ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ

Από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα στο σύγχρονο εστιατόριο της οδού Βρασίδα, στην καρδιά της Αθήνας του 21ου αιώνα.

Μια πορεία εκατό χρόνων…

Mια διαδρομή γεμάτη μνήμες από φαγητά των γιαγιάδων που μας εμπνέουν για την ελληνική κουζίνα του σήμερα.

Από τον Πειραιά στην Αθήνα

Η αναζήτηση ενός νέου «λιμανιού»

Η ιδέα της μετεγκατάστασης του«Βασίλαινα»σε ένα σημείο πιο κοντά στοκέντρο της Αθήναςωρίμαζε για αρκετά χρόνια.

Το νέο «σπίτι» του «Βασίλαινα» όμως δεν θα μπορούσε να είναι ένας χώρος ουδέτερος, χωρίς ιστορία.

Ευτυχώς, αφήνοντας πίσω το φορτισμένο με μνήμες και δονήσεις εστιατόριο της οδού Αιτωλικού, κατάφερε να βρει την καινούργια του στέγη σε έναν χώρο με σημαντική και πλούσια διαδρομή.

Στην οδό Βρασίδα, πίσω από το Χίλτον

Η νέα γειτονιά

Στην οδόΒρασίδα 13, πίσω από το καταπράσινο πάρκο της Μαδρίτης, το εστιατόριο «συνομιλεί» με τη νοτιοανατολική όψη του ξενοδοχείου Hilton, την οποία φιλοτέχνησε, σε γιαννιώτικο μάρμαρο, ο Γιάννης Μόραλης το 1960.

Η γειτνίαση με το Hilton ενέπνευσε άλλωστε τηΜαρία Κοκκίνουκαι τονΑνδρέα Κούρκουλα(ΚΚ Architects), τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν να σχεδιάσουν εκ βάθρων τον καινούργιο χώρο. Το αποτύπωμα του Μόραλη βρίσκει σήμερα το καθρέφτισμά του στο εσωτερικό του εστιατορίου.

Ένας σύγχρονος χώρος με διακριτικές αναφορές στο παρελθόν

Το αρχιτεκτονικό project

Tοαρχιτεκτονικό σχέδιοπροέκρινε τη χρήση ακατέργαστων, «ωμών» υλικών, τα οποία παραπέμπουν διακριτικά στηδεκαετία του ’60, όταν ο «Βασίλαινας» βρισκόταν στο απόγειό του.

Οι τοίχοι από κισσηρόλιθο Σαντορίνης συνιστούν έμμεση αναφορά στις αθηναϊκές μάντρες του ’50 και του ’60. Την οροφή κοσμούν πράσινα μπουκάλια κρασιού, φωτισμένα εκ των έσω με οπτικές ίνες, ενώ μαύρη λαμαρίνα έχει χρησιμοποιηθεί για τα μεταλλικά στοιχεία.

Μια εντυπωσιακήγυάλινη walk-in κάβαστην κεντρική αίθουσα υποδεικνύει τον οινικό προσανατολισμό του εστιατορίου. Άλλωστε, ο«Βασίλαινας»είχε ξεκινήσει πουλώντας ρετσίνα Μεγάρων!

Ζαχαροπλαστείο «Delice» & εστιατόριο «Αλάτσι»

Ο χώρος είχε τη δική του ιστορία

Στον ίδιο χώρο λειτούργησε από το 2001 έως το τέλος του 2015 τοεστιατόριο «Αλάτσι». σημείο αναφοράς της καλοφαγίας στην Αθήνα, με ίχνος που θα ακολουθεί την πόλη για πολλά ακόμη χρόνια.

Αλλά και παλαιότερα, από το 1974 μέχρι το 2001, στεγαζόταν εδώ τοζαχαροπλαστείο «Delice»,κορυφαίο της πόλης τη δεκαετία του ’70. Η περίφημη σαρλότ του διατηρεί ισχυρή παρουσία στις παιδικές μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς Αθηναίων. Η κομψότατη επιγραφή του «Delice» κοσμεί μέχρι και σήμερα την κορυφή του κτηρίου, σαν σημαία μιας άλλης εποχής.

Αγγελίες

Κλάδος: Εστίαση-Catering
Έτος ίδρυσης:
Αριθμός εργαζομένων:
Ιστοσελίδα: https://www.vassilenas.gr
Εμφάνισε ανά σελίδα
Ταξινόμηση ανά
Copyright ©2016-2022 skywalker.gr