Ολοκλήρωση της Εσπερίδας Ενημέρωσης και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Ολοκλήρωση της Εσπερίδας Ενημέρωσης και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας



Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Εσπερίδα Ενημέρωσης
και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας
του Πράσινου Ταμείου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece
στην Αλεξανδρούπολη

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Εσπερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας, που συνδιοργανώθηκαν από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΑΜΘ) από τις 13 έως και τις 16 Ιουνίου 2023 στο εμβληματικό κτίριο του Νομαρχείου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το έργο συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.), σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Συγκεκριμένα, η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου με συνολικά 42 συμμετέχοντες και σκοπό την καλύτερη κατανόηση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του ΔΣ της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. ΑΑΕ, ο κ. Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Αλεξανδρούπολης, και ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν η επισκόπηση και τα αποτελέσματα του LIFE-IP CEI-Greece από την κα Μαίρη Πλατή, project manager του έργου στο ΥΠ.ΕΝ., καθώς και ο σκοπός και η δομή των εργαστηρίων οικοδόμησης δυναμικού από τον κ. Δημήτρη Χωματίδη, εμπειρογνώμονα Κυκλικής Οικονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων του έργου στο Πράσινο Ταμείο.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με αντικείμενο την εφαρμογή καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικότερα, ο κ. Γεώργιος Βογιατζής, γενικός διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. ΑΑΕ, μίλησε για τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια, ο κ. Γεώργιος Χατζόγλου, στέλεχος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, παρουσίασε την πλατφόρμα κυκλικής οικονομίας In the Loop, η κα Αθηνά Κετσιτζή, κλωστοϋφαντουργός μηχανικός του Οίκου Μεταξιού Τσιακίρη, παρουσίασε το Re-Silk Project για την ανακύκλωση μεταξιού και ο κ. Δημήτριος Κομίλης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Την εσπερίδα συντόνισε η κα Κέλλη Κολιγιώργα, υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου στο Πράσινο Ταμείο.

Από τις 14 έως και τις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόμησης Δυναμικού από τον συντονιστή και τους εταίρους του έργου LIFE-IP CEI-Greece με 37 συμμετέχοντες και στόχο την κατάρτιση των ενδιαφερόμενων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχείρισης αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων από την κα Σοφία Μάνη, συντονίστρια του έργου και προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων στο ΥΠ.ΕΝ. Επιπλέον, η κα Ζωή Γαϊτανάρου, εμπειρογνώμονας Διαχείρισης Αποβλήτων του έργου στο Πράσινο Ταμείο, μίλησε για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, καθώς και τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα, ενώ ο κ. Δημήτρης Χωματίδης, εμπειρογνώμονας Κυκλικής Οικονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων του έργου στον φορέα, αναφέρθηκε στα προϊόντα ως υπηρεσία, στα πλαστικά, καθώς και στα ψηφιακά εργαλεία για την κυκλική οικονομία.

Η ομάδα του Πράσινου Ταμείου πραγματοποίησε επιτραπέζιο παιχνίδι κυκλικής επιχειρηματικότητας με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Ο δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε παρουσιάσεις για το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω, δράσεις πρόληψης, την οικονομία διαμοιρασμού, τη βιώσιμη κατανάλωση, καθώς και για την έννοια της επαναχρησιμοποίησης/αγοράς από δεύτερο χέρι.

Η δρ. Ρουμπίνη Μαρίνη, υπεύθυνη του έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), μίλησε για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), καθώς και τα κέντρα επιδιόρθωσης, ενώ η κα Ελένη Κουρούδη, μηχανολόγος μηχανικός στον Ε.Ο.ΑΝ., αναφέρθηκε στα Νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Επίσης, η κα Ευγενία Καραπάτσιου, περιβαλλοντολόγος (MSc) της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ – Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε παρουσίαση και βιωματική άσκηση για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), ενώ η κα Χριστίνα Χρόνη, επιστημονική συνεργάτιδα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για τη μείωση σπατάλης τροφίμων.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Δέσποινας Μπακογιάννη, χημικού μηχανικού στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «Δάφνη», με θέμα τη βιοοικονομία, καθώς και τις παρουσιάσεις του κ. Ανδρέα Σωτηρόπουλου, περιβαλλοντολόγου (MSc) στην Terra Nova ΕΠΕ – Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, με αντικείμενο τα τοξικά υλικά στα προϊόντα και τη βιομηχανική συμβίωση.

Η ομάδα του έργου LIFE-IP CEI-Greece είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης, που εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο, και να παρακολουθήσει όλα τα στάδια επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων.

Τέλος, η ομάδα έργου ξεναγήθηκε στο Μουσείο Τέχνης του Οίκου Μεταξιού Τσιακίρη στο Σουφλί, όπου φιλοξενούνται κάποια από τα πιο σπάνια εκθέματα που χρησιμοποιούσαν κάποτε για την επεξεργασία και τη δημιουργία του μεταξιού.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διοργανωτές

Χορηγοί επικοινωνίας

 

 


Περιγραφή

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Εσπερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Νέα
Γιάννης Ανδρουλάκης: «Η κυκλική οικονομία δεν αφορά τους λίγους, κάποιους ακτιβιστές του περιβάλλοντος. Είναι μονόδρομος για το μέλλον»

27 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Έργο LIFE-IP CEI-Greece – Διοργάνωση Ημερίδας Ενημέρωσης και Τριήμερου ​​​​​​​Περιφερειακού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας στο Νότιο Αιγαίο

27 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
Έργο LIFE-IP CEI-Greece – Διοργάνωση Εσπερίδας Ενημέρωσης & Τριήμερου Περιφερειακού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 04-07/12/2023

27 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
13o Mobile Connected World

27 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
Καινοτόμα εκδήλωση για την ψυχική υγεία σε κατάστημα της Coco-Mat

27 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.