Συνέδριο Economist: Έκλεψαν την παράσταση οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του JAGreece

«Εμείς οι νέοι είμαστε εκείνοι που θα απογειώσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, λύνοντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα», είπαν και ενθουσίασαν στο συνέδριο του«Economist»η Αθηνά Λορεντζιάδη και ο Παναγιώτης Χάνιος, «διευθυντικά» στελέχη μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων του Junior Achievement Greece.

Ήταν οι νεότεροι σε ηλικία ομιλητές και έκλεψαν την παράσταση! Με δυναμισμό και αισιοδοξία, οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του JuniorAchievementGreece Αθηνά Λορεντζιάδη και Παναγιώτης Χάνιος εκπροσώπησαν με μεγάλη επιτυχία τη νέα γενιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου στην 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του έγκριτου περιοδικού«TheEconomist», που πραγματοποιήθηκε στο Grand Resort Lagonissi στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Αθηνά είναιγενική διευθύντρια της βραβευμένης μαθητικής εικονικής επιχείρησης Saveat από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού και ο Παναγιώτης διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της μαθητικής εικονικής επιχείρησης Trito biolife από το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

H Save at είναι έξυπνη πλατφόρμα που λύνει το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων και η Tritobiolife «επιχείρηση» παραγωγής καινοτόμων βιολογικών προϊόντων. Από τις «διευθυντικές» θέσεις στις μαθητικές «επιχειρήσεις» τους η Αθηνά και ο Παναγιώτης είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την επιχειρηματική σκέψη και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να είναι σε τόσο μικρή ηλικία χαρισματικοί ομιλητές στο κορυφαίο συνέδριο του «Economist» με κεντρικό θέμα τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και την επόμενη μέρα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στον κόσμο.

Η 18χρονη Αθηνά στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι για να αναπτυχθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, είναιαπαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμόςσε όλους τους τομείς. «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουνstartupsπρωτοπόρες στους τομείς τους, που ποικίλλουν από τον τουρισμό, την υγεία, την αγροτική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα μέχρι και άλλα πολλά. Στον πανελλαδικό διαγωνισμό για την καλύτερη μαθητική επιχείρηση του JAGreece προβάδισμα έχουν οιμαθητικές εικονικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται με καινοτόμο τρόπο την ψηφιακή επανάσταση είτε μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και τη βιοϊατρική είτε μέσα από διαφορετικές χρήσεις της τεχνολογίας».

Ο 17χρονος Παναγιώτης επεσήμανε πως «η τεχνολογία είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ουσιαστικά είναι ο τομέας που πρέπει να στηριχτούμε για να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται αυτή την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Διαπιστώσαμε ότιη ψηφιοποίηση των περισσότερων διαδικασιών είναι φιλική προς το περιβάλλον και, φυσικά, πιο οικονομική, οπότε θα είναι χρήσιμο να γίνουν περισσότερα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του συντονιστή της συζήτησης, και τα δύο παιδιά είπαν ότιείναι περήφανα που είναι μαθητές «επιχειρηματίες»και τόνισαν πως οι ίδιοι αλλά και η πλειονότητα των συμμαθητών τους μοιράζονται το ίδιο όραμα, να δώσουν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας. «Με τις φρέσκιες ιδέες μας, την εργατικότητα και την κατάλληλη θεσμική στήριξη εμείς οι νέοι είμαστε εκείνοι που θα απογειώσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, λύνοντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα»,είπαν με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό η Αθηνά και ο Παναγιώτης.

Τα λόγια των παιδιών γέμισαν το κοινό χαρά και αισιοδοξία και όλοι έσπευσαν να τους δώσουν θερμά συγχαρητήρια. Ζήτησαν μάλιστα από τους διοργανωτέςνα καθιερωθεί στα συνέδρια του«Economist»η συμμετοχή εφήβων«επιχειρηματιών»για να ακούγονται οι προβληματισμοί αλλά και οι λύσεις που προτείνουν οι νέοι, που έχουν στα χέρια τους το μέλλον του κόσμου. Πολλοί μάλιστα ζήτησαν τα στοιχεία της Αθηνάς και του Παναγιώτη για να τους προτείνουν νέες ομιλίες και συνεργασίες.

«Η πρόσκληση να συμμετάσχουμε εμείς τα παιδιά σε ένα τόσο σπουδαίο συνέδριο δείχνει ότιη Ελλάδα δίνει τη σκυτάλη στη νέα γενιά, και αυτό μας γεμίζει χαρά και δύναμη», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης, με την Αθηνά να συμπληρώνει:«Εμείςοι νέοι καλούμαστε να αναλάβουμε τον έλεγχο της κατάστασης.Ως ηγέτες αρπάζουμε τα ηνία που λέγονται επιχειρηματικότητα και προχωράμε στο άρμα του χρόνου. Δεν μπορώ με ακρίβεια να προβλέψω το μέλλον. Το μόνο σίγουρο για μένα είναι ότι η ψηφιακή επανάσταση μας έδωσε έναν πολύτιμο σύμμαχο, την ψηφιακή τεχνολογία. Στο χέρι μας είναι να εφαρμόσουμε το επιχειρείν και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Από την πανδημία του κορονοϊού αυτόπου έχουμε καταλάβει πως είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να το αναπτύξουμε περισσότερο είναι ηπροσαρμοστικότητα,καθώς είναι το κλειδί της εξέλιξης και, κατά συνέπεια, το κλειδί του μέλλοντος. Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε όσες εταιρίες και επιχειρήσεις κατάφεραν να προσαρμοστούν ευδοκίμησαν και βρέθηκαν σε καλύτερη θέση. Για εμάς τα παιδιάη εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί πρόκληση,καθώς μας κάνει πιο δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε όλα τα υγειονομικά, επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά προβλήματα», σχολίασε ο Παναγιώτης.

Όσο για τα εμπόδια που συναντούν οι νέοι στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, τα παιδιά ανέφεραντο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προς την ψηφιοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δημιουργία κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Η Αθηνά είναι απόφοιτος του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού και πρωτοετής φοιτήτρια στο BrownUniversity, ΗΠΑ, και ο Παναγιώτης είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς, και οι δύο με κατεύθυνση στα Οικονομικά.

Τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά τους διοργανωτές για τη μεγάλη αυτή ευκαιρία που τους έδωσαν να μιλήσουν σε ένα τόσο σπουδαίο κοινό, αλλά και το JAGreece, μέσω του οποίου προσκλήθηκαν στο συνέδριο και έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Γιαννέτου
Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Επικοινωνίας JuniorAchievementGreece
6932 192633, maria.giannetou@jagreece.org

Ημερομηνία Δημοσίευσης
Μοιράσου το

Προσθέστε το σχόλιό σας
<--- Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα 0 Σχόλια
Copyright ©2016-2021 skywalker.gr