...

 

«Ο άνθρωπος που γελά», μια μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή,
βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό

Στο Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Για δεύτερη φορά, την Παρασκευή 24 Μαΐου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει μια παράσταση με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας. Η παράσταση θα συνοδεύεται από διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και ελληνικούς υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

... ...

  • Παρεχόμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας

Ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ)
Η υπηρεσία αναφέρεται στην παράλληλη μετάφραση του θεατρικού έργου στη νοηματική γλώσσα. H ταυτόχρονη διερμηνεία πραγματοποιείται με έναν ή περισσότερους/ες διερμηνείς που μεταφράζουν επί σκηνής στη φυσική γλώσσα των κωφών και βαρήκοων θεατών όλο τον θεατρικό λόγο του έργου, καθώς και τη γενική ατμόσφαιρα.

Τιτλισμός για κωφούς και βαρήκοους (ΤΚΒ)
Απόδοση θεατρικού κειμένου σε ελληνικούς υπέρτιτλους με την προσθήκη ηχητικών εφέ. Οι υπέρτιτλοι ΤΚΒ περιλαμβάνουν το κείμενο και την περιγραφή του ηχητικού τοπίου της παράστασης.

Ακουστική περιγραφή για τυφλούς ή θεατές με μειωμένη όραση
Η ακουστική περιγραφή είναι μια επικουρική υπηρεσία που έχει σκοπό να προσφέρει στα άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θεάματα. Απευθύνεται σε όλους όσους και όσες έχουν μερική ή ολική απώλεια όρασης και πραγματοποιείται στα κενά διαλείμματα των διαλόγων και κάθε μορφής λόγου των ηθοποιών. Τότε περιγράφονται τα πιο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία της εικόνας (σκηνικά, κοστούμια, κίνηση, εκφράσεις), για την καλύτερη κατανόηση της υπόθεσης.

...

Υπόθεση έργου

Λονδίνο, αρχές του 18ου αιώνα. Μια αυστηρά δομημένη, αριστοκρατική κοινωνία, με απολύτως διακριτά όρια μεταξύ των τάξεων. Ο πλούτος και η υψηλή θέση στην ιεραρχία προκαλούν αλαζονεία. Ο λαός, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άβουλοι, τρομοκρατημένοι, χωρίς διάθεση για αντίσταση και κάποιες φορές χωρίς ελπίδα. Σ’ αυτό το σκληρό περιβάλλον, ο Γκουίνπλεν, ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο –ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο ως εκδίκηση από τον βασιλιά–, βιώνει έναν αγνό και αληθινό έρωτα με την τυφλή Ντέα. Η σχέση τους φαίνεται να είναι ό,τι πιο σημαντικό για εκείνον. Ως μέλος ενός θιάσου, σύντομα θα γίνει διάσημος λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Η τύχη όμως παίζει τα πιο τρελά παιχνίδια: όταν βρεθεί σε θέση ισχύος και τολμήσει να υψώσει το ανάστημά του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναλγησία των ισχυρών.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ντορέτα Πέππα
Διασκευή-Λιμπρέτο: Έλσα Ανδριανού

Σύνθεση-Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Nίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Γ’ βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καρδακάρης

Διανομή
Θανάσης Ακοκκαλίδης, Νέλη Αλκάδη, Διονύσης Βερβιτσιώτης, Θανάσης Βλαβιανός, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Δελετζέ, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Πάρις Θωμόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ελίτα Κουνάδη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δαυίδ Μαλτέζε, Ελένη Μπούκλη, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Εβελίνα Παπούλια, Αρετή Πασχάλη, Αιμιλιανός Σταματάκης, Λυδία Τζανουδάκη, Σπύρος Τσεκούρας, Δήμητρα Χαριτοπούλου, Βαγγέλης Ψωμάς

Μουσικοί
Κιθάρες: Γιάννης Αναστασάκης
Τσέλο: Σοφία Ευκλείδη
Πιάνο: Θοδωρής Κοτεπάνος
Κρουστά: Ιάκωβος Παυλόπουλος
Κοντραμπάσο: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Συντελεστές προσβασιμότητας
Ακουστική περιγραφή-Υπερτιτλισμός (ΤΚΒ): Κερασία Μιχαλοπούλου
Διερμηνεία στην ΕΝΓ: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Μυρτώ Γκανούρη
Τεχνική υποστήριξη Α.Π.: Μάνος Γεωργακόπουλος, LUDD Makerspace
Χειρισμός υπέρτιτλων: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Βίντεο στην ΕΝΓ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Εξοπλισμός Α.Π.: Bosch Hellas
Λογισμικό υπέρτιτλων: Supertitles.gr
Πρόγραμμα σε γραφή Braille: ΚΕΑΤ
Επιμέλεια-Συντονισμός: Liminal.eu | Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ

Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπουλη», Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
*Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου. Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.

Εισιτήρια-Προπώληση-Κρατήσεις
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13 ευρώ, ΑμεΑ-Συνοδοί 5 ευρώ
Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 17 Μαΐου
Εκδοτήρια: Εθνικο Θέατρο, Θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48
Τηλέφωνο: 210 3305074, 210 7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
Ηλεκτρονικά: www.n-t.gr

Κρατήσεις με SMS: 6955184384
Οι κρατήσεις μέσω τηλεφώνου και SMS είναι έγκυρες μόνο εφόσον αναφέρονται ξεκάθαρα τα παρακάτω: ονοματεπώνυμο, αριθμός θέσεων, επιθυμητή παρεχόμενη υπηρεσία (διερμηνεία, υπέρτιτλοι, ακουστική περιγραφή)

O πολιτιστικός οργανισμός Liminal από το 2016 δημιουργεί τις συνθήκες για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην τέχνη και τον πολιτισμό. Σήμερα, συνάνθρωποί μας αποκλείονται συστηματικά ως αποδέκτες αλλά και ως δημιουργοί πολιτιστικών αγαθών. Γι’ αυτό τον λόγο, η δράση μας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, την παροχή υπηρεσιών προσβασιμότητας και την παραγωγή θεαμάτων. Μέσω κοινών εμπειριών πολιτισμού διαμορφώνουμε καθημερινά ένα δυναμικό και δίκαιο πεδίο δημιουργίας. Τα κοινωνικά, σωματικά, γλωσσικά και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου είναι για μας πολύτιμες πηγές γνώσης και όχι εμπόδια. Μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών και επιστημονικών συνεργατών, έχοντας ως όχημά μας την τέχνη και ως επίκεντρο τον άνθρωπο, οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.


Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
test
Mobile app:
...
Copyright ©2016-2019 skywalker.gr | Developed with RORM 2 Framework