ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Η Σ. Πατάκης Ανώνυμη Εκδοτική, Εμπορική και Διανεμητική Εταιρεία (Σ. ΠΑΤΑΚΗΣ Α.Ε.Ε.Δ.Ε.) είναι κυρίως γνωστή ως ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ. Κατά βάση είναι ένας εκδοτικός οίκος. Το καταστατικό όμως της εταιρείας προβλέπει και άλλους σκοπούς. Ας δούμε αναλυτικά τα πράγματα.

Το κύριο έργο: Η εταιρεία στην παρούσα φάση είναι κατά το 87% παραγωγική εταιρεία και κατά το 13% εμπορική. Η προσφορά υπηρεσιών και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων επιχειρήσεων ανήκουν, επίσης, στις δραστηριότητες της εταιρείας.

Τα είδη που παράγει η ίδια η εταιρεία είναι κυρίως βιβλία (το 98,5% των παραγομένων από την ίδια ειδών). Ελάχιστο ποσοστό της παραγωγής της αποτελούν τα περιοδικά, το εκπαιδευτικό υλικό και τα software. Η εμπορική της δραστηριότητα αφορά κυρίως το γενικό βιβλιοπωλείο επί της οδού Ακαδημίας 65 στην Αθήνα. Το ποσοστό των εσόδων από τις πωλήσεις άλλων εκδοτικών οίκων στο βιβλιοπωλείο επί της Ακαδημίας 65, επί του συνόλου του κύκλου εργασιών της εταιρείας είναι το 11%. Στην εμπορική της δραστηριότητα συμπεριέλαβε πρόσφατα την εισαγωγή και εμπορία χαρτικών και ειδών γραφείου, καθώς και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την προμήθεια βιβλίων σε τρίτους.

Η προσφορά υπηρεσιών αφορά περιπτώσεις όπως η συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή/έκδοση βιβλίων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και οι περιπτώσεις συμμετοχής σε προγράμματα. Τέλος, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών αφορά την περίπτωση της εταιρείας Starbooks (κατόχου αλυσίδας βιβλιοπωλείων με τον τίτλο "Βιβλιοτοπία"), το 25% των μετοχών της οποίας κατέχει η εταιρεία.

Το κύριο έργο, πάντως, παραμένει, όπως αναφέρθηκε, η έκδοση βιβλίων. Τα βιβλία που εκδίδονται από την εταιρεία είναι Ελλήνων συγγραφέων ή ξένων συγγραφέων μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Η παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σημαντικό ποσοστό εισάγεται και από το εξωτερικό (συμπαραγωγές με ξένους εκδοτικούς οίκους).

Οι Eκδόσεις Πατάκη εκδίδουν εκπαιδευτικά βιβλία, βιβλία για παιδιά και για νέους, λεξικά, επιστημονικά βιβλία, λογοτεχνικά βιβλία, βιογραφίες, λογοτεχνικές ανθολογίες, ντοκουμέντα, βιβλία πρακτικής ζωής, ημερολόγια κ.ά. Μια αξιοσημείωτη παιδική/νεανική σχολική εγκυκλοπαίδεια 17 τόμων έχει εκδοθεί με τη συνεργασία του Oxford University Press.

To ποσοστό συμμετοχής κάθε κατηγορίας βιβλίων στο σύνολο των βιβλίων για το 2007, έχει ως εξής (τα ποσοστά συμμετοχής αναφέρονται στα έσοδα εκ των πωλήσεων κάθε κατηγορίας επί του συνόλου των εσόδων των πωλήσεων των βιβλίων):

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  

Εκπαιδευτικά βιβλία

30,44%

Λεξικά-Εγκυκλοπαίδειες

4,45%

Βιβλία θεωρητικών επιστημών

6,53%

Βιβλία θετικών επιστημών

0,65%

Εκδόσεις Αρχαίων συγγραφέων

0,25%

Βιβλία για παιδιά και για νέους

35,90%

Λογοτεχνία

14,75%

Ντοκουμέντα-Βιογραφίες

0,62%

Ξενόγλωσση Εκπαίδευση

0,40%

Ημερολόγια

1,05%

Λευκώματα

1,03%

Πρακτικοί οδηγοί

3,93%

Πρέπει να τονιστεί ότι οι Εκδόσεις Πατάκη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις εφαρμογές πληροφορικής και πολυμέσων, τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, σε συνεργασία με την εταιρεία Conceptum οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν εκδώσει τους εξής τίτλους multimedia: 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και Στη χώρα των Κυκλώπων, σε συνεργασία με την εταιρεία Creative Writing έχουν εκδώσει τον τίτλο Το ξωτικό και η αναζήτηση της χαμένης λέξης. Επίσης, σε συνεργασία με την εταιρεία Voyager έχουν εκδώσει τους τίτλους Μικρός Μουσικός και Μικρός Αρχιτέκτονας. Πρόσφατα εξέδωσαν τους τίτλους English plus και My first English σε συνεργασία με την εταιρεία Edusoft.

Ακόμη, η εταιρεία συνεργάζεται με πολύ σημαντικούς και έγκυρους επιστημονικούς φορείς για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τα μαθηματικά, με χρήση της τεχνολογίας πολυμέσων (multimedia). Λόγω της σημασίας που αποδίδουν οι Εκδόσεις Πατάκη στις νέες τεχνολογίες, στοχεύουν σύντομα στην καθιέρωσή τους και στο χώρο αυτό μέσα από συνεργασίες με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγγελίες

Κλάδος: ΜΜΕ-Εκδόσεις
Έτος ίδρυσης:
Αριθμός εργαζομένων:
Ιστοσελίδα: http://www.patakis.gr
Εμφάνισε ανά σελίδα
Ταξινόμηση ανά
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2020 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework