Τι θα ξεχωρίσει έναν υποψήφιο ακόμη και σήμερα | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Τι θα ξεχωρίσει έναν υποψήφιο ακόμη και σήμερα



Το ποσοστό της ανεργίας, σήμερα, παραμένει υψηλό και δυστυχώς με αυξητικές τάσεις εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης για την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το βάθος και την έκταση. Οι σχετικές βελτιώσεις που καταγράφτηκαν παλαιότερα πριν την κρίση, εξανεμίσθηκαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως συνεχίζει να εντοπίζεται στους νέους και τις γυναίκες που δυσκολεύονται περισσότερο από όλους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της ανεργίας είναι η Μακεδονία και η Ήπειρος ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και το Nότιο Aιγαίο (κυρίως  λόγω εποχιακής απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο). Η Ελλάδα όπως και η Ισπανία κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους.

Κι ενώ η ανεργία βαίνει αυξανόμενη με αβέβαιες προεκτάσεις, η διεθνής πρωτοφανής συγκυρία παρασύρει όλα τα κράτη, την Ευρώπη και την Ελλάδα και οδηγεί σε ύφεση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα όμως η τεχνολογία, η πληροφορία, η μετάδοση της πληροφορίας, η γνώση συνεχίζουν να αναπτύσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτό είχε πάντα σαν αποτέλεσμα η μόρφωση και γενικότερα οι γνώσεις να γίνονται ευκολότερα προσβάσιμες και όλο και περισσότερο επιθυμητές ως μέσο καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Έτσι οι νέοι τα τελευταία χρόνια με την προσδοκία της καλύτερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας συγκέντρωναν όλο και περισσότερα προσόντα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα είτε ανταποκρίνονταν στις βαθύτερες επιθυμίες τους είτε όχι. Το αποτέλεσμα αυτής της τάσης, που από ότι φαίνεται θα εξακολουθήσει χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκειά της, το επίπεδο του εργασιακού δυναμικού έχει βελτιωθεί πάρα πολύ όσον αφορά στις γνώσεις και στην πληροφόρηση και συνεπώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων έχει ενταθεί. Οι υποψήφιοι πλέον διαθέτουν πολύ περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα απ’ ότι στο παρελθόν,  καλύτερες και περισσότερες επαγγελματικές δεξιότητες.
Σε αυτή την πληθώρα όμως των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων, τι μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα και ανταγωνιστικό στοιχείο που θα ξεχωρίσει ακόμη και σήμερα στη μέση της κρίσης αυτούς που θα προσληφθούν από τους υπόλοιπους;  Η προσωπικότητα και το κίνητρο!

H καλύτερη συμβουλή λοιπόν για το νέο υποψήφιο που επιθυμεί να δρασκελίσει την πόρτα της αγοράς εργασίας ακόμη και σήμερα, είναι να εξασκήσει την αυτοπεποίθησή του και τις ικανότητες επικοινωνίας του ώστε να κατορθώσει να προβάλλει τα δυνατά του σημεία και να πείσει για την πρόθεσή του να διεκδικήσει επάξια όποια θέση ανταποκρίνεται στο προφίλ του και τις προσδοκίες του.
Το παιχνίδι θα κριθεί όχι στα τυπικά προσόντα, τα πτυχία κλπ αλλά στα ουσιαστικά που είναι η προσωπικότητα και το κίνητρο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν.
Οι υποψήφιοι που θα ξεπεράσουν τα παραπάνω εμπόδια της εποχής τους  είτε γυναίκες είτε άντρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία που οι ίδιοι θα επιλέξουν χωρίς να παρασυρθούν σε τυχαίες ή συγκυριακές εναλλακτικές.

 

Βαρβάρα Ασημακοπούλου, MBA, ACC
Business & Leadership Coach, Managing Partner HRE,
President ICF Greece
www.hre.gr
E-Learning program Athens University Coaching Leadership for an ethical and sustainable world


Περιγραφή

Τι θα ξεχωρίσει έναν υποψήφιο ακόμη και σήμερα

Διαβάστε επίσης

Νέα
KALLITHEA SPEED 2024

26 Αυγούστου 2016

Διάβασε το άρθρο
word.synergasies
careerandstudies.gr

26 Αυγούστου 2016

Διάβασε το άρθρο
word.synergasies
Lead Compass

26 Αυγούστου 2016

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
ΕΡΓΑΝΗ Ι & ΙΙ: Πρακτική συμπλήρωση όλων των πεδίων των εντύπων. Άδειες. Νέος Εργασιακός Νόμος 5053/2023

26 Αυγούστου 2016

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
Νέος Εργασιακός Νόμος 2023 – 5053/2023

26 Αυγούστου 2016

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.