις.
Αναφέρεται στο περιβάλλον, στον ρόλο της γυναίκας, στο πώς επηρεάζουν τη ζωή μας τα social media. Από την εποχή των atelier και της υψηλής ραπτικής περάσαμε στο prêt-à-porter και τώρα στο fast fashion, στη γρήγορη μόδα. Στην παραγωγή των πολλών εκατομμυρίων κωδικών, στις συλλογές που αλλάζουν κάθε λίγες εβδομάδες.

»Με τις ομιλίες, τα masterclass, τις συζητήσεις και όλες τις δράσεις, το Athens Fashion Film Festival είναι μια νέα διοργάνωση στην Αθήνα που έχει σαφές στίγμα στον χώρο. Ελπίζω και εύχομαι το φεστιβάλ αυτό να γίνει ένα σταθερό σημείο συνάντησης του διαλόγου για σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, ιστορικούς και κοινωνιολόγους, για όσους αγαπούν τις δύο αυτές τέχνες, αλλά και για όσους μελετούν τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες συνέπειες της βιομηχανίας της σύγχρονης μόδας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο τριήμερο και πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του».

Ο Α’ σύμβουλος της πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Alessandro Ferranti

«Η βιωσιμότητα είναι ο όρος-κλειδί που μας συστήνει τη θεματική που επιλέχθηκε για το φεστιβάλ φέτος “Όταν η ηθική συναντά την αισθητική”. Ζούμε σε μια εποχή που απαιτεί από μας να αναπτύξουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κοινωνία. Θα πρέπει να το επιδιώξουμε προσπαθώντας να εκμεταλλευόμαστε ακόμα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το εστιασμένο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει για καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη.

»Είμαι σίγουρος πως το Athens Fashion Film Festival θα συνεισφέρει σε αυτό με το να επισημαίνει και να εξερευνά την παραδειγματική σχέση μεταξύ των δυο συναρπαστικών καλλιτεχνικών βιομηχανιών της μόδας και του σινεμά. Θα ήθελα επίσης να γιορτάσω το γεγονός ότι απόψε η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, και κατ’ επέκτασιν η Ιταλία, έχει το προνόμιο να συμμετέχει ενεργά σε μια σημαντική ελληνική πολιτιστική πρωτοβουλία, που έχει τεθεί υπό την περίβλεπτη αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και θα συμβάλλει στην πολιτισμική ανταλλαγή στην Ελλάδα».

Εκ μέρους του κ. δημάρχου Αθηναίων η δημοτική σύμβουλος κα Κατερίνα Γκαγκάκη

«Στηρίζουμε αυτή την καινοτόμο δράση και θέλουμε να μεγαλώνει κάθε χρόνο,
βοηθώντας στο να γίνει η Αθήνα τόπος συνάντησης όλων των δημιουργικών επαγγελματιών και των πιστών της μόδας».

Η πρόεδρος της ΕΑΤΑ κα Μελίνα Δασκαλάκη

«Ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΑΤΑ (Εταιρία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών) δεσμεύονται να προωθήσουν την Αθήνα ως ένα βιώσιμο και δημιουργικό διεθνές hub και να υποστηρίζουν εκδηλώσεις όπως το Athens Fashion Film Festival».

Η βραδιά συνεχίστηκε με την παγκόσμια media πρεμιέρα της ταινίας του Luca Guadagnino «The staggering girl», μια συμπαραγωγή του RAI Cinema και του οίκου Valentino, ενώ ακολούθησε aperitivo party στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτός των 100+ ταινιών μόδας που προβλήθηκαν σε θεματικές ενότητες, πραγματοποιήθηκαν 1 masterclass, 5 θεματικά panel και συζητήσεις:

Masterclass από τον Adriano De Santis (Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ιταλίας), «Fashion film: Από την ιδέα στην υλοποίηση»

Panel «Πολιτιστική κληρονομιά και ηθική στη μόδα»

Ομιλητές: Αγγελική Γιαννακίδου, Φιόρη Ζαφειροπούλου, Αγγελική Κοσμοπούλου, Laskaris, Χρήστος Πετρίδης και Βενέδικτος Αντύπας από Maison Faliakos, Αντώνης Μαυρόπουλος, Rick Porras, Τόνια Σωτηροπούλου

Επιμέλεια: AthensFFF και Fashion Revolution Greece

Συντονισμός panel: Joanne Sawicki

Διάλογος: Rick Porras, Νικόλ Αλεξανδροπούλου και Ορσαλία Παρθένη
«Πώς το σινεμά δημιουργεί τάσεις στη μόδα και το αντίστροφο»

Διάλογος: Matthew Zorpas, Diane Pernet και Κωνσταντίνος Μενελάου

«O ρόλος του social media marketing στη βιομηχανία της μόδας – Είναι οι influencers οι φιλόσοφοι της σύγχρονης εποχής;»

Συντονισμός panel: Άλεξ Κάβδας

Panel: Ενδυνάμωση του γυναικείου ταλέντου (στη μόδα, στο σινεμά, στην επιχειρηματικότητα)

Ομιλητές: Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Μάκης Γαζής, Τζένη Μπαλατσινού,
Στέλλα Ντόκα, Κατερίνα Σαρρή

Συντονισμός panel: Τίνα Μανδηλαρά

Panel: «Στολή, τάξη και αταξία: Η έννοια της στολής στο ντιζάιν, στο δικαιϊκό σύστημα, στην τέχνη, στην ποπ κουλτούρα»

Επιμέλεια-παρουσίαση: Έφη Φαλίδα

Ομιλητές: Κωστής Βελώνης, Διονύσης Καββαθάς, Άγγελος Μπράτης

Το βράδυ της Κυριακής είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε το ντεφιλέ της Αφγανής σχεδιάστριας Shafigheh Qias. Η γνωστή στον κόσμο ως Shafi έδωσε τον δικό της προσωπικό αγώνα για να διαφύγει από το καθεστώς των Ταλιμπάν και να φτάσει στην Ελλάδα, όπου πέτυχε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: την πρώτη της προσωπική συλλογή με τίτλο «Flame».

 

Αμέσως μετά, παρέα με την 9μελή διεθνή κριτική επιτροπή (πρόεδρος: Rick Porras) και το 5μελές youth jury του AthensFFF 2020 (πρόεδρος: Elizabeth Pasquinelli), φτάσαμε στη λήξη του φεστιβάλ με την ανακοίνωση των φετινών βραβείων:

AthensFFF 2020 – Awards

International Jury

Best in Show: «Virtual embalming»byFrederik Heyman

Best Fashion Short: «The path she walks» byMarloes ten Bhömer

Best Director: Akinola Davies Jr. for «One day go be one day»

Best Script / Concept: Daniel Kragh-Jacobsen, Katrine Winblad Nielsen, Lea Flodgaard,
Mathias Trads & Thomas Hoffmann for «The lift»

Best Cinematography: Joel Honeywell for «One day go be one day»

Best Editing: DFran for «One day go be one day»

Best Music: João Poppe Toulson for «The rite»

Best Artistic Direction: Frederik Heyman for «Virtual embalming»

Best Beauty / Styling: AliciaLombardinifor «Dances with circles»

Best Documentary: «Nirvana» by Jess Kohl

Best Green Film: «La mer» byVictor Claramunt

Emerging Talent: Rhea Dillon

Best Student Film: «Tomorrow maybe –a film about you and me» by Anna Fechtig

Youth jury

Best in Show: «Virtual embalming» byFrederik Heyman

Best Student Film: «The foster sisters» by Victims

Από αριστερά προς τα δεξιά: Τα 4 από τα 5 μέλη της φετινής επιτροπής νέων (youth jury): Φοίβος Πέντες, Κώστας Στεργίου, Έρρικα Ζαχαροπούλου, Elizabeth Pasquinelli.
Στο κέντρο η καλλιτεχνική διευθύντρια του AthensFFF Νικόλ Αλεξανδροπούλου και προς τα δεξιά 6 από τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής: Adriano de Santis, Diane Pernet, Rick Porras, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας, Βασίλης Ζηδιανάκης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς, υποστηρικτές, εμπορικούς χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας, καθώς και ολόκληρη την ομάδα του Athens Fashion Film Festival και τους εθελοντές μας. Ραντεβού τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά και νωρίτερα μέσα στη χρονιά αυτή, με διάφορες ενδιάμεσες δράσεις που προγραμματίζουμε. Περισσότερα προσεχώς!

Χορηγοί επικοινωνίας

Info

AthensFFF 2020

14/2-16/2 @ Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης ‘Εβερτ», Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Website: www.athensfff.com

Facebook: facebook.com/athensfff/

Instagram: instagram.com/afffathensfashionfilmfestival/

Για περισσότερα νέα «συντονιστείτε» με το Facebook event του φεστιβάλ: https://www.facebook.com/pg/athensfff/events/

Follow the festival’s official hashtags: #afff20, #AFFF, #AthensFashionFilmFestival, #AthensFFF


Περιγραφή

Το 2ο Athens Fashion Film Festival ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης. Και ήταν ένα συναρπαστικό τριήμερο!

Διαβάστε επίσης

Νέα
AthensFFF | Ραντεβού στην Οθόνη: Ταινία #2 | «Billy» by Francisco Gonzalez Sendino

19 Φεβρουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Athens Fashion Film Festival 2020 - «When ethics meet aesthetics» / «Όταν η ηθική συναντά την αισθητική»

19 Φεβρουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.