Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων 2019: Διαδικασία αξιολόγησης βουλευτών και πρακτική άσκηση ως επιβράβευση | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων 2019: Διαδικασία αξιολόγησης βουλευτών και πρακτική άσκηση ως επιβράβευση



Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων 2019: Διαδικασία αξιολόγησης βουλευτών και πρακτική άσκηση ως επιβράβευση

Ο Afixis αποτελεί έναν εκπαιδευτικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές όλων των ηλικιών.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από αυτά είναι το Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ), που αποτελεί μία πρωτότυπη προσομοίωση της λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων και της νομοθετικής διαδικασίας στη χώρα μας. Νέοι 18-30 ετών από κάθε σχολή της χώρας και του εξωτερικού λαμβάνουν θέσεις βουλευτών, υπουργών, προέδρων, νομικών συμβούλων, δημοσιογράφων και εθελοντών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίζουν ψηφίζοντας τα δικά τους Σχέδια Νόμου.

Για όγδοη συνεχή χρονιά, η προσομοίωση διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 13-16 Μαρτίου 2020 και, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.000 φοιτητές έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες της.

Οι συμμετέχοντες στις παραπάνω θέσεις στο ΜΒΕ 2019, αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και την τελευταία μέρα, στην τελετή λήξης, δόθηκαν βραβεία σε όσους από αυτούς συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι προτάθηκαν για πρακτική άσκηση σε συγκεκριμένα συνεργαζόμενα πολιτικά γραφεία και φορείς.

Αναλυτικότερα, η ομάδα του ΜΒΕ 2019 σχεδίασε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο είναι βασισμένο σε 3 στοιχεία: χάρισμα, πειθώ και πολιτική ικανότητα. Για αυτό το σύστημα είχε προηγηθεί εκπαίδευση (training) στα προεδρεία για να μάθουν να χρησιμοποιούν το σύστημα και να βαθμολογούν τον κάθε συμμετέχοντα. Κάθε συμμετέχων επιδίωκε να συλλέξει πόντους σε αυτές τις κατηγορίες και να αυξήσει το Experience Level του (Πόντοι Εμπειρίας). Παράλληλα, με κάθε αρνητική πράξη, αύξανε το Heat Level του (Πόντοι Ποινής), το οποίο επηρέαζε αρνητικά την τελική βαθμολογία του.

Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από έναν αλγόριθμο, ο οποίος συνυπολογίζει το Experience και το Heat Level τους. Στη συνέχεια, η ομάδα του Afixis επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από τα προεδρεία των επιτροπών και βγάζει το τελικό αποτέλεσμα. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για τη διαδικασία αυτή και γνώριζαν τον τρόπο κατανομής των πόντων ανάλογα με τις κινήσεις τους. Η αντιστοίχιση (matching) του κάθε συμμετέχοντα σε κάποια από τις πρακτικές έγινε ανάλογα με την πολιτική ιδεολογία την οποία ασπάζεται, και με βάση το βιογραφικό του.

Ο Afixis, συνεπώς, προσέφερε στους καλύτερους συμμετέχοντες, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στους οργανισμούς και τα πολιτικά γραφεία που ακολουθούν:

  • Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας
  • Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής
  • Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας
  • Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία
  • Κίνημα Αλλαγής
  • Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β' Αθηνών & Αντιπρόεδρος ΝΔ
  • Μάριος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Βουλής & Βουλευτής Α' Αθήνας
  • Νέα Δημοκρατία
  • Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών
  • Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης
  • Hellenic American Leadership Council, ο μεγαλύτερος οργανισμός public advocacy της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και διασποράς με γραφεία στο Σικάγο των ΗΠΑ
  • International Centre for Black Sea Studies, think tank στην Αθήνα
  • Navarino Network, public policy lab & think tank

Όμως, επειδή η αξιολόγηση αυτής της επιβράβευσης, μπορεί να γίνει μόνο από τους συμμετέχοντες που εκπόνησαν την πρακτική τους άσκηση, παραθέτουμε παρακάτω τις απόψεις τους:

Θάνος Χατζηιωάννου

«Έκανα πρακτική στο γραφείο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρου Καλαφάτη. Η διάρκεια ήταν τρίμηνη, ξεκίνησα την 1η Σεπτεμβρίου και θα τελείωσα την 1η Δεκεμβρίου. Η εμπειρία αυτή υπήρξε τρομερά εκπαιδευτική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, εμπλουτίζοντας την εξοικείωση μου με το αντικείμενο (Πολιτική Επιστήμη) και τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Προσέφερα γραμματειακή υποστήριξη και βοήθησα τον Βουλευτή με προσχέδια άρθρων σε Σχέδια Νόμου.

Η επιβράβευση από το ΜΒΕ πέραν της σημασίας για την αναγνώριση της παρουσίας σου και της δουλειάς σου εντός συνεδρίου, θεωρώ ότι λειτουργεί ως παρακινητικός παράγοντας για τη βέλτιστη παρουσία των Βουλευτών στο συνέδριο, ενώ η ίδια η φύση των βραβεύσεων οδηγεί, συνήθως, στη δικτύωση των βραβευμένων και εκτός συνεδρίου. Θα περιέγραφα το ΜΒΕ ως ένα ιδιαίτερο συνέδριο, μοναδικό στη φύση και το περιεχόμενό του έναντι κάθε άλλης προσομοίωσης στην Ελλάδα. Αποτελεί μια εκπαιδευτική εμπειρία, που δύναται να συμπληρώσει τρομερά κενά στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των ελληνικών πανεπιστημίων και τη συνιστώ συνεχώς σε οποιονδήποτε θελήσει να μάθει πως πραγματικά λειτουργεί η Βουλή και τα ενδότερα του Κοινοβουλευτικού Συστήματος».

Μαρίνα Μαυρανδρέα

«Μου έγινε πρόταση, αρχικά, από το πολιτικό γραφείο του κ. Μάριου Γεωργιάδη της Ένωσης Κεντρώων στην Αθήνα, αλλά λόγω σπουδών στη Θεσσαλονίκη, ο Afixis έστειλε το βιογραφικό μου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό/policy lab Navarino Network, όπου ξεκίνησα να εργάζομαι τον Μάιο του 2019 και θα παραμείνω μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Είναι μία μοναδική εμπειρία, αφού έχω τη δυνατότητα να εργαστώ σε θέματα που αφορούν τη διοργάνωση και διεξαγωγή συνεδρίων, και βλέπω τόσο την οργάνωση τους εκ των έσω, όσο και την πραγματοποίησή τους. Στον κλάδο μου (Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών), το να γνωρίζει κανείς πως να οργανώσει ένα συνέδριο θεωρείται ένα πολύ μεγάλο προσόν, αφού τα προξενεία και, γενικά, οι οργανισμοί, το επιζητούν. Θεωρώ πως μου προσέφερε πάρα πολλά ως προς τη φοιτητική μου καριέρα, αφού στη σχολή μου δεν είναι απαραίτητη η πρακτική άσκηση. Οπότε, χάρη στο Μοντέλο Βουλής Ελλήνων, έχω καταφέρει να προσθέσω ένα ακόμη προσόν και μια απασχόληση στο βιογραφικό μου που διαφορετικά, ίσως, δεν θα είχα.

Το ΜΒΕ για μένα σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα απλό συνέδριο. Όχι μόνο μαθαίνεις για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, αλλά μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με τον γόνιμο διάλογο, θεωρώ πως κανείς αποκτά γνώσεις που διαφορετικά δεν θα είχε. Προσωπικά με βοήθησε να εξοικειωθώ με τον δημόσιο λόγο και μου έδωσε ένα βήμα να εκφράσω τις ιδέες μου και να πάρω πίσω ένα εποικοδομητικό feedback (ανατροφοδότηση) για τη δουλειά μου. Θεωρώ πως οι νέοι πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με συνέδρια, όπως το ΜΒΕ, γιατί προσφέρει κάτι που λίγα συνέδρια έχουν, και αυτό είναι η διάδραση μέσα από την παιχνιδοποίηση».

Φώτης Κραλίδης

«Αρχικά, μου είχε προταθεί να εργαστώ στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, αλλά εξαιτίας της τοποθεσίας και της επιθυμίας μου να μην ασχοληθώ με κάποιο πολιτικό γραφείο, ο Afixis μου πρότεινε την προοπτική πρακτικής άσκησης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Navarino Network, στη Θεσσαλονίκη, όπου και ξεκίνησα να εργάζομαι αρχές Μαΐου του 2019 και θα παραμείνω μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Η εμπειρία της πρακτικής εργασίας σε ένα από τα πιο αξιόλογα Think Tanks για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, μέχρι τώρα έχει αλλάξει κατά πολύ την καθημερινότητά μου και τον τρόπο με τον όποιο βλέπω τα πράγματα. Μου έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξω πολύ χρήσιμες δεξιότητες, να οργανώσω και να παρακολουθήσω συνέδρια και ημερίδες με μεγάλη εμβέλεια για τα ελληνικά δεδομένα, όπως η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας και το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης. Για όλα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Afixis και το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων για την ευκαιρία που μου παρείχαν, την όποια υπό άλλες συνθήκες μάλλον δεν θα είχα, ή μάλλον τους ευχαριστώ για ακόμα μία ευκαιρία που μου παρείχαν».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας: a fixis.org και mve.gr, και τις σελίδες μας στο Facebook: Afixis και Μοντέλο της Βουλής των Ε λλήνων.


Περιγραφή

Afixis αποτελεί έναν εκπαιδευτικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές όλων των ηλικιών.

Διαβάστε επίσης

Νέα
Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2022: Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων επιστρέφει διά ζώσης

07 Ιανουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Οι Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» επιστρέφουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!

07 Ιανουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2020: Για πρώτη φορά η πολιτική ψηφιακά!

07 Ιανουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο
Νέα
«Πρωταγόρας» από τον οργανισμό Afixis

07 Ιανουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Το Skywalker στο πλευρό του Mobility Fair ως χορηγός επικοινωνίας

07 Ιανουαρίου 2020

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.