Η νέα γενιά καινοτομεί και δημιουργεί Βράβευση 4 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Η νέα γενιά καινοτομεί και δημιουργεί Βράβευση 4 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές



Η νέα γενιά καινοτομεί και δημιουργεί

Βράβευση 4 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών

στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό

 

 

στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 ο τελικός του πρώτου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «HackTheBusiness Greece 2023» στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, στον οποίο συμμετείχαν 12 φοιτητικές ομάδες.

Τον τελικό του διαγωνισμού χαιρέτισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αποδεικνύοντας την προσήλωση του υπουργείου στη στήριξη της νέας γενιάς με ουσιαστικές πράξεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες για αύξηση των ευκαιριών των νέων για μάθηση και τη δημιουργία καινοτομικών λύσεων για τη χώρα.

Οι τέσσερις νικήτριες ομάδες που διακρίθηκαν θα συμμετάσχουν στο ENTREPRENEDU Venture Building Programme, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης 60 ωρών, στο οποίο θα λάβουν συμβουλευτική από μέντορες ευρωπαϊκών φορέων, όπως EBAN, Fraunhofer, LUISS, Amaldi, F6S και άλλους, ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιτυχημένες και «βιώσιμες» startups:

  1. MicrosatLab με μέλη τους Ανδρέα Κακοκύρη, Ηλία Παπαλάμπρου, Γιώργο Μέντζο, Αλέξανδρο Πατεράκη και Χάρη Δημητριάδη, η οποία κέρδισε το χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, και παρουσίασε την εφαρμογή PSAReMA για την παρακολούθηση και ανάλυση υδάτινων πόρων, η οποία βασίζεται σε τεχνικές γεωπαρατήρησης για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και της μη ελεγχόμενης και παράνομης αλιείας.
  2. exke με μέλη τους Ελένη Χρηστίδου, Παναγιώτη Χατζηγεωργίου και Χρήστο Αλεξίου, η οποία κέρδισε χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, και σχεδιάζει ένα νέο ηλιακό ιστίο για εκτόξευση CubeSats σε τροχιά, και λύνει προβλήματα που εμφανίζονται σε άλλες μεθόδους εκτόξευσης.
  3. UNIWA ICE με μέλη τους Ραφαέλα Στεφανάτου, Βαλεντίνο Βέλσεφ, Σταύρο Πατσιλίβα, Λάζαρο Μονέ, Παναγιώτη Ξενίδη, Απόστολο Καρναβά, η οποία κέρδισε χρηματικό έπαθλο 900 ευρώ, και παρουσίασε μια εφαρμογή που βασίζεται στη συγχώνευση δεδομένων δορυφορικών εικόνων και δεδομένων αισθητήρων IoT για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την ελάττωση των παραγόντων που μειώνουν τα επίπεδα παραγωγής των ελαιόδεντρων.
  4. Groundwater με μέλη τους Βαλεντίνα Κανάκη, Ελισάβετ Παναγοπούλου και Αχιλλέα Θεοδωρούλη, η οποία κέρδισε χρηματικό έπαθλο 600 ευρώ, και παρουσίασε μέθοδο για τη χρήση δεδομένων γεωπαρατήρησης για γρήγορη, αυτόματη και ακριβή ανίχνευση θέσεων υπόγειων υδάτων παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές επιτόπιας ανίχνευσης.

Σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες που παρουσίασαν στον διαγωνισμό πολύ υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, θα προσφερθεί ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το ESA BIC Greece (προετοιμασία προτάσεων για τη θερμοκοιτίδα) και ένα τετραήμερο εντατικής επιχειρηματικής εκκίνησης από το πρόγραμμα STARTAB για την ωρίμαση των επιχειρηματικών σχεδίων τους:

  1. Dirnaut: Η εφαρμογή τους αξιοποιείται ιστορικά και πρόσφατα δεδομένα γεωπαρατήρησης για προσομοίωση, ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση καταστροφών και συμβάντων υψηλού κινδύνου για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
  2. Home4you: Η εφαρμογή προσφέρει βοήθεια στην εύρεση καλύτερης τοποθεσίας για μόνιμη εγκατάσταση με βάση την αναγνώριση, την παρακολούθηση και την πρόβλεψη περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων, καθώς και τις προτιμήσεις των νέων κατοίκων/χρηστών.
  3. KORI space: Η KORI space φιλοδοξεί να προσφέρει μια καινοτόμο λύση στον τομέα της οφθαλμολογίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τομέα των διαστημικών αποστολών.
  4. Luminous: Μια εξελιγμένη πλατφόρμα, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αναλύει γεωδεδομένα και άλλα δεδομένα για γεωργία, και ενισχύει τους αγρότες προτείνοντας εφαρμόσιμες λύσεις για τις ασθένειες των καλλιεργειών, μεγιστοποιώντας παράλληλα την απόδοσή τους.
  5. Ocean Defenders: Μια εφαρμογή η οποία βασίζεται στη γεωπαρατήρηση για την παρακολούθηση και την πρόληψη θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά μέσω της έγκαιρης παρακολούθησης της ροής των πλαστικών.
  6. PPD Control: Το DORA είναι μια εφαρμογή δυναμικής αξιολόγησης των κινδύνων λειτουργίας διαστημικών συστημάτων, η οποία, βασιζόμενη στην αξιολόγηση δεδομένων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, δίνει λεπτομερείς αναλύσεις της κατάστασης αλλά και προτάσεις για ελιγμούς διαστημικών σκαφών.
  7. Prometheus AUTh: Η κυψέλη καυσίμου της ομάδας προορίζεται για διαστημικά συστήματα και αποστολές προσφέροντας υψηλότερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  8. Spa/c: Αυτό το προϊόν, το οποίο βασίζεται στη μεταφορά διαστημικής τεχνολογίας στη σχεδίαση ηλεκτροδυναμικών φίλτρων για κλιματιστικά, είναι φθηνότερο, φιλικότερο προς το περιβάλλον και ασφαλέστερο σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις.

Ο πρώτος Πανελλήνιος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «HackTheBusiness Greece» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, την υποστήριξη της Θερμοκοιτίδας της ESA στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), του Ελληνικού Cluster Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster), του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας STARTAB, του έργου ENTREPRENEDU, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού έπαιξαν οι τοπικοί χορηγοί EFA Group, Geosystems Hellas, Intracom Defence, OHB Hellas, Planetek Hellas και οι Community Partners Remote Sensing Laboratory (RSLaB), Microprocessors Laboratory and Digital Systems (MicroLAB), Thinc Thrace incubator, Center for Entrepreneurship and Innovation of Aristotle University of Thessaloniki WALK, SpaceDot Team, Research Committee of the Aristotle University of Thessaloniki, IEEE AUTH Branch, Beyond Earth Aristotle Missions (BEAM), Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT), GEO HUB, ilearn, Consortis.

H πρώτη φάση του διαγωνισμού έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, με συν-διοργανωτές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν εμπειρογνώμονες από τον ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο: Henry Nicolai Buxmann (Fraunhofer IPK), Federica Brunetta (Luiss University), Christos Kontopoulos (Geosystems Hellas), Valerio Roscani (Fondazione E. Amaldi), Ina Todorova (Cleantech), Daniel Silva (F6S).

Ο διαγωνισμός «HackTheBusiness Greece» αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για «νεαρά» μυαλά, φοιτητές, επιστήμονες, ερευνητές και startuppers, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν την αναπτυσσόμενη τεχνολογική περιοχή και τα μυστικά του διαστήματος. Μέσω του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δικτυωθούν, να πραγματοποιήσουν νέες επαγγελματικές επαφές, να αξιοποιήσουν πρακτικά τη θεωρητική τους κατάρτιση δημιουργώντας πραγματικές λύσεις για υπαρκτά προβλήματα, και να οδηγηθούν ακόμη και στη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης που θα φέρει επανάσταση στον διαστημικό τομέα στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή του si-cluster στον διαγωνισμό αποτελεί δράση του έργου «Ανάπτυξη και Λειτουργία Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τίτλο «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας», με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Περισσότερες πληροφορίες στο https://entreprenedu.eu/hackthebusinessgreece

Φωτογραφίες διαγωνισμού: HackTheBusiness

Χρήσιμα links Corallia:

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | YouTube

Σχετικά με το Corallia

Το Corallia είναι μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και αποτελεί μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ που επιτελεί κοινωφελείς αναπτυξιακούς σκοπούς. Το Corallia συστάθηκε το 2005 έχοντας ως όραμα μια Ελλάδα στην οποία «οι επιστήμες, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός θα ανθίσουν» και ειδικότερους στόχους τη διάδοση της κουλτούρας της «χαράς της δημιουργίας» και την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων «Innovation Made in Greece». Για την επίτευξη του οραματικού του στόχου, το Corallia έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με εστίαση στη(ν): ενίσχυση και διάδοση της καινοτομίας όλων των μορφών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμόρφωση κλάδων τεχνολογιών αιχμής και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με συγκριτικό πλεονέκτημα, τόνωση των δεσμών βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δημόσιας διοίκησης και πολιτών, ανάπτυξη των εξαγωγών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας, δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού, παροχή πληροφόρησης, έμπνευσης και κατάρτισης κυρίως σε θέματα επιχειρηματικότητας και υψηλής τεχνολογίας, και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και στην καλλιέργεια σχέσεων με τη διασπορά, δημιουργία ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης νέων επίδοξων επιχειρηματιών και δυναμικών επιχειρήσεων με ολοκληρωμένες υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Για την υλοποίηση των δράσεών του, το Corallia συνεργάζεται με πολλούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και με πάνω από 100 εθελοντές και εμπειρογνώμονες. Από τη δράση του έχουν ωφεληθεί άμεσα πάνω από 10.000 άνθρωποι, ενώ οι έμμεσα ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 100.000 πολίτες. 25.000 άτομα ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα του Corallia. Περισσότερες πληροφορίες: corallia.org


Περιγραφή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 ο τελικός του πρώτου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «HackTheBusiness Greece 2023» στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, στον οποίο συμμετείχαν 12 φοιτητικές ομάδες.

Διαβάστε επίσης

Εργασία
Trophy Τροφή 2023: Στις 28 Νοεμβρίου η τελική εκδήλωση με θέμα «Η επόμενη ημέρα του Αγροδιατροφικού Τομέα – Περιβάλλον, Βιωσιμότητα, Καινοτομία»

29 Νοεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
Βράβευση Μέντορα της Χρονιάς του προγράμματος επιχειρηματικότητας STARTAB

29 Νοεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Her_Research 2023

29 Νοεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Σ.Ε.Γ.Ε.: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων #Her_Research 2023 , Λαμπερή Τελετή Βράβευσης

29 Νοεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Τελετή Βράβευσης του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη

29 Νοεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.