Πως μπορώ να γίνω ξεναγός; | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Πως μπορώ να γίνω ξεναγός;



Το επάγγελμα του ξεναγού είναι ένα από εκείνα που ενθουσιάζει συχνά τους νέους, ιδίως εκείνους που είναι λάτρεις της ιστορίας, των ξένων γλωσσών και της περιήγησης. Λίγοι είναι όμως εκείνοι που γνωρίζουν πώς μπορεί κάποιος να γίνει ξεναγός. Η αλήθεια είναι η εξής:

ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ

Για να γίνει κάποιος ξεναγός χρειάζεται να φοιτήσει στις σχολές ξεναγών που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Προϋποθέσεις φοίτησης. Η εισαγωγή γίνεται κατόπιν εξετάσεων.  Δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις έχουν οι υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί ελληνικής καταγωγής.  Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου. Τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα ακόλουθα: Ξένες γλώσσες, Έκθεση ιδεών, Ιστορία της Ελλάδος, Γεωγραφία της Ελλάδος.

Φοίτηση. Η φοίτηση διαρκεί δυόμισι έτη.  Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.  Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία και εκπαιδευτικές επισκέψεις / εκδρομές.

- Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σε θέματα που αφορούν τις σχολές ξεναγών του O . T . E . K ., παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον κανονισμό λειτουργίας των σχολών ξεναγών στο ΦΕΚ 1375/25/10/2002

Πληροφορίες

-Κεντρική Υπηρεσία Ο.Τ.Ε.Κ., Γραφείο Ξεναγών Δραγατσανίου 4, Τ.Κ.10559, 6ος όροφος, Γραφείο 11, τηλ: 210-3224569, ιστοσελίδα: www.mintour.edu.gr

E-mail: [email protected]

-Σχολή Ξεναγών Αθηνών: Μεγάλου Αλεξάνδρου 96 - 98 & Πλαταιών, Μεταξουργείο, Τ.Κ. 10435, τηλ. 210-3417485)

-Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης: Ιλιάδος 9-11,Αγ.Τριάδα 546 41 Θεσσαλονίκη (τηλ: 2310-887595,6,7), E-mail: [email protected]

Όπως μας ενημέρωσε η κεντρική υπηρεσία Ο.Τ.Ε.Κ. σήμερα οι σχολές ξεναγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και ενώ η προκήρυξη διαγωνισμού εισαγωγής σπουδαστών σε αυτές, για την εκπαιδευτική περίοδο 2012-2015, έχει αναγγελθεί, η διαδικασία είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν καθοριστεί η μορφή και η λειτουργία τους.

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΞΕΝΑΓΟΥ

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη εναλλακτική οδός, για εκείνους που ανήκουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού.

Από το έτος 2013 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Τουρισμού η υλοποίηση ταχύρρυθμου προγράμματος διάρκειας δύο (2) μηνών για την ειδικότητα του ξεναγού, ως ακολούθως:

Φορέας Υλοποίησης: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τόπος Υλοποίησης: Στην έδρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων.

Περίοδος Υλοποίησης: Από 17 Φεβρουαρίου 2014 έως 17 Απριλίου 2014.

Αριθμός Καταρτιζόμενων: Έως 40 άτομα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των επιλεγέντων είναι μικρότερος από τριάντα (30), το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί.

Τυπικά Προσόντα- Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

α) Δικαίωμα συμμετοχής στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού έχουν Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών − μελών της Ε.Ε., απόφοιτοι τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

β) Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν άριστη γνώση (επίπεδο Γ2) σε τουλάχιστον μία από τις εξής ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ρωσική. Η άριστη γνώση αποδεικνύεται προσκομίζοντας τους ανάλογους τίτλους γλωσσομάθειας.

γ) Οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε., εκτός Ελλάδας θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδου Β2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά, Τ.Κ. 55132 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310−459101,2310-459574) ή από το Σχολείο Νέας Ελληνικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  τηλ. 2310-997571 ή από το Διδασκαλείο της  Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τηλ. 210-7277672.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων- Δικαιολογητικά: Oι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης πρέπει να υποβάλλουν μέχρι τις 24/01/2014, αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού (Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Α.Σ.Τ.Ε. & Σχολών Ξεναγών, Λ. Αμαλίας 12, 10557, Αθήνα) αίτηση.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις  που θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή γίνονται δεκτές, εφόσον η αποστολή τους γίνει μέχρι την παραπάνω οριζόμενη προθεσμία, ήτοι τις 24/01/2014. Σε αυτήν την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποστείλει μέχρι το πέρας της προθεσμίας την αίτησή τους και με fax (τηλεομοιοτυπία) στον αριθμό 210-3736181 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση [email protected].

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για την υλοποίηση προγράμματος με φορέα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας και Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας) και τόπο υλοποίησης τη Μυτιλήνη, ωστόσο οι αιτήσεις συμμετοχής για το τρέχον έτος έχουν λήξει.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://www.otek.edu.gr/gr/times.htm

Φουκίδου Αλεξάνδρα MSc, MA
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY


Περιγραφή

Πως μπορώ να γίνω ξεναγός;

Διαβάστε επίσης

Νέα
Η επιλογή επαγγέλματος γίνεται επιστήμη στο Athens Science Festival 2024

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
PRAKSIS BCC – CITI FOUNDATION: Η συνεργασία που οδήγησε στη δημιουργία 220+ επιχειρήσεων

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η πρόκληση του Δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
KALLITHEA SPEED 2024

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
Mediterranean College | 10η Έκθεση Απασχολησιμότητας

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.