Ecoweek 2016 στη Θεσσαλονίκη: Placemaking in One Planet | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Ecoweek 2016 στη Θεσσαλονίκη: Placemaking in One Planet



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ΜΚΟ ECOWEEEK, που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο 13-20, 2016, με τίτλο Placemaking in One Planet. Oι δραστηριότητες της ECOWEEK περιελάμβαναν διαλέξεις, εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού, εκθέσεις, ξεναγήσεις στην πόλη και ένα διαγωνισμό αρχιτεκτονικού σκίτσου.

Το Διεθνές Συνέδριο της ECOWEEK πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -και συγκεκριμένα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων- του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το Συνέδριο και τα εργαστήρια φιλοξενήθηκαν από τη ΔΕΘ – HELEXPO και τη σχολή ΑΚΤΟ, Art amp; Design College.

Το Διεθνές Συνέδριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, περιβαλλοντολόγοι, συγκοινωνιολόγοι και σχεδιαστές από την Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα παρουσίασαν δείγματα και πρακτικές του Placemaking και του αειφόρου σχεδιασμού στον κόσμο. Τα παραδείγματα αποτελούν σημεία αναφοράς και έμπνευσης για τα εργαστήρια της ECOWEEK και τις αειφόρες προτάσεις για την πόλη. Οι 150 περίπου συμμετέχοντες των εργαστηρίων – κυρίως φοιτητές από την Ελλάδα – είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν αειφόρες προτάσεις για διάφορα σημεία της πόλης και να προτείνουν νέες ιδέες και λύσεις για περιοχές.

Τα 11 εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEK πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO. Κάλυψαν δε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αγγίζουν διάφορες πτυχές της ζωής της πόλης:

W1 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο NOMEN Architects, πρότειναν εφήμερες κατασκευές σε δύο περιοχές της Ελλάδας, στο Πρασονήσι και στο Νεστόριο.

W2 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο TSquare Architects και την Αγγελική Χατζηδημητρίου , πρότειναν τη βιοκλιματική αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Α.Π.Θ και τη μετατροπή τους σε χώρους εργασίας και στέγασης.

W3 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο MALVI Architects, πρότειναν τη δημιουργία μιας εφαρμογής με στόχο να προάγουν την τουριστική ζωή της πόλης.

W4 με επιμελητές το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH Architects, πρότειναν ένα δίκτυο παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, το οποίο ενθαρρύνει την διάδραση, συνδυάζοντας και εφήμερες κατασκευές που ενώνουν το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον.

W5 με επιμελητές τα δίκτυα των Resilient Thessaloniki, Topio Thessaloniki, Stipo Thessaloniki, πρότειναν τη δημιουργία hardware, software, orgware στα πλαίσια του Placemaking.

©ΕCOWEEK 2016

W6 με επιμελητή τον Γερμανό αρχιτέκτονα και αρθρογράφο Ulf Meyer, πρότεινε την μετατροπή ενός τμήματος του πρώην βιομηχανικού κτιρίου του Fix σε ένα κέντρο ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών.

W7 με επιμελητές το δίκτυο αρχιτεκτόνων Urban Transcripts (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία), πρότειναν τη δημιουργία ενός πράσινου δικτύου με άξονες τις προβλήτες του λιμανιού 2 και 3.

W8 με επιμελητές το γραφείο Blind +Studio και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Νάνο, πρότειναν ένα μελλοντικό χάρτη με τα μελλοντικά τουριστικά τοπία της πόλης και με τη δημιουργία διαφορετικών σεναρίων.

W9 με επιμελητή τον Παναγιώτη Παράσχου από την Kopa3ka, πρότειναν τη μεταμόρφωση μιας περιοχής σε μέρος φωτεινό και ζωντανό και τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου περιοχών στην πόλη, ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους.

W10 με επιμελητές την εταιρία Παρκοτεχνική Α.Ε., πρότειναν τη μετατροπή της πλατείας ΧΑΝΘ σε ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο με την κατασκευή ενός παιδότοπου με αειφόρες πρακτικές και ταυτότητα.

W11 με επιμελητές τους αρχιτέκτονες από το Κόσοβο Dastid Ferati και Astrit Rraci και τη γεωπόνο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου, Α.Π.Θ. Δέσποινα Κουίνογλου, μελέτησαν την υπάρχουσα ζωή των προσφύγων στον προσφυγικό καταυλισμό στα Λαγκαδίκια -μέσω μετρήσεων διαφόρων παραγόντων- και πρότειναν τον επανασχεδιασμό και σχεδιασμό δύο κτιρίων με βάση τις ανάγκες και τα ευρήματα της μεθοδολογικής έρευνας. Το εργαστήριο αυτό θα συνεχίσει τη μελέτη και τις δράσεις του στα πλαίσια της πλατφόρμας της ECOWEEK – Greenhouse.

Στα πλαίσια της ECOWEEK 2016 στη Θεσσαλονίκη και σε στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ – ΗΕLEXPO, την έκθεση HOTELIA – PHILOXENIA και τους Interiors from Greece, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα διαλέξεων με θέμα Οικοτουρισμός, Φιλοξενία και Πρακτικές Οικολογικής Δόμησης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με τη συμμετοχή των Urban Soul Project, Νίκο Μπάρκα, UbuPlan office, Epmforward.gr, Blind+ Studio, Παρκοτεχνική Α.Ε.

Η διεθνής αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK έχει ως σκοπό της την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και την προώθηση των αρχών της αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Η ECOWEEK είναι ενεργή σε 15 χώρες και έχει δημιουργήσει δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Η ECOWEEK ιδρύθηκε το 2005 στην Αίγινα από τον αρχιτέκτονα και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

Την ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη επιμελείται και συντονίζει η Δέσποινα Κουίνογλου, γεωπόνος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου στο Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την ομάδα νέων και αναγνωρισμένων επιστημόνων: Ελένη – Βασιλική Αλέξη, Λίνα-Λούνα Καπέτα, Αποστολία Μιχαλού, Δημήτρη Νάνο, Νάταλι Νάνου, Αντώνη Σεμερτσίδη και Ευθυμία Σταματοπούλου.

Το 2015 η ECOWEEK γιόρτασε την πρώτη επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυσή της με μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φέτος, το συνέδριο ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνει μια χρονιά γεμάτη με εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια και εργαστήρια στην Αθήνα, στον Αγ. Νικόλαο, στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στη Ρουμανία, στο Ισραήλ και στην Αυστραλία.

©ΕCOWEEK 2016

Η ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε επίσης σε συνεργασία με τους Techsoup, Microsoft, Kakiousis Printings, Picturethis Photograph, Coo Café – Bar, BikeIT, Art Time και το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ της ECOWEEK (Greenhouse).

Πραγματοποιήθηκε επίσης με τη στήριξη των χορηγών επικοινωνίας Πρακτορείο 104,9 Fm Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, biscottoradio.gr, Archisearch.gr, Detail, Γεωπονική Πύλη, skywalker.gr, parallaximag, CSR Capital link, Green Agenda, Voria.gr, Άνθρωπος και Χώρος, Β2Green, City Portal, Πολυτεχνικά Νέα, Greek Travel Pages, thestival.gr, press724, ecoδόμηση, rejected.gr, thessalonikicityguide, iqmagazine και mycampus.gr.

Συννημένες Εικόνες: ©ΕCOWEEK 2016

Image 1: City Walks με τη Λένα Αθανασιάδου

(φωτογραφία Στέλλα Σάλτα, Copyright ECOWEEK 2016)

Image 2: W6 με τον Ulf Meyer, Τοποθεσία Fix

(φωτογραφία Ελένη – Βασιλική Αλέξη, Copyright ECOWEEK 2016)

Image 3: W7 με τους Urban Transcripts, Τοποθεσία Λιμάνι Θεσσαλονίκης

(φωτογραφία Άννα Αργυριάδου, Copyright ECOWEEK 2016)

Image 4: (φωτογραφία Μαρία Φουρτούνη - ΑΚΤΟ, Copyright ECOWEEK 2016)

Ιmage 5: Διαλέξεις 14/11, ΔΕΘ – HELEXPO, Βen Gill, Bioregional

(φωτογραφία picturethisphotography.gr, Copyright ECOWEEK 2016)

Image 6: Διαλέξεις HOTELIA 18/11, ΔΕΘ – HELEXPO, Ειρήνη Παρίση, ΠΑΡΚΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε

(φωτογραφία picturethisphotography.gr, Copyright ECOWEEK 2016)

Image 7: Παρουσιάσεις Εργαστηρίων 19/11, W3 με τους ΜΑLVI, παρουσίαση Άγγελος Σιαμάρης

(φωτογραφία picturethisphotography.gr, Copyright ECOWEEK 2016)

ECOWEEK ιστοσελίδα

www.ecoweek.org

ECOWEEK Thessaloniki homepage – για το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη:

www.ecoweekthess2016.site/

ECOWEEK Facebook

www.facebook.com/Ecoweek.org/

Για επικοινωνία:

Δέσποινα Κουίνογλου

[email protected] | κινητό: 6945359808

ECOWEEK ...habits change...climate change

[email protected] | www.ecoweek.org


Περιγραφή

Ecoweek 2016 στη Θεσσαλονίκη: Placemaking in One Planet

Διαβάστε επίσης

Νέα
3ο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

05 Δεκεμβρίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
The Logistics Trade Show for the Balkans & SE Europe

05 Δεκεμβρίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Το ΑΤΡ διοργανώνει το 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.)

05 Δεκεμβρίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
To 11ο Συνέδριο «Security Project» στις 29 Μαρτίου θα αναδείξει τον οδικό χάρτη προς το μέλλον του κλάδου της ασφάλειας

05 Δεκεμβρίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Συνέδριο Women In Digital 2024

05 Δεκεμβρίου 2016

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.