To DUTH Idea Accelerator εισάγει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Το πρώτο πρόγραμμα καινοτομίας DUTH Idea Accelerator του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του με τη διοργάνωση τεσσάρων ημερίδων –Info Days– στις τέσσερις πόλεις έδρες του Ιδρύματος.

Το DUTH Idea Accelerator είναι ένα δίμηνο πρόγραμμα καινοτομίας και απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες κάθε βαθμίδας με στόχο να εμπνευστούν, να παραγάγουν νέες καινοτόμες ιδέες αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και 1-to-1 mentoring. Διοργανώνεται από τον νέο Κόμβο Καινοτομίας του ΔΠΘ με Innovation Enabler τη Mantis Beyond Innovation, υπεύθυνη για τον συντονισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση των δράσεων.

Οι συμμετέχοντες στο DUTH Idea Accelerator καλούνται να αναπτύξουν και να υποβάλουν καινοτόμες ιδέες στις ενότητες: Περιβάλλον και Ενέργεια (GreenTech), Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT), Ιατρική και Βιολογία (Health & BioTech), Εκπαίδευση (EduTech), Αθλητισμό (Sportech), Νομική και Δίκαιο (RegTech).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Στην ομάδα έργου συμμετέχουν τα μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας: Αραμπατζής Γαρύφαλλος, Γκόγκας Περικλής, Γρηγορίου Μαρία, Κουρκουτάς Ιωάννης, Παπαδημητρίου Θεόφιλος, Τσίτσκαρη Ευστρατία, Φαρμάκης Φίλιππος, με Επιστημονική Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μιχαλοπούλου Μαρία και εξωτερικούς συνεργάτες τον κ. Καραδιαμαντή Διαμαντή και την κα Μπερμπέρογλου Αναστασία.

Η ομάδα του DUTH Idea Accelerator επισκέφθηκε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις από την Τρίτη 28/2 έως την Παρασκευή 3/3 στην Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Ξάνθη αντιστοίχως. Κάθε ενημερωτική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε μια θεματική ενότητα για την ανάλυση των τεχνολογικών προκλήσεων και νέων καινοτόμων εφαρμογών από ακαδημαϊκούς και νέους επιχειρηματίες (startuppers).

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πάνω από 1.000 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας την ακαδημαϊκή, ερευνητική και φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον σκοπό και τη διαδικασία του προγράμματος και να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές προκλήσεις στις θεματικές ενότητες που απευθύνεται το πρόγραμμα.

Σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις η επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας Καθηγήτρια του ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου παρουσίασε το όραμα και τους στόχους του Κόμβου Καινοτομίας. Ανέφερε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης. Στο πλαίσιο καλλιέργειας κλίματος επιχειρηματικότητας και κουλτούρας καινοτομίας δημιουργήθηκε το DUTH Innovation Hub, μια νέα ενιαία δομή που θα ενοποιήσει υφιστάμενες πρωτοβουλίες και δομές (ΕΛΚΕ, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Thinc Thrace Incubator) του πανεπιστημίου αλλά και νέα προγράμματα και εργαλεία που αναπτύσσονται και θα υποστηρίξουν τον τελικό του σκοπό.

Περισσότερα για τα προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας και για τις προγραμματισμένες δράσεις του DUTH Innovation Hub ανέφερε ο κ. Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO της Mantis Beyond Innovation, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δράση του Κόμβου, το DUTH Idea Accelerator, ως μια ευκαιρία οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν βιωματικά σε βασικές έννοιες και εργαλεία επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, ανέλυσε τα μοντέλα ανοιχτής καινοτομίας, τα οποία αξιοποιούνται στο πρόγραμμα, αλλά και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται για τους μεγάλους οργανισμούς να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις από το εξωτερικό περιβάλλον για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση επιχειρησιακών προκλήσεων. Στη συνέχεια η κα Αναστασία Μαυρογιάννη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Καινοτομίας της Mantis BI, ανέλυσε το DUTH Idea Accelerator, τη διαδικασία συμμετοχής σε αυτό και τις παροχές προς τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια μέλη της ομάδας, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες των κλάδων και νέοι επιχειρηματίες μίλησαν για τη δική τους εμπειρία σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στόχος των ομιλητών ήταν να κατευθύνουν τους συμμετέχοντες στη γέννηση νέων ιδεών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τις νέες τεχνολογίες δυνατότητες.

Με χρονολογική σειρά τον λόγο πήραν οι Καθηγητές:

Περικλής Γκόγκας, Αθανάσιος Χατζηνικολάου, Νικόλαος Αγγελλούσης, Γιάννης Πραγγίδης, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, Ιωάννα Πράπα, Κωνσταντίνος Τεγόπουλος, Γεώργιος Λαμπίρης, Ιωάννης Καρακασιλιώτης, Ευθυμία Πεντέρη, Βασίλειος Μαυρίδης, Αθανάσιος Κυμπάρης, Σπύρος Γαλατσίδας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γεώργιος Μπρούφας, Γεώργιος Τσαντόπουλος, Γιάννης Κουρκουτάς, Νικόλαος Παπανικολάου, Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Φίλιππος Φαρμάκης

Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής, ΕΜΠ, Γενικος Γραμματέας Δασών, ΥΠΕΝ
Γεώργιος Μπρούφας, Αντιπρύτανης,Καθηγητής ΔΠΘ

Φίλιππος Φαρμάκης, Καθηγητής ΔΠΘ, Μέλος Ομάδας Έργου, Κόμβος Καινοτομίας, ΔΘΠ, Co-Founder, INEM Technologies