3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου | 20-22 Οκτωβρίου 2023 | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου | 20-22 Οκτωβρίου 2023 

Ένα μεγάλο επιστημονικό φεστιβάλ καθιερώνεται σε ένα μικρό νησί!

Χωρίς «τυμπανοκρουσίες» αλλά με κύριο άξονα την ανάδειξη και κατανόηση της νέας γνώσης και της σύγχρονης επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου/Παιγνίδια Επιστήμης επιστρέφει στο ακριτικό μας νησί με νέο περιεχόμενο, έμπνευση και δυναμική. Στην κυριολεξία όμως θα μπορούσε κανείς να πει πως «ξεπηδάει» από το ίδιο το νησί, αφού κίνητρο της διοργάνωσής του υπήρξε το Μουσείο Γρίφων που βρίσκεται εκεί.

Το φεστιβάλ με επίκεντρο τη θεματική των Γρίφων, τη χρονιά αυτή προσελκύει και άλλες συμμετοχές κατασκευαστών γρίφων. Ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων και γνωστός γριφολόγος, Πανταζής Χούλης, πλαισιώνεται από τον Μιχάλη Τούλουζα, τον χαρισματικό γριφοποιό με καταγωγή από το Καστελλόριζο, τον Παναγιώτη Καλαντζή με το SIDIKA64 3D puzzle ξύλινων κομματιών με μαθηματικό υπόβαθρο και τον ιδιόρρυθμο ξυλουργό από την Κόρινθο, Γιώργο Πέττα. Τον τελευταίο η αγάπη του για την κυρτότητα τον οδήγησε στην κατασκευή ξύλινων γεωμετρικών σχημάτων.

Οι τρισδιάστατοι γρίφοι αποτελούν ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό μέσο που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις για μια πιο κατανοητή, αποτελεσματική και διασκεδαστική μάθηση εύκολων ή/και δύσκολων εννοιών. Εύλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε σχολικά ή και πανεπιστημιακά προγράμματα. Συμβάλλουν στην «ανατροπή» της αρνητικής εικόνας που έχει μεγάλη μερίδα των μαθητών, κυρίως προς τα Μαθηματικά, εξάπτουν την περιέργεια, τη φαντασία, την επινοητικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι και ελκυστικοί.

Παράλληλα, οι γρίφοι με εικόνες κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μας προσκαλούν να τους λύσουμε όπως όταν βάζουμε πινελιές σε έναν νέο πίνακα ζωγραφικής.Ποιος, για παράδειγμα, δεν θα έβρισκε ενδιαφέρον να μάθει κάποια μαθηματικά μέσα από «Μαθηματικά μαγικά τρικ», που με ιδιαίτερη επινοητικότητα παρουσιάζονται από τον καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου, χαρακτηριστική μορφή σε όλα τα Φεστιβάλ Γρίφων;

Ο υπότιτλος στο Φεστιβάλ Παιγνίδια Επιστήμης αιτιολογεί πως μέσα από παράλληλες επιστημονικές δράσεις, βιωματικά δρώμενα, πειράματα, εργαστήρια, συζητήσεις και πρωτότυπες δραστηριότητες θα αποκαλύψει στους μαθητές του νησιού και άλλους συμμετέχοντες τον θαυμαστό κόσμο της επιστήμης σε βάθος αλλά και με τρόπο ανατρεπτικό.

Ας εστιάσουμε σε κάποιες από αυτές:

Το πλέον σημαντικό γεγονός του φετινού φεστιβάλ θα αποτελέσει σίγουρα η συμμετοχή του ακαδημαϊκoύ κυρίου Σταμάτη Κριμιζή, διεθνώς διακεκριμένου διαστημικoύ επιστήμονα. Με την ομιλία του, «Aπόκτηση γνώσης σε αχαρτογράφητα νερά:Τροχιές, κατασκευές και ομαδική δουλειά στο Διάστημα», θα μας μυήσει στα μυστικά του μεγάλου εγχειρήματος της πλοήγησης στο σύμπαν.

Το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα είναι εκεί, επιβλητικό και αξιοπρόσεκτο, παρουσιάζοντας το «CONVEY: Not a Game». Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γρίφων με θέμα την παρενόχληση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Μα τι παιχνίδι; Παίζουμε με τέτοια πράγματα; Κι όμως…

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν και δύο ακόμη δραστηριότητες άλλων φορέων όπως:

  • το Escape4Health από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, που αναδεικνύει την εφαρμογή των Escape Rooms στα προγράμματα σπουδών της υγειονομικής περίθαλψης, φέρνοντας καινοτομία στην πολυεπαγγελματική εκπαίδευση και
  • το S.T.E.A.M. Projects: «Η επόμενη γενιά επιλυτών προβλημάτων: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία» από την ελληνική MENSA.

Μια ενδιαφέρουσα συμμετοχή μάς έρχεται από το εξωτερικό: Ο φυσικός ερευνητής του πανεπιστημίου Μονάχου, δρ. Μάρκος Σκουλάτος, θα παρουσιάσει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τον θαυμαστό κόσμο των γραναζιών αποκαλύπτοντας πως η αρχαία τεχνολογία μάς οδηγεί σε σύγχρονα δημιουργικά παιχνίδια.

Στις/Στα πρωινές/ά δράσεις / εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν ειδικά στους μαθητές του νησιού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους στις 19 και 20/10 αλλά και στις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες δράσεις, θα επανέλθουμε με επόμενο δελτίο τύπου.

Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ. (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), της οποίας το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με τη στήριξη του Δήμου Μεγίστης. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας. Στηρίζεται οικονομικά και από ιδιώτες χορηγούς.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: https://kastellorizofestival.com/


Περιγραφή

Χωρίς «τυμπανοκρουσίες» αλλά με κύριο άξονα την ανάδειξη και κατανόηση της νέας γνώσης και της σύγχρονης επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, το3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου/Παιγνίδια Επιστήμηςεπιστρέφει στο ακριτικό μας νησί με νέο περιεχόμενο, έμπνευση και δυναμική. Στην κυριολεξία όμως θα μπορούσε κανείς να πει πως «ξεπηδάει» από το ίδιο το νησί, αφού κίνητρο της διοργάνωσής του υπήρξε το Μουσείο Γρίφων που βρίσκεται εκεί.

Διαβάστε επίσης

Νέα
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

03 Οκτωβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

03 Οκτωβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Eίμαστε στα App μας!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

Tap Skywalker Jobs!
mobile skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.