Γιορτάζοντας τα 15 χρόνια του Reworks Festival, το φετινό Reworks Agora αλλάζει μορφή, μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης, είναι ανοιχτό σε όλους και σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την έναρξη της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

To Ύψιλον υποδέχεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου από τη 1.00 το μεσημέρι την 4η έκδοση του Reworks Agora, που έρχεται να αψηφήσει τα κλισέ και να φέρει στο προσκήνιο μια αφοσιωμένη δημιουργική κοινότητα, που εργάζεται στο πεδίο για να θέσει πίσω της τη μοιρολατρία και την εποχή της παθητικής παρατήρησης.

           

Μια σειρά από ομιλίες και συζητήσεις θα ανατρέψουν στερεότυπες αντιλήψεις που ανακυκλώνουν ξεπερασμένες κοινωνικές νόρμες και θα αντιπροτείνουν νέες επίκαιρες ιδέες, συνυφασμένες με το ραγδαία μεταβαλλόμενο και τεχνολογικά τροφοδοτούμενο παρόν. Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου προσωπικότητες που έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν από τον χώρο του πολιτισμού, της τεχνολογίας και του ακτιβισμού θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τη συμβολή τους στη νέα περίοδο συλλογικής περιπέτειας, όπου η δημιουργία είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητας όλων.

Στην πρώτη ομιλία το Reworks Agora σε συνεργασία με το Dukakis Center for Democracy φιλοξενεί τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο και το Millennium Project. Το Millennium Project, που αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ασχολείται με την προοπτική διερεύνηση και τις μελλοντικές εξελίξεις, δημιουργώντας μελλοντικά σενάρια μέχρι το 2050. Αποτέλεσμα της έρευνάς τους είναι η έκθεση «H κατάσταση του μέλλοντος». Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, πρόεδρος της Έδρας Unesco on Futures Research, με βάση το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και επικεφαλής της Μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης & Εργαλείων στο δίκτυο Πράξη, θα μας παρουσιάσει τρία σενάρια για το μέλλον της εργασίας. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άλκηστη Γεωργίου.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην καλλιτεχνική διεργασία; Μια ερώτηση που έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές, όπως τον Albert Barquè-Duran, ο οποίος πήρε το διδακτορικό και το μεταδιδακτορικό του στη Γνωσιακή Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και είναι επισκέπτης μεταπτυχιακός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο Reworks Agora θα παρουσιάσει τρία πρόσφατα projects του (My Artificial Muse, Zero Gravity Band, Ultimate Emoji) και θα εξηγήσει πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην καλλιτεχνική δημιουργία. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου.

Στο τέλος έρχεται η αντεπίθεση της σάτιρας! Η μετάδοση και η ανάλυση μιας είδησης μέσα από τον σατιρικό φακό δεν είναι νέο φαινόμενο. Οι ηθοποιοί Γιάννης Ζουγανέλης και Δημήτρης Μαυρόπουλος, καθώς και ο κωμικός Θανάσης Πασσάς, ξέρουν πολύ καλά τι πάει να πει αυτό και μέσα από τη συζήτηση, που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Κιούσης, θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν με χιουμοριστική διάθεση τον ρόλο που παίζει η σάτιρα στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου για τον χώρο τόσο των παραδοσιακών media, όσο και της ψηφιακής επικοινωνίας.

                

     

Επίσης, το παράλληλο πρόγραμμα του φετινού Reworks Agora περιλαμβάνει μια εξερεύνηση στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Η Sabetta Matsumoto, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου Georgia Tech στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μας εισαγάγει στην εκπαιδευτική εικονική πραγματικότητα, οπτικοποιώντας τη Γεωμετρία και τα Μαθηματικά μέσα από το project της A Non-Euclidean Virtual Reality. Από την άλλη, θα προβληθεί μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Vincent Moon, του σκηνοθέτη που, σύμφωνα με τους «New York Times», «επανεφηύρε τα μουσικά videos» μέσα από το project Take Away Shows της γαλλικής ιντερνετικής πλατφόρμας Blogoteque. Πιο συγκεκριμενα, θα παρουσιαστούν εθνογραφικά πειραματικά φιλμ που αναδεικνύουν νομαδικές μουσικές παραδόσεις από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Στο μουσικό μέρος του Reworks Agora και το stage Reworks Lab 1 θα εμφανιστεί ο Αμερικανός πιανίστας και τραγουδιστής Peter Brοderick. Ένας πολυγραφότατος και ολοκληρωμένος μουσικός, που εδώ και μία δεκαετία έχει ηχογραφήσει μια πλειάδα προσωπικών studio albums στην Erased Tapes Records. Στη συνέχεια η Anna vs June, το μουσικό project της Άννας Παπαϊωάννου, θα μας δείξει πώς η ελληνική δημοτική μουσική μπορεί να συνδυαστεί με την techno.

Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο του Ύψιλον και στην ίσως πιο όμορφη αστική γειτονιά της πόλης το Reworks Agora θα συνεχίσει μ’ ένα street party κι ένα απολαυστικό line-up, αποτελούμενο από τους Θεσσαλονικείς Tendts και τον Tim Sweeney, τον άνθρωπο πίσω από το μικρόφωνο του WNYU της Νέας Υόρκης και τη δημιουργία τού project Beats In Space.

Για το κλείσιμο στο Reworks Lab II θα εμφανιστούν οι Ison και Above Sky, καθώς και ο resident DJ του Panorama Bar στο Βερολίνο Massimiliano Pagliara, προετοιμάζοντας το έδαφος για το απολαυστικό τετραήμερο του Reworks Festival στις 19-22 Σεπτεμβρίου.

 

Πρόγραμμα

Ομιλίες

Reworks Lab I

13.00-13.15 | Καλωσόρισμα

13.15-14.00 | Μετασχηματίζοντας το μέλλον στην εργασία

14.00-15.00 | Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην καλλιτεχνική διεργασία;

16.30-17.30 | Η αντεπίθεση της σάτιρας

Live performances & DJ sets

 

Reworks Lab I

18.00-19.00: Peter Broderick

23.00-24.00: Anna vs June

 

Floor 1 street

19.15-20.15: Tendts

20.30-23.00: Tim Sweeney

 

Reworks Lab II

23.00-00.30: Ison

00.30-03.30: Massimiliano Pagliara

03.30-end: Sky Above

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Reworks Agora 2019

Ύψιλον

Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
Copyright ©2016-2022 skywalker.gr