I.K.E.: Το ευέλικτο σχήμα των start-ups | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

I.K.E.: Το ευέλικτο σχήμα των start-ups



Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο και ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας, οι startup επιχειρήσεις κρατούν αναμφίβολα τα σκήπτρα της πρωτοπορίας και της δημιουργικότητας. Και αυτό διότι δίνουν τη δυνατότητα στην επιχειρηματική «ιδέα» να χρηματοδοτηθεί και να λάβει υπόσταση. Ποιος είναι όμως ο καταλληλότερος εταιρικός τύπος που πρέπει να ενδύονται οι start up επιχειρήσεις;

Αναμφίβολα η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, ή αλλιώς γνωστότερη ως Ι.Κ.Ε., πληροί όλες τις προϋποθέσεις ευελιξίας, ταχύτητας και ευκολίας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μίας start up επιχείρησης, ιδιαίτερα στα πρώτα της βήματα.

 

Ήδη από το στάδιο της ίδρυσης, η Ι.Κ.Ε. ξεχωρίζει για την ταχύτητα και ευκολία που χαρακτηρίζει την εν λόγω διαδικασία:.

  • η σύσταση γίνεται αυθημερόν με την κατάθεση του Καταστατικού της Εταιρείας, το οποίο δεν απαιτείται να είναι συμβολαιογραφικό –αρκεί ένα απλό ιδιωτικό έγγραφο, στην υπηρεσία «Μίας Στάσης» στο Γ.Ε.ΜΗ.
  • για την σύσταση αρκεί και ένα μόνο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό,
  • το κόστος σύστασης είναι ελάχιστο, αφού για την σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας το κεφάλαιο καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς περιορισμό, μπορεί δε να είναι και μηδενικό.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η ευελιξία προσαρμογής της Ι.Κ.Ε. στις ανάγκες της συγκεκριμένης κάθε φορά επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η δυνατότητα των εταίρων να διαμορφώσουν και να προσαρμόσουν το καταστατικό της Εταιρείας σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και ανάλογα με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αφού ο νόμος δίνει ένα ευρύ περιθώριο ως προς τις ρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εταιρείας υπάρχει ευελιξία, αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται οι περισσότερες αρμοδιότητες ως προς την διοίκηση και εν γένει εκπροσώπηση της Εταιρείας στον/ους διαχειριστή/ές.

Για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η Εταιρεία με την εταιρική της περιουσία, χωρίς να υπάρχει προσωπική υποχρέωση και ευθύνη των εταίρων με την προσωπική τους περιουσία. Η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται στο ποσό της εισφοράς τους στο κεφάλαιο της Εταιρείας.

Η ευκολία και η ευελιξία της Ι.Κ.Ε. φαίνεται και στο διαχωρισμό των λειτουργιών των εταίρων μέσα στην επιχείρηση. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εταίροι που εισφέρουν μετρητά, περιουσιακά στοιχεία, εταίροι που ασχολούνται με την καθημερινή δραστηριότητα (προσφορά εργασίας), εταίροι που εισφέρουν φερεγγυότητα, παρέχουν εγγυήσεις ατομικές ή εμπράγματες, εταίροι που εισφέρουν ειδικές γνώσεις και επιστημονικές ικανότητες.
Ο εταιρικός τύπος της Ι.Κ.Ε., διευκολύνει τη συνεργασία και την συνύπαρξη μεταξύ των εταίρων αυτών, καθιστώντας την, κατάλληλη για οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς και για επιχειρήσεις και συνεργασίες νέων επιχειρηματιών. 

Οι Ι.Κ.Ε. λοιπόν, με την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία που προσφέρουν, σε συνδυασμό με το χαμηλό τους κόστος και την χαμηλή έκθεση των εταίρων σε κινδύνους, αποτελούν την ιδανική επιλογή για μία startup επιχείρηση, ιδιαίτερα για νέους και πρωτοπόρους επιχειρηματίες που αναζητούν τρόπους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη.

Λάμπρος Θ. Κυπριώτης

Partner

Γ. Μούργελας & Συνεργάτες - Εταιρεία Δικηγόρων

www.mourgelas.gr

 

 


Περιγραφή

I.K.E.: Το ευέλικτο σχήμα των start-ups

Διαβάστε επίσης

Νέα
Ανακοινώθηκαν οι 10 ομάδες φιναλίστ του Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του Envolve

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
JA Greece: Καλύτερη μαθητική «start-up» της χρονιάς η «Let’s Go» από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
SPACE MOBILITY: η start-up που επαναπροσδιορίζει την κινητικότητα στο διάστημα και στη Γη στη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Στις 26 Απριλίου το μαθητικό-επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς από το Junior Achievement Greece

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ ΚΑΙ 7ος ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.