...

«Αντιγόνη, μια ύβρις»
Stockholm Fringe Edition από την Ομάδα 7

Τελευταίες παραστάσεις: Κυριακή 27 Οκτωβρίου & 3 Νοεμβρίου στις 20:00

Βooze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

«Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δυνότερον πέλει» / «Πολλά τα φοβερά, πιο φοβερό απ’ όλα ο άνθρωπος», Σοφοκλής, «Αντιγόνη»
Μετά τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης (Stockholm Fringe Festival) τον Σεπτέμβριο του 2019 η multimedia performance επιστρέφει στο Booze Cooperativa στην παρούσα εκδοχή της για 4 μόνο παραστάσεις. Με όχημα τη σοφόκλεια τραγωδία, τις σκέψεις του Κορνήλιου Καστοριάδη και υλικά του θεάτρου της επινόησης η Ομάδα7 ξαναδιαβάζει ένα κλασικό έργο. Στο κέντρο μιας σκηνικής εγκατάστασης, θεμελιωμένης σε οπτικοακουστικά μέσα, τρεις γυναίκες ερμηνεύτριες μοιράζονται όλους τους ρόλους, παρεμβάλλουν προσωπικές απόψεις και εμπειρίες και επεμβαίνουν στη σκηνική δράση. Σ’ αυτό τον κλειστό κύκλο ενός σάπιου οικονομικού κέντρου εξουσίας τα 15 πρόσωπα του Χορού μπορούν να φτάσουν μόνο διαμεσολαβημένα, μέσα από μια οθόνη, για να διαπραγματευτούν, να διεκδικήσουν ή να αρνηθούν τη δική τους ατομική ευθύνη.

...
Η παράσταση συνδιαλέγεται με τη διαχρονική τραγικότητα του «δεινότερου» απ’ όλα τα πλάσματα, του Ανθρώπου, και θέτει ερωτήματα: είναι ηθικό χρέος του ανθρώπου να αντιστέκεται στην ύβρη της εξουσίας; Η αντίσταση μπορεί να γίνει ύβρις; Είμαστε σε θέση να ακούσουμε πραγματικά τη διαφορετική γνώμη, τον διαφορετικό άνθρωπο; Τι υπάρχει πριν από τις αμετάκλητες αποφάσεις; Έχουμε δίκιο μόνο εμείς;


«… Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή είναι μια κορυφή της δημοκρατικής πολιτικής σκέψης και στάσης, που αποκλείει και καταδικάζει το “μόνος φρονείν”, το οποίο αναγνωρίζει την έμφυτη ύβρη των ανθρώπων και απαντά σε τούτη με τη φρόνηση», Κορνήλιος Καστοριάδης.

Ο πρώτος κύκλος παραστάσεων «Αντιγόνη, μια ύβρις» πραγματοποιήθηκε στο Booze Cooperativa τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2018. Στο Stockholm Fringe Festival παρουσιάστηκε στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2019, στο Teater 3, σε νέα μετάφραση και διασκευή. Το Stockholm Fringe Festival αποτελεί την τρίτη συμμετοχή της ομάδας σε διεθνή διοργάνωση μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου το 2010 και τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας(The Prague Quadrennial of Performance Design and Space,PQ2015).