...

Χρυσό Μετάλλιο για την Παιδική Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αθήνας στην Ολυμπιάδα Χορωδιών

Με το χρυσό μετάλλιο γύρισαν στην Ελλάδα τα κορίτσια της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, που κατέκτησαν την πρώτη θέση στην Ολυμπιάδα «11th World Choir Games 2021» ,που πραγματοποιήθηκε στη Φλάνδρα του Βελγίου από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2021. Ήταν μία από τις 400 χορωδίες των 62 χωρών που συμμετείχαν συνολικά και ερμήνευσαν έργα των Δημήτρη Μηνακάκη, Michael Mc Glynn, Ola Gjeilo και Bardos Lajos.

Ο μαέστρος της χορωδίας κ. Νίκος Πρίγκας μιλά στο stentoras.gr,για όλη την προσπάθεια και τη διαδρομή μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και δεν μπορούμε παρά να είμαστε όλοι μας περήφανοι. Κυρίως, γιατί εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 και των δυσκολιών που επέφεραν οι περιορισμοί της ,τα «χρυσά» κορίτσια δεν έχασαν την πίστη και την αφοσίωσή τους περνώντας έτσι το μήνυμά τους πως όταν θέλεις κάτι πραγματικά, αξίζει να αγωνιστείς και να προσπαθήσεις πολύ για να το πετύχεις.

Κε Πρίγκα, καταρχάς θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια, σε εσάς και την χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αθηνών. Μιλήστε μας για αυτήν την πετυχημένη πορεία.

Με την συμμετοχή μας στο 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας και του διεθνή πολιτιστικού οργανισμού Interkultur τον Οκτώβριο του 2019 καταφέραμε να κερδίσουμε το Χρυσό Δίπλωμα και αυτό μας έδωσε το εισιτήριο συμμετοχής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά στην χορωδία συμμετείχαν αρχικά 40 παιδιά, από τα οποία εν τέλει παρέμειναν τα 34 ,ηλικίας 14-17 ετών. Η χορωδία έχει επίσης τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, στον Εθνικό Κήπο και στη Λυρική Σκηνή (θέατρο Ολύμπια).

Μιλώντας για Ολυμπιάδα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά νου την προετοιμασία και τις θυσίες που κάνουν κυρίως οι αθλητές. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν για εσάς και τα παιδιά της χορωδίας αυτή η διαδρομή, δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό διανύουμε τους περιορισμούς της Covid-19;

Μιλώντας για Ολυμπιάδα είναι αναμενόμενο τα παιδιά που συμμετέχουν στην χορωδία να γνωρίζουν τις θυσίες και του κόπους που χρειάζονται προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Δεδομένου ,ότι η Ολυμπιάδα είχε αναβληθεί και δύο φορές λόγω της πανδημίας της Covid-19,καταλαβαίνετε πως ήταν μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κατάσταση να είμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή με την αμφιβολία αν θα γίνει ή όχι ο διαγωνισμός. Έτσι ,όλο το διάστημα της αναμονής τροφοδοτούσα τα παιδιά με μουσικό, ηχογραφικό και λογοτεχνικό υλικό ώστε να εξασκούνται τακτικά ,αλλά και να τους δίνω κουράγιο. Κάποια παιδιά δεν ακολούθησαν μέχρι τέλους, έμειναν 30 παιδιά και κινδύνευσε η φωνητική πληρότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει μια εμφάνιση ώστε να αποδώσει χορωδιακά. Τελικά, συμπληρώθηκε η χορωδία με 34 κορίτσια τις οποίες καμάρωσα στις πρόβες μας στην τελική τους παρούσίαση,2 μόλις εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό και υπό το φόβο πάντα μήπως εμφανιστούν κρούσματα.

Περιμένατε ότι θα φτάσετε στην κορυφή του Κόσμου με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου;

Ποτέ δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι πάμε στην Ολυμπιάδα για να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο και δεν το είχαμε συζητήσει. Θέλαμε να καταφέρουμε μια πραγματικά αξιοπρεπή εμφάνιση και κυρίως να το χαρούν τα παιδιά, να απολαύσουν τη διαδρομή και την εμπειρία και να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πολύτιμες αναμνήσεις. Στις τελευταίες πρόβες μας δουλέψαμε τον ήχο, κάναμε διορθώσεις ,βρήκαμε τις ισορροπίες μας και τότε μόνο πιστέψαμε ,πως ναι θα μπορούσαμε αν φτάσουμε ψηλά.

Ποια τα συναισθήματά σας ως μαέστρος της χορωδίας και εκπαιδευτικός;

Το πρώτο συναίσθημα, βεβαίως, είναι εκείνο της υπερηφάνειας. Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά αυτά, που είναι μαζί μας από την ίδρυση του σχολείου, από τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Είναι οι μαθητές που το σχολείο μας είχε στο ξεκίνημά του και που δουλέψαμε όλοι μαζί, φτάσαμε ως το τέλος της προσπάθειάς μας και καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας. Αυτό το νιώθω ως μοναδικό επίτευγμα. Νιώθω, επίσης, μεγάλη χαρά και μια ηθική επιβράβευση για την εξαιρετική ερμηνεία που απέδωσε το κάθε κορίτσι.

Κε Πρίγκα, η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς σας. Τι θα συμβουλεύατε του νέους μας που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή;

Πρώτα απ΄ όλα να μην εγκαταλείπουν ποτέ τη προσπάθειά τους. Να θέτουν στόχους ,να τους επιθυμούν αληθινά και να επιδιώκουν να τους πραγματοποιούν. Στο κομμάτι της μουσικής, που είναι δύσκολή και απαιτητική τέχνη, τα παιδιά πρέπει να από νωρίς να μαθαίνουν πως δίνει χάρες ,μόνο όταν αφοσιωθείς σε αυτή και είσαι αφοσιωμένος να την υπηρετήσεις. Είναι ένα μέσο και μια τέχνη που αξίζει να ασχοληθείς καθώς μέσα από αυτή δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθείς ως άνθρωπος και να αναδείξεις τις ευαισθησίες, την δημιουργικότητα και τον συναισθηματικό σου κόσμο.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης,stentoras.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Copyright ©2016-2022 skywalker.gr