15th Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

15th Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους



#Psarokokaloisff23 #Premier

15th Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

2-14/7/2023, Dexamenes Seaside Hotel °°

Το εξαιρετικό διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo επιστρέφει για 15η χρονιά με μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες τους είδους από την παγκόσμια παραγωγή.

Πιστό στον δρόμο που έχει χαράξει μέχρι σήμερα, κάνει πρεμιέρα από τις 2 έως τις 14 Ιουλίου σε ένα από τα παρθένα και πιο όμορφα τμήματα της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου, όπου βρίσκεται το Dexamenes Seaside Hotel °°, ένα μεταπολεμικό οινοποιείο που μετατράπηκε σε παραθαλάσσια πλατφόρμα πολιτισμού και φιλοξενίας.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 94 ταινίες μικρού μήκους (µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ και animation) από 34 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, της Βενετίας, του Βερολίνου, του Sundance, του Βανκούβερ κ.ά. και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η δομή του προγράμματος του 15ου Psarokokalo σε ενότητες:

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματος. Μια ανοιχτή ανεξάρτητη ματιά στη διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Δίνει έμφαση σε ταινίες μυθοπλασίας και προβάλλει σε ξεχωριστά τμήματα ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Προβάλλει νέα ταλέντα που οι παραγωγές τους κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα και ξεκινούν το ταξίδι τους για τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ, καθώς και ταινίες που έχουν συμμετοχές ή και έχουν αποσπάσει διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Καννών, Sundance, Rotterdam, Toronto κ.ά.).

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι ευρωπαϊκές παραγωγές, διατηρώντας ισορροπία ανάμεσα χώρες με υψηλή κινηματογραφική παραγωγή και σε χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από διακεκριμένες ταινίες από Αμερική, Καναδά, Κίνα, Βιετνάμ, Χονγκ Κονγκ, Κονγκό κ.ά.

Ανάμεσά τους:

H ταινία The Rite του παγκοσμίου φήμης ηθοποιού Niels Schneider. Στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο σκηνοθετεί τη γνώριμη στο ελληνικό κοινό Εfira Virginie. H νέα ταινία του Ισραηλινού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Nadav Lapid La Première. Η ταινία μυθοπλασίας The Hand Over σε σκηνοθεσία Pedro Díaz, υποψήφια για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας στα 37 Βραβεία Goya – Academia de Cine. H κωμική ταινία μυθοπλασίας Women Visiting a City σε σκηνοθεσία Enrique Buleo, υποψήφια στα European Film Awards 2023. Το ποιητικό I Can See The Sun but I Can't Feel It Yet σε σκηνοθεσία του ακτιβιστή queer καλλιτέχνη με drag performances από το ανατολικό Λονδίνο Joseph Wilson, που μας συστήνει η Marina Abramović: «Το έργο του εξερευνά αφηγήσεις LGBTQ+, αντλώντας έμπνευση από τις δικές του εμπειρίες, καθώς και τεκμηριώνοντας τους ανθρώπους και τα μέρη γύρω του, ενισχύοντας τις φωνές τους και γιορτάζοντας τις ιστορίες τους μέσα από την τέχνη του».

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο IFFR από τη Νότια Αφρική What the soil remembers, σε σκηνοθεσία José Cardoso, που αφηγείται την τραυματική επίδραση την οποία είχε ο εκτοπισμός στους κατοίκους, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα πανεπιστήμιο που εξακολουθεί να παλεύει με τη ρατσιστική του κληρονομιά.

Το Christopher at Sea είναι ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, μια υπερατλαντική συμπαραγωγή μεταξύ των Psyop, Miyu Productions και Temple Carrington & Brown, σε σκηνοθεσία Tom CJ Brown. Η μικρού μήκους 20 λεπτών είναι ένα queer δράμα για την ταυτότητα και την ανακάλυψη του εαυτού και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου έλαβε υποψηφιότητα για το Βραβείο Venice Horizons. Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, λαμβάνοντας διακρίσεις, ενώ προκρίθηκε στα 95ά Όσκαρ, στις επιλέξιμες ταινίες, στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους. «Η ταινία χρησιμοποιεί μελοδραματικό ρεαλισμό για να εξερευνήσει την εσωτερική αναταραχή και τη λαχτάρα του πρωταγωνιστή, με φόντο ένα μονότονο θαλάσσιο ταξίδι, δημιουργώντας ένταση μεταξύ της πραγματικής και μιας αυξημένης εκδοχής του πραγματικού για να ενισχύσει τα συναισθήματα – ακριβώς όπως η όπερα, που παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ταινία», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Η ταινία μικρού μήκους της βραβευμένης κινηματογραφίστριας Reema Maya (γνωστής και ως Reema Sengupta) Nocturnal Burger, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διάσημο φεστιβάλ Sundance 2023 και υποψήφιο στα επερχόμενα Όσκαρ.

Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην ελληνική και στην κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει επιλεγμένες είκοσι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Τα σταθερά πλέον θεματικά αφιερώματα για την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον με ταινίες που εξερευνούν τη σχέση περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και κοινωνίας, αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης. Στο πρόγραμμα προβάλλονται οι απόψεις καταξιωμένων διεθνώς αρχιτεκτόνων και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Bolle Nardini, Massimiliano και Doriana Fuksas, οι αρχιτέκτονες του πρακτορείου Ciguë, Toshiko Mori, Gabriela Carrillo και Johanna Meyer-Grohbrügge.

Αφιέρωμα στη σύγχρονη κινηματογραφία της Σιγκαπούρης

Ειδική διαδικτυακή προβολή (εκτός διαγωνιστικού) μουσικές ταινίες

Διεθνής κριτική επιτροπή: Τα Βραβεία Psarokokalo ανατίθενται σε διεθνή κριτική επιτροπή. Δεκαεννέα προσωπικότητες ενεργών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, της αρχιτεκτονικής και της συγγραφής από 12 χώρες απονέμουν τα 8 βραβεία του φεστιβάλ.

Οι κριτικές επιτροπές απαρτίζονται από τους:

Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας

Λένα Διβάνη, Αλέξανδρο Ρωμανό-Λιζάρδο, Γιάννη Ραουζαίο

Διεθνές Διαγωνιστικό Κινουμένων Σχεδίων

Mauro Carraro, Max Hattler, Σέργιο Κοτσόβουλο

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ

Dorothy Cheung, Sabine Costa, Florian Elabdi

Διεθνές Διαγωνιστικό Focus στη Σιγκαπούρη

Κωνσταντίνο Καϊμάκη, Leonor Noivo, Emil Dam Seidel

Διεθνές Διαγωνιστικό Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον

Thomas Wong AIA, Χριστίνα Αμπατζίδου, Μαρίνα Καραμαλή, Μαρία Παπαφίγκου

Εθνικό Διαγωνιστικό

Diogo Costa Amarante, Karolina Bomba, Olive Nwosu

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 15oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo εδώ

Η ταυτότητα του φεστιβάλ: Κύριο αντικείμενο δράσης της ΚΥΚΛΟΣ Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι η διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο και στην ανάδειξη και προώθηση της μικρού μήκους ταινίας (από τον Δεκέμβριο του 2006 έως και σήμερα). Το φεστιβάλ είναι ένα μέρος του προγράμματος που στοχεύει στην έρευνα, στην προώθηση και στην εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου. Το φεστιβάλ ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα για να αναπτύξει πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.

Οι προβολές πραγματοποιούνται με αγγλικούς υπότιτλους.


Περιγραφή

Το εξαιρετικό διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo επιστρέφει για 15η χρονιά με μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες τους είδους από την παγκόσμια παραγωγή.

Διαβάστε επίσης

Νέα
DISFF in Athens

20 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
ΝΕΟΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

20 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
47o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ  ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

20 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
4ο Εδεσσαϊκό Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών Μικρού Μήκους

20 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία

20 Ιουνίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.