3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

20-22 Οκτωβρίου 2023

Μπορεί το Καστελλόριζο να δημιουργήσει τον δικό του πολιτισμό;

Αυτός ήταν ο στόχος του τολμηρού εγχειρήματος του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων το 2021, και τα κατάφερε! Επιτεύχθηκε με το 2ο Φεστιβάλ αλλά και τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Πάτρας και Αθήνας το 2022, και τώρα επανέρχεται, καταξιωμένο και σίγουρο, για να αποδείξει πως είναι πλέον θεσμός.

Κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης Πανταζής Χούλης, μαθηματικός, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. Πλαισιώνονται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της τέχνης που συμμερίζονται το όνειρό τους και με ενθουσιασμό συμμετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις.

Το πλέον σημαντικό γεγονός του φετινού φεστιβάλ θα αποτελέσει η συμμετοχή του ακαδημαϊκoύ κυρίου Σταμάτη Κριμιζή, διεθνώς διακεκριμένοu διαστημικoύ επιστήμονα και πρωτοπόρου ερευνητή με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της NASA.

Το Φεστιβάλ, με επίκεντρο τη θεματική των γρίφων αλλά και με παράλληλες επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα, θα δώσει την ευκαιρία σε μαθητές από το νησί αλλά και από τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Χάλκη και την Αθήνα, καθώς και στους ενηλίκους ντόπιους και επισκέπτες, να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου επιφυλάσσει στους κάθε ηλικίας επισκέπτες του πολλές και ποικίλες εκπλήξεις.

Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ. (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με τη στήριξη του δήμου Μεγίστης. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας Στηρίζεται οικονομικά και από ιδιώτες χορηγούς.

Καλωσορίστε ξανά το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, με το καθιερωμένο πλέον μήνυμα: «Δεν επαναλαμβάνουμε απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά γράφουμε ιστορία πραγματοποιώντας εξαγωγή παραδοσιακού, καινοτόμου, δημιουργικού πολιτισμού».

➢ από τους Καστελλοριζιούς στο Καστελλόριζο
➢ από το Καστελλόριζο στην υπόλοιπη Ελλάδα
➢ και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: https://kastellorizofestival.com/


Οστομάχιον, το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ:
 

Για το 2023, το νέο λογότυπο του 3ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου παραπέμπει στον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Οστομάχιον του Αρχιμήδη. Η ετυμολογία της λέξης ερμηνεύεται από την έκφραση «Μάχη των Οστών», διότι είχε κατασκευαστεί από ελεφαντόδοντο. Με τη διάσωση του διάσημου παλίμψηστου που περιείχε περαιτέρω πληροφορίες, αποδείχτηκε πως αυτός ο γρίφος αποτελούσε πρόβλημα συνδυαστικής, κάτι το οποίο εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα.
Ο σκοπός του γρίφου είναι η επανατοποθέτηση 14 κομματιών σε ένα τετράγωνο πλαίσιο. Το 2003 βρέθηκε πως υπήρχαν 536 τρόποι. Αλλά μετά από έρευνα στο Καστελλόριζο, νέα δεδομένα βασισμένα στα αρχαία κείμενα αποδεικνύουν πως τρεις από τις τομές ήταν αβάσιμες, και πως τελικά υπάρχουν σχεδόν δεκαπλάσιοι τρόποι.


Περιγραφή

Αυτός ήταν ο στόχος του τολμηρού εγχειρήματος του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων το 2021, και τα κατάφερε! Επιτεύχθηκε με το 2ο Φεστιβάλ αλλά και τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Πάτρας και Αθήνας το 2022, και τώρα επανέρχεται, καταξιωμένο και σίγουρο, για να αποδείξει πως είναι πλέον θεσμός.

Διαβάστε επίσης

Νέα
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

22 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου | 20-22 Οκτωβρίου 2023

22 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.